26. 10. 2025
Turecká vejce, známá také jako çılbır, jsou tradiční snídaňovou specialitou původem z Osmanské říše, která má své kořeny už v kuchařkách z 15. století. Opravdovým hitem se však stala teprve až v posledních letech a dnes si získává srdce gurmánů po celém světě. Pojďte společně s námi zjistit, proč jsou tak oblíbená, a naučte se je správně připravit.
Nákup vajíček: Jak poznat čerstvé vejce a co znamenají čísla na skořápce?
Výživný a chutný pokrm plný kontrastů
Turecká vejce vás překvapí neotřelou kombinací ingrediencí. Pokrm s sobě snoubí jednoduché suroviny, výrazné chutě a kontrast teplého a studeného. Po ránu dodají energii, zasytí a jsou cenným zdrojem živin. Vašemu tělu dodají spoustu kvalitních bílkovin, probiotik, vitamínů i minerálních látek. Podpoří trávení i správnou činnost mozku a posílí vaši imunitu.
Základem pokrmu jsou pošírovaná neboli ztracená vejce, studený česnekový jogurt a teplá máslová omáčka s mletou paprikou nebo s chilli.
Nebojte se pošírovat!
Příprava tureckých vajec není složitá a nezabere příliš mnoho času. Největším kamenem úrazu je pouze příprava pošírovaných vajec, které dokážou potrápit i zkušenější kuchaře. Pokud však použijete čerstvá vejce, která mají pevnější bílek, a budete se držet našich zásad, zvládnete je bez problémů a výsledek bude dokonalý.
Co budete potřebovat:
- 2 čerstvá vejce,
- 150 g řeckého jogurtu nebo hustého bílého jogurtu,
- 1 stroužek česneku,
- 1 lžíce másla,
- 1/2 lžičky sladké papriky nebo špetku speciální papričky oblíbené v Turecku - aleppo pepper
- 1 lžíce octa
- sůl na dochucení.
Jak na to?
Hotová turecká vejce můžete doladit nejrůznějšími bylinkami, semínky nebo praženými ořechy. Vaší chuti se meze zkrátka nekladou.
Recept začněte přípravou ochuceného jogurtu a teplého másla, aby se stihly propojit všechny chutě. Jogurt smíchejte s prolisovaným česnekem, se špetkou soli a uložte ho do chladničky, aby se dobře vychladil. Máslo rozpusťte a nechte v něm rozvonět mletou papriku nebo chilli.
Poté přejděte k přípravě pošírovaného vejce. Na sporák umístěte široký rendlík s vodou, nalijte do něj lžíci octa a jakmile začne voda jemně probublávat, vytvořte v ní za pomoci lžíce vír. Do středu víru opatrně vlijte vejce a vařte ho zhruba 2,5 až 4 minuty. Podle toho, jak moc chcete mít žloutek tekutý. Hotové vejce vyjměte děrovanou lžící a nechte ho okapat.
K servírování tureckého vejce si připravte hluboký talíř. Na dno rozetřete bílý jogurt, na něj položte pošírované vejce a celé to zakápněte teplým máslem.
Hotová turecká vejce podávejte s křupavým opečeným chlebem, popřípadě s bylinkami, které pokrm barevně doladí a dodají mu také trochu jinou chuť. Použít můžete kopr nebo petržel.
Tip: Než vejce vložíte do víru, vyklepěte si je zvlášť do misky. Zkontrolujete tak nejen jejich kvalitu, ale také snížíte riziko poškození vejce. Bílek zůstane pohromadě a žloutek neporušený.
Zdroje:
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/turecka-vejce-recept/
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/turecka-vejce-snidane-plna-bilkovin-ktera-je-hitem-socialnich-siti-zvladnete-ji-za-par-minut
- https://www.toprecepty.cz/clanky/8468-turecka-vejce-jsou-in-dokonaly-snidanovy-pokrm-s-jogurtovou-svezesti-a-spetkou-chilli-si-zamilujete/
- https://fresh.iprima.cz/tehotnej-kuchar-cilbir-turecka-vejce-s-jogurtem-a-pikantnim-maslem-470184
- https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-co-stoji-za-popularitou-tureckych-vajec-a-proc-stale-vic-lidi-snida-v-bistrech-a-kavarnach-100047








