Jste zde

Estragon chutná, léčí a je chloubou francouzské kuchyně

estragon Zdroj: Bigstockphoto
Bylinka s jemně pikantní chutí nemá v české gastronomii moc pevnou pozici. A to by se mělo změnit! Blahodárně totiž působí nejen na samotný pokrm a chuťové buňky, ale i na lidský organismus obecně.

19. 12. 2021

Přesně takový je pelyněk estragon (Artemisia dracunculus). Svůj původ má sice ve Střední Asii, nicméně dneska už ho lidé znají takřka po celém světě. Nejčastěji se s ním ale setkáme ve středomořské kuchyni a zvlášť v té francouzské – přidává se tu totiž nejen typicky na maso, ale i do známé dijonské hořčice. 

Keř estragonu není nijak nenápadný – vyrůstá do výšky až jednoho metru a daří se mu hlavně v bohaté písečné půdě, kde má dostatek slunečního světla. Estragon poznáte podle přímé lodyhy s prutnatým větvením a díky široce čárkovitým přisedlým listům. Nejlíp je mu sice na březích řek jižní a střední Evropy a v západní části Ameriky, ale klidně si ho můžete vypěstovat i doma v květináči nebo na zahradě

bigstock-estragon-fresh-and-dried-382292510_1.jpg

sušený estragon
Zdroj: 
Bigstockphoto
Estragon nepatří k běžně používanému koření. A je to škoda, protože jeho chuť je skvělá!

Mor už jím neléčíme, pro klidný spánek ho ale zkuste

Estragon má léčivé účinky a lidstvo to už odpradávna ví. Však byl jako těžký kalibr nasazován i na mor! Mnohem častěji ho ale lidi používali při uštknutí hadem nebo při bolestech zubů. 

Estragon je nabitý vitamíny a minerály – jmenujme vitamíny A, B a C, z minerálů pak hořčík, železo, zinek, draslík nebo měď. Obsahuje značné množství antioxidantů, které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk. A o kterých účincích nemůže být pochyb?

  • Pomáhá ke zklidnění a kvalitnějšímu spánku. Může pomoct hyperaktivním jedincům.
  • Hodí se při zánětech kloubů, dně a revmatu.
  • Podporuje kvalitu menstruačního cyklu.
  • V lidovém léčitelstvím se s ním bojuje proti bakteriím a střevním parazitům.
  • Zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu.
  • Působí močopudně.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Zabraňuje tvorbě krevních sraženin v drobných mozkových a srdečních cévách.
  • Pomáhá při nadýmání, škytavce a bolestech zubů (obsahuje totiž anestetickou látku eugenol).
  • Neutralizuje zápach z úst.

bigstock-fresh-sea-bream-with-lemon-and-398968172_1.jpg

ryba s estragonem
Zdroj: 
Bigstockphoto
Estragon si výborně rozumí se středomořskou kuchyní a rybami.

Co s estragonem v kuchyni? 

Důvodů, proč si občas estragon s chutí dát, je spousta. Dobrá zpráva je, že v kuchyni se s ním dá docela dobře kouzlit. Své o tom vědí nejen Francouzi, ale třeba i Turci – spousta tureckých pokrmů by se bez estragonu neobešla!

Estragon se hojně používá k aromatizování octů. Možností, jak s ním vylepšit další výtvory, je spousta. Užijete ho při nakládání zeleniny, do omáček, při přípravě ryb a drůbeže, můžete ho zkusit přidat do rýže, marinád, polévek a salátů. Nebo si zkuste vyrobit estragonové máslo! Stačí do 100 g změklého másla přidat 2 lžíce najemno nasekaného estragonu. Tuhle dobrotu oceníte třeba při konzumaci steaku.  

Použité zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pelyn%C4%9Bk_estragon
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/estragon-proslula-bylinka-francouzske-kuchyne-recepty-a-pestovani.html
  • https://www.denik.cz/gastronomie/estragon-ma-v-kuchyni-co-rici-20180630.html
  • https://www.prostreno.cz/dobroty-do-spize-a-lednicky/clanky/29161/Na-co-vsechno-se-v-kuchyni-da-pouzit-estragon
  • https://www.bylinky21.eu/blog-o-zdravem-zivotnim-stylu/estragon-a-jeho-lecive-ucinky