7. 3. 2023
Papriky jsou úžasnou zeleninou. Na trhu jsou k dostání celoročně, byť teď tedy za hříšné ceny, mají výraznou chuť a tělu dodají spoustu prospěšných látek, které mají významný vliv na lidské zdraví.
Obecně lze říci, že posilují imunitu, podporují trávení a chrání tělo před volnými radikály. Různě barevné odrůdy paprik však nabízí i další zdravotní benefity.
Tip: V obchodě kupujte pouze papriky, které jsou pevné, bez skvrn a bez měkkých míst, která by značila hnilobu.
S červenou paprikou rozkvete do krásy
Červené papriky patří mezi nejoblíbenější odrůdy paprik. Jsou nejsladší a obsahují nejvíce cenných látek. Z vitamínů stojí za zmínku například vitamín C, kterého dokonce obsahují až čtyřikrát více než pomeranče, nebo rutin, který zvyšuje pružnost cév.
Dále také obsahují spoustu beta-karotenu, který má pozitivní vliv na pokožku i pleť. Zpomaluje její stárnutí a pomáhá ji chránit před předčasnou tvorbou vrásek.
Žlutá paprika ochrání váš zrak
Jasně žluté papriky milují především děti. Jsou jemné, sladké a velmi šťavnaté. Obsahují spoustu vitamínu E a antioxidantů, které dokážou nejen podpořit detoxikaci celého organismu, ale také ochrání váš zrak před rizikem vzniku šedého zákalu.
Zelené papriky zlepší náladu
Zelené papriky patří mezi nejméně výrazné. Nejsou příliš sladké a svým obsahem vitamínů nemohou konkurovat ani jedné barevné variantě. Zcela však vynikají množstvím kyseliny listové, která je důležitá pro zdravý průběh těhotenství. Vhodné jsou také na podporu krvetvorby a ke zlepšení nálady.
Čím barevnější, tím lepší
Papriky můžete využít ve studené i v teplé kuchyni. Můžete je péct, smažit, plnit, zavařit i dusit. Nejlepší a nejzdravější jsou však čerstvé! Například ve správně ochuceném zeleninovém salátu spolu s rajčaty, okurkou a další zeleninou nebo jako příloha ke grilovanému masu.
Nejrůznější zálivky vám umožní připravit paprikový salát skvělé chuti. Výborná je například zálivka, kterou si velmi jednoduše můžete připravit svařením 2 lžic oleje, 1 lžíce octa a citronové šťávy, 5 lžic vody, soli a cukru.
Pokud si potrpíte na výraznější chutě, pak vyzkoušejte čerstvé papriky smíchat s mozzarellou, s cibulí a se zálivkou z majonézy, bílého jogurtu, soli, pepře a cukru.
Zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/4472-vime-jak-v-obchode-vybirat-ovoce-a-zeleninu-abyste-nenaleteli-prodejcum
- https://svetkreativity.cz/rozdily-mezi-paprikami-ktere-potrebujete-znat-pokud-je-pravidelne-jite-kazda-v-sobe-skryva-neco-jineho/
- https://www.farmabozice.cz/papriky-a-jejich-barevna-kouzla/
- https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zluta-paprika-a-jeji-ucinky-na-zdravi/
- https://zdravezdravi.cz/potraviny/paprika-a-zdravi
- https://www.pharmapoint.cz/jak-byt-a-zustat-fit/jezte-papriky-jsou-plne-vitaminu-a-mineralu/
- https://pruvodcevyzivou.cz/zelena-zluta-cervena-vedeli-jste-o-techto-rozdilech-mezi-paprikami/