Jste zde

Recepty z mrkve: Zkuste pomazánku, polévku nebo koláč. Skvělá je nasladko i slaná

krémová mrkvová polévka Zdroj: Shutterstock
Mrkev je mnohem víc než jen obyčejná kořenová zelenina. V kuchyni má všestranné využití a skvěle chutná jak v syrovém stavu, tak i po tepelné úpravě. Třeba v podobě vynikají mrkvové polévky!

7. 10. 2025

Mrkev je nedoceněná a často přehlížená zelenina, která je mnohdy používána pouze jako doplňková ingredience při přípravě mnoha jiných pokrmů. Stačí přitom tak málo a z obyčejné mrkve můžete vykouzlit plnohodnotný hlavní chod, který nejenže zasytí, ale také vašemu tělu dodá potřebné živiny. 

shutterstock_2004233501.jpg

mrkvový chlebík
Zdroj: 
Shutterstock
Mnohdy přehlížená mrkev je skvělou surovinou pro mnoho chutných a velmi zdravých receptů. 

Chutná a velmi výživná

Mrkev je dostupná, poměrně levná a velice chutná zelenina, která je plná vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Podporuje imunitu, zlepšuje trávení, snižuje cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi. Má pozitivní vliv na zdraví kostí, srdce i cév a díky nízkému obsahu kalorií si ji můžete dopřát i při dietě

V kuchyni má široké uplatnění

Je křupavá, má jemně nasládlou chuť a báječně chutná v syrovém stavu i po tepelné úpravě. Lze ji dusit, péct, vařit i grilovat a skvělá je nejen naslano, ale i nasladko.

Připravit z ní můžete zdravou mrkvovou pomazánku, tradiční mrkvový salát i lahodné smoothie. Skvěle se uplatní jako příloha k masu i jako základ pro tradiční svíčkovou omáčku nebo silný vývar a výborně poslouží i při přípravě mnoha moučníků, kterým nejenže dodá krásně oranžovou barvu, ale i vláčnost a sladkost. 

shutterstock_2424438091.jpg

mrkvový dort
Zdroj: 
Shutterstock
Z mrkve může upéct lahodné řezy, vláčnou bábovku, perník a mnoho jiných moučníků, které nejenže obarví, ale také jim dodá vláčnost.

Polévka nejen pro děti

Pokud máte rádi krémové polévky, rozhodně vyzkoušejte mrkvovou polévku, která zahřeje, zasytí a tělu dodá spoustu cenných látek. Její příprava je velmi rychlá, nezabere spoustu času a uvařit ji můžete pokaždé jinak. 

Co budete potřebovat: 500 g mrkve, 3 brambory, 1 ks cibule, 1 l vývaru, 250 ml smetany na vaření, kari, sůl, pepř, máslo, olej

A jak na ni: V hrnci na troše oleje a kousku másla nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou mrkev i brambory nakrájené na menší kousky a vše zalijte vývarem. Vařte, dokud obě suroviny nezměknou. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, přidejte smetanu a vše dochuťte kari, solí a pepřem. 

shutterstock_133092788.jpg

mrkvová polévka
Zdroj: 
Shutterstock
Mrkvová polévka může mít mnoho podob. Výsledný chuť záleží jen na vás a vaší chuti. 

Pokud nemáte rádi kari, můžete ho nahradit tymiánem nebo jinými aromatickými bylinkami či kurkumou a mletým kardamomem. Pro lehce štiplavou chuť můžete přidat chilli i zázvor a smetanu můžete nahradit kokosovým mlékem, které polévce dodá exotickou chuť. Vaší fantazii a chuti se meze zkrátka nekladou! 

Zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/vyuziti-mrkve-v-kuchyni-nejoblibenejsi-recepty/
  • https://www.capsle.cz/clanek/34/mrkev-krupava-vitaminova-bomba-pro-nase-zdravi/
  • https://itesco.cz/hello/clanek/mrkev-oblibena-a-zdrava-zelenina-pro-nejmensi/29431/
  • https://fresh.iprima.cz/zahrivaci-mrkvova-polevka-se-zazvorem-a-kokosovym-mlekem-451123
  • https://fresh.iprima.cz/sbirka-nejlepsich-receptu-na-mrkvovou-polevku
  • https://www.marianne.cz/venkov-styl/dobry-napad/mrkvova-polevka-sta-chuti-vyzkousejte-jak-vam-bude-chutnat-nejvice