24. 5. 2025
Turecký med je typická pouťová sladkost plná ořechů a medu, kterou v minulosti prodejci odsekávali z velké a velmi tvrdé hroudy. Prodával se na váhu a lepil se na zuby. Dnes je k dostání rovnou nakrájený na menší kousky nebo se vyrábí v měkčí variantě, která se mnohem lépe jí. Velmi jednoduše si ho však můžete vyrobit i doma!
V Turecku s největší pravděpodobností nevznikl!
Za zemi původu bývá u nás obvykle považováno Turecko. Název je však zavádějící a samotní Turci nemají o cukrovince s tímto názvem ani tušení. Sami ho nevyrábí a ani zde není žádná cukrovinka, která by se mu svou chutí a konzistencí podobala.
Většina historiků se proto shoduje, že turecký med vznikl na Arabském poloostrově, odkud se pak rozšířil do zemí kolem Středozemního moře.
Troufnete si na jeho výrobu?
Výroba tureckého medu je velice snadná a vyžaduje jen pár základních ingrediencí, které máte dost možná doma.
K výrobě tureckého medu budete potřebovat: 120 g medu, 120 g cukru, 2 bílky a zhruba 80 g ořechů
A jak na to? Nad hrnec s horkou vodou položte misku, která se nesmí dotýkat dna. Do misky dejte bílky a spolu s cukrem je vyšlehejte do hustého a hladkého sněhu. Poté za stálého šlehání přidejte horký med a nakonec přisypejte nasekané či celé ořechy. Použít můžete jeden oblíbený druh i směs nejrůznějších ořechů. Vhodné jsou arašídy, mandle, pistácie, kešu i vlašské či lískové ořechy.
Tip: Ořechy opražte na suché pánvi nebo je vložte na pár minut do předem vyhřáté trouby. Dosáhnete tak lepší chuti i intenzivnějšího aroma. Pozor ale, abyste je nespálili! Zhořkly by.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem nebo na rýžový papír či dortovou oplatku, aby se hotový turecký med nelepil na prsty a lépe se jedl. Do druhého dne ji nechte zcela vychladnout a poté ji ostrým nožem nakrájejte na menší kousky a máte hotovo.
Popusťte uzdu své kulinářské fantazii
Turecký med nemusí obsahovat jen ořechy. Vyzkoušet můžete i kandované nebo lyofilizované ovoce, hoblinky kokosu, kousky karamelu či čokolády nebo nejrůznější druhy koření.
Výborná je například mletá skořice, vanilka, kardamom, drcený růžový pepř nebo špetka muškátového oříšku. Vaší chuti a fantazii se meze zkrátka nekladou!
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/mate-radi-turecky-med-na-vyrobu-potrebujete-ctyri-suroviny-snadno-ho-pripravite-doma-muzete
- https://zena-in.cz/clanek/turci-by-se-divili-turecky-med-tak-jak-jej-znate-dominuje-predevsim-nasim-poutim
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Tureck%C3%BD_med
- https://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-turecky-med-neboli-orechovy-nugat-podle-ivety-fabesove
- https://www.toprecepty.cz/clanky/7805-domaci-turecky-med-jen-ze-ctyr-surovin-vynikajici-sladka-pochoutka-voni-prazenymi-orechy-je-mekka-a-nelepi-se-na-zuby/
- https://retailnews.cz/2020/03/16/turecky-med-turun-turon-toron-nugat-ci-marcipan/