2. 10. 2019
Zázvor, oddenek zázvoru pravého, je koření, které je oblíbené po celém světě. Nezastupitelnou surovinou je v lidovém léčitelství, v čínské i v indické kuchyni. Ale pozor! Ve větším množství vám může uškodit. Věděli jste, že doporučená denní dávka čerstvého zázvoru jsou 4 gramy a sušeného zázvoru pouhý gram?
Zázvor můžete využít mnoha způsoby
Sušený i jako přísada kořenících směsí ochutí guláš i polévky, sirup posílí obranyschopnost, čerstvě nastrouhaný dodá léčivou sílu čaji, kandovaný ozvláštní moučníky a nakládaný můžete podávat třeba k sushi.
Zázvor je plný vitamínů i minerálních látek. Tělu dodá hořčík, fosfor, vápník, železo, draslík i sodík. Zdroj: www.bigstockphoto.com
V létě vás osvěží zázvorová limonáda nebo pivo. Pár kapek zázvorového oleje změkčí pokožku a v koupeli uvolní svalstvo a navodí dokonalou relaxaci. Zázvorový zábal vás zbaví nepříjemného kašle.
Účinná první pomoc
Zázvor zatočí s mnoha neduhy. V zimních měsících prohřeje tělo, posílí obranyschopnost a uleví při chřipce a nachlazení. Zbaví vás škrábání v krku i nepříjemné bolesti hlavy. Zlepšuje trávení, pomůže s nadýmáním a popíjení neoslazeného zázvorového čaje zklidní i váš žaludek.
Zázvor má výjimečné účinky na zdraví. Nahradí léky i návštěvu u lékaře. Skvělou první pomocí je při škrábání v krku i při bolesti zubů. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Zázvorový obklad pomůže vyléčit bolavé klouby a uvolnit namožené a zatuhlé svaly. V těle snižuje hladinu špatného cholesterolu, posiluje srdce a je účinný i v boji s rakovinou. Zázvorová maska podpoří růst vlasů a dodá jim sílu i lesk.
Při konzumaci zázvoru je nutné dodržovat doporučené denní množství. Jeho přemíra může vašemu tělu uškodit. Přivodit může nevolnost, bolest hlavy, průjem, pálení žáhy i problémy se srdcem.
Zázvor není vhodný pro diabetiky, děti mladší tří let, těhotné a kojící ženy. V prvních měsících těhotenství zklidní žaludek, v posledních měsících však může vyvolat předčasný porod.
Správně skladovaný vám vydrží i několik měsíců
Zázvor můžete skladovat v ledničce i mrazáku. Do ledničky vkládejte zázvor neoloupaný a uzavřený v igelitovém sáčku. Takto skladovaný vám čerstvý vydrží i několik týdnů. Zázvor, který budete skladovat v mrazáku, obalte potravinovou fólií. Díky tomu budete moct jeho účinky využít i za několik měsíců. Sušený zázvor skladujte v chladu a suchu.
Zázvor je účinným pomocníkem při hubnutí. Stejně jako chilli papričky tělo zahřeje, rozproudí metabolismus a podpoří spalování. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Mějte zázvor stále po ruce!
Nekonečnou zásobu zázvoru si můžete vypěstovat i doma! Stačit vám bude pouze kousek čerstvého zázvoru, který zakoupíte v obchodě.
Přes noc zázvor namočte do teplé vody, abyste ho zbavili látek, které zabraňují klíčení. Druhý den zázvor zasaďte tak, aby pupeny směřovaly směrem nahoru a pravidelně ho zalévejte. Půda by nikdy neměla vyschnout. Květináč zvolte dost široký, aby se kořen mohl rozrůstat. První sklizeň můžete provést zhruba za 5 měsíců.