28. 11. 2022
Chilli a koření
Pikantní jídla mají pro naše tělo řadu výhod. Nejen, že pomáhají s trávením, desinfikují, ale také se v těle chovají jako přírodní antibiotika. Navíc dokážou příjemně zahřát, což je zvláště během zimy žádoucí. Proto doplňte připravované pokrmy o nejrůznější a více či méně pálivé chilli papričky, čerstvě namletý pepř nebo aromatické koření v podobě hřebíčku, skořice, kurkumy nebo indického šafránu.
Náš tip: Půl čajové lžičky rozemletého aromatického koření můžete přidat i do teplého čaje. Vylepšíte jeho chuť i zahřívací schopnosti.
Zázvor
Zázvor má úžasné termoregulační vlastnosti a efektivně pomáhá při nachlazení, protože účinně bojuje proti virům a bakteriím. Připravit z něj můžete čerstvý čaj, přidat ho nastrouhaný nebo nakrájený do jídel thajské nebo indické kuchyně nebo z něj vyrobit slavnostní „zázvorovici“.
Jak na to? Stačit vám bude zhruba půl litru domácí pálenky, kterou nalijte do vyšší nádoby. K ní přidejte šťávu z pěti citronů, tři velké lžíce medu a cca 5 palců nastrouhaného zázvoru (přidejte šťávu i pevnou složku). Důkladně promíchejte, nalijte do uzavíratelné sklenice a nechte zhruba týden macerovat v lednici. Na závěr přeceďte a uložte zpět do lednice.
Pohanka a další obiloviny
Co se týče obilovin, tady je potřeba v zimě vybírat ty, které tělo zahřívají. Třeba taková klasická pšenice má například efekt chladivý, ale pšenice špalda naopak zahřívací. Ten má i hnědá rýže, pohanka, jáhly, proso nebo žito. Připravit z nich můžete oblíbené poké nebo buddha bowl, nejrůznější thajská a indická jídla nebo je konzumovat v podobě příloh.
Cibule a česnek
Skvělý termoregulační efekt mají i cibule s česnekem. Obě výše zmíněné suroviny se navíc mohou pochlubit také antibiotickými a desinfekčními účinky, takže je zařaďte do jídelníčků zejména před příchodem tradičních pod(zimních) viróz.
Polévky
Říká se, že polévka je grunt. A v zimě to platí dvojnásob. Základem skoro každé poctivé polévky je domácí vývar. Ten můžete připravit nejen z masa, ale taky ze zeleniny. Základem je větší množství surovin, velký hrnec, mírný plamen a hlavně spousta času. V zimě tělo zahřejí zejména hutnější polévky, do kterých můžete přidat vařenou zeleninu, brambory, zelí i luštěniny.
Teplé saláty
Zatímco studené saláty naše tělo ještě více ochlazují, ty teplé nás nejen na delší dobu zasytí, ale taky příjemně zahřejí. Skvělé jsou pro tepelnou úpravu dýně, červená řepa, zelené fazolky, květák, brambory nebo mrkev a fenykl. Doplnit je můžete také o oříšky (vyjma mandlí a kokosu), které mají přirozeně zahřívací efekt.
Záleží na způsobu přípravy
Tradiční čínská medicína říká, že pokud budeme v zimě jíst studené saláty, naše tělo si jako obranu před chladem začne tvořit zásobu tuku. Nakolik je toto tvrzení pravdivé, to už se nikde nepíše. Pravdou nicméně zůstává, že studená kuchyně, ovoce, zelenina a mléčné výrobky mají ochlazující efekt. Proto je potřeba volit zejména pokrmy vařené, pečené nebo restované.
Použité zdroje:
- https://www.denik.cz/zdravi/je-vam-zima-zahrejte-se-jidlem-20121113.html
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/20768-je-vam-doma-chladno-zahrejte-se-jidlem
- https://magazin.biooo.cz/zdravi/psychicka-pohoda/je-vam-chladno-zahrejte-se-na-tele-i-na-dusi/