Jste zde

Nakládání do oleje: Tady jsou ověřené rady a tipy, aby byl výsledek famózní!

nakládaná mozzarella Zdroj: Shutterstock
Olej nemusíme používat jen na smažení. V kuchyni se vám tahle surovina bude parádně hodit i ve chvíli, kdy zatoužíte uchovat sýry, uzeniny, bylinky i zeleninu. Nejenže tak těmto pochoutkám prodloužíte trvanlivost, ale navíc zvýrazníte i jednotlivé chutě.

8. 11. 2023

Na nakládání do octa jsme poměrně zvyklí. Takové nakládání do oleje pak taky sice není bůhvíjakou novinkou, ale přece jen se k němu uchylujeme podstatně méně často. A to je věčná škoda.

Přidáním různých ingrediencí si totiž krásně vyladíte celkovou chuť naložené suroviny a olej výrazně protáhne její trvanlivost. Široká paleta nakládacích variant vás pak nemá šanci omrzet stejně tak, jako nádherná hra barev, které olej rovněž zvýrazňuje a dělá sytějšími. 

shutterstock_1821124121.jpg

houby naložené v oleji
Zdroj: 
Shutterstock
Do oleje můžete naložit témeř všechno. Včetně hub. Ty ale doporučujeme nejdřív tepelně opracovat.

Co naložit do oleje?

Do oleje můžete poslat například:
•    houby
•    papriky
•    květák
•    bylinky
•    ryby
•    sýry
•    rajčata
•    ořechy
•    drůbež
•    hrášek
•    kapary
•    mangold
•    lilky
•    libeček
•    oregano
•    estragon
•    zázvor
•    cibuli
•    česnek
•    salámy
•    klobásy
•    chřest 

Většina z nás si v souvislosti s naložením do oleje určitě vybaví poctivý hospodský nakládaný hermelín. Je typický svou silnou pepřovou chutí a sametově jemným olejovým potahem. Tahle dobrota se hodí jak k pivu, tak k vínu a každý štamgast ji už někdy na jídelním lístku stoprocentně zaregistroval. 

Když se ale mrkneme na jednotlivé suroviny, které po maceraci v oleji přímo volají, rychle zjistíme, že seznam je to skutečně dlouhý. Jde jak o zeleninu, tak o maso, sýry i bylinky.

Vhodné oleje pro nakládání

Na jednu stranu nakládání do oleje rozhodně není v obtížnosti na úrovni jaderné fyziky, ale na straně druhé nějaká ta drobná pravidla přece jen leží. Všechno například začíná a končí olejem.

Čapnout tak první stolní olej, který se nám doma povaluje tři roky a utíkat nakládat plísňový sýr, není úplně nejlepší nápad. Celá vaše snaha by přišla vniveč a těšení by rychle vystřídalo zklamání plus případné zdravotní komplikace. 

Olej pro nakládání musí být vždycky špičkový a zaručeně kvalitní. Ve většině případů je nejvhodnější volbou olivový olej té nejvyšší jakosti. To je značka ideál. Nic ale nezkazíte ani řepkovým olejem nebo za studena lisovaným slunečnicovým. Používat můžete dále i olej sezamový, révový nebo vinný.

Pamatujte vždy na to, že olej funguje nejen jako zvýrazňovač vybrané suroviny, ale jde i o zpětný chod. To znamená, že i samotný olej přebírá chuť naložené ingredience a je proto moudré vybírat tak, aby se chutě nepříjemně netloukly. 

shutterstock_1931169218.jpg

naložené grilované artyčoky
Zdroj: 
Shutterstock
V oleji naložené grilované artyčoky, to je chuťová paráda.

Nakládání do oleje: Jak na to

Čistota je půl zdraví. To víme všichni. Ne nadarmo je tak vhodné i při nakládání do oleje přísně dbát na čistotu jak surovin, tak sklenic. Tím rapidně snížíte šanci na vznik plísní, které by celou vaši nakládací misi mohly v mžiku zhatit. Stejně jako sklenice bez vzduchotěsného a nejlépe šroubovacího víčka. Dál už je nakládání do oleje celkem brnkačka. 

Pořiďte si půllitrové sklenice a dejte se do práce. S většími sklenicemi se úplně nevyplácí experimentovat, protože se snadno může stát, že obsah nestihnete spotřebovat. Místo pošmáknutí vám tak zbude jen plýtvání a oči pro pláč. Suroviny pak už jen nakrájíme, když je to potřeba, a naskládáme do čistých připravených sklenic. Nakonec zalijeme olejem, který by měl suroviny úplně zakrývat.  Olej je samozřejmě možné taky dochutit. 

shutterstock_2044304483.jpg

nakládaný hermelín
Zdroj: 
Shutterstock
Nakládaný hermelín. To je taková česká hospodská klasika. Dá se ale ochutit na desítky způsobů.

Nezavařujeme, skladujeme

K úspěšnému procesu nakládání do oleje patří taky správné skladování. Bez tohoto finiše se neobejdete a nemá cenu zkoušet něco ošidit. Zase byste se jen připravili o kulinářský zážitek, kterého se vašim chuťovým buňkám v téhle podobě určitě nedostává každý druhý den. 

Správné skladování tak začíná už u sklenic. Po naplnění je pořádně zavřeme a uložíme do temna a chladu. Se zavařováním si hlavu nelámeme a neprovádíme jej. Jeden pracný krok nám tak odpadá, čímž nakládání do oleje ještě více získává na atraktivitě. Teď už jen musíme napnout všechny síly, abychom vydrželi nesníst všemožné pochoutky dřív, než do sebe nasají všechno potřebné. To se většinou děje už po jednom týdnu a můžete tak začít hodovat. Při správném uskladnění vám ale vše vydrží i 6 měsíců. 

Zdroje:

  • https://www.receptarium.cz/90-nakladani
  • https://primanapady.cz/clanek-300585-nalozte-si-do-oleje-sve-oblibene-byliny-vime-jak-to-jde-snadno-a-rychle
  • https://www.vareni.cz/magazin/olej-v-kuchyni/
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/nalozte-se-do-oleje-s-oblibenymi-syry
  • https://www.americastestkitchen.com/cooksillustrated/how_tos/13573-how-to-make-oil-cured-cheese