Jste zde

Sezóna chřestu je tu: Jak poznat čerstvý a jak ho správně připravit?

chřest Zdroj: Shutterstock
Zařaďte do svého jídelníčku chřest. Má blahodárné účinky na zdraví a navíc skvěle chutná. Musí být však čerstvý!

27. 4. 2023

Chřest je oblíbená jarní zelenina, jejíž sklizeň trvá jen pár týdnů. Tělo obohatí o spoustu cenných látek a rozhodně si na něm pochutnáte. Důležité je ovšem vědět, jak poznat čerstvý a jak ho správně připravit, aby si zachoval svou křehkost, sílu i vynikající chuť. 

shutterstock_1045645381.jpg

chřest v košíku
Zdroj: 
Shutterstock
Sezóna chřestu začíná obvykle koncem dubna a trvá do konce června. 

Nejlepší je čerstvý!

Chřest je plný prospěšných látek, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Posiluje imunitu, podporuje trávení, pomáhá proti nadýmání a zpomaluje proces stárnutí. Udržuje zdravé cévy i srdce, upravuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu. Dále je také účinnou prevencí rakoviny i osteoporózy a pro těhotné ženy je výborným zdrojem kyseliny listové

Zelený a mladý chřest není potřeba loupat

Chřest je ideální zelenina pro rychlou a jednoduchou úpravu. Před samotnou přípravou je však důležité odstranit tužší konec a chřest oloupat ostrou škrabkou, protože slupka obsahuje hořké silice a je hodně vláknitá

U bílého chřestu odřízněte zhruba 2 až 3 centimetry a oloupejte ho od hlavičky až dolů. U zeleného chřestu dřevnaté konce odlomte a oloupejte ho pouze ve spodní třetině výhonku, popřípadě ho neloupejte vůbec, pakliže je chřest a čerstvý mladý. 

Syrový chřest je velmi chutný

Čerstvý chřest má sladkou chuť, která připomíná chuť mladého hrášku, krásně voní a na řezu pouští lepkavou šťávu. Má pevné a sevřené hlavičky, lesklý povrch a nedá se ohnout. Pokud se čerstvý chřest pokusíte ohnout, prostě praskne a odlomí se

shutterstock_135572054.jpg

svazek chřestu
Zdroj: 
Shutterstock
Jednotlivé stonky chřestu svázané ve svazku vydávají typické zvuky. Při tření o sebe vržou. 

Chřest je ideální zpracovat v den sklizně! 

Chřest skladujte pouze krátkodobě na nejchladnějším místě v chladničce. Vždy ho však přikryjte vlhkou utěrkou nebo ho uložte ve vertikální poloze v nádobě s vodou. Pokud vám přece jen trochu zvadne, vložte ho na hodinu do mírně oslazené ledové vody.

Dlouhá tepelná úpravu chřestu nesvědčí

Chřest můžete jíst syrový, nebo ho můžete zpracovat nejrůznějšími způsoby. Nevařte ho však příliš dlouho!

shutterstock_1922682887.jpg

čerstvý zelený chřest
Zdroj: 
Shutterstock
U zeleného chřestu tužší konec odlomte. Chřest se zlomí v místě, kde končí dřevnatá část a začíná ta měkká. 

Ideální variantu vaření představuje rychlé blanšírování, během kterého si chřest zachová nejen svou chuť a sílu, ale také barvu. Skvělou volbou je však také grilování nebo restování na plotně. 

shutterstock_1412547623.jpg

chřest ve slanině
Zdroj: 
Shutterstock
Chřest můžete zapéct se slaninou nebo ho můžete využít k přípravě slaného koláče či vynikající chřestové polévky. 

Tip: Zelený chřest povařte v osolené vodě s trochou másla a bílého vína. Bílý chřest také povařte se solí a s máslem, ale místo vína použijte citronovou šťávu a do hrnce navíc přidejte i trochu cukru, který přebije případnou hořkost. 

Zdroje:

  • https://itesco.cz/hello/clanek/chrest-je-zdravy-10-duvodu-proc-ho-jist-casteji/15672/
  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/zeleny-a-bily-chrest-co-s-nim-poradi-roman-paulus.A140512_135006_dobra-chut_ape
  • https://www.idnes.cz/recepty/chrest-jak-varit-recept-sezona.A210428_130357_recepty_job
  • https://itesco.cz/hello/clanek/zeleny-nebo-bily-chrest-vyzkousejte-oba/32382/
  • https://prkynko.cuketka.cz/suroviny/chrest/