7. 10. 2025
Mrkev je nedoceněná a často přehlížená zelenina, která je mnohdy používána pouze jako doplňková ingredience při přípravě mnoha jiných pokrmů. Stačí přitom tak málo a z obyčejné mrkve můžete vykouzlit plnohodnotný hlavní chod, který nejenže zasytí, ale také vašemu tělu dodá potřebné živiny.
Chutná a velmi výživná
Mrkev je dostupná, poměrně levná a velice chutná zelenina, která je plná vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Podporuje imunitu, zlepšuje trávení, snižuje cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi. Má pozitivní vliv na zdraví kostí, srdce i cév a díky nízkému obsahu kalorií si ji můžete dopřát i při dietě.
V kuchyni má široké uplatnění
Je křupavá, má jemně nasládlou chuť a báječně chutná v syrovém stavu i po tepelné úpravě. Lze ji dusit, péct, vařit i grilovat a skvělá je nejen naslano, ale i nasladko.
Připravit z ní můžete zdravou mrkvovou pomazánku, tradiční mrkvový salát i lahodné smoothie. Skvěle se uplatní jako příloha k masu i jako základ pro tradiční svíčkovou omáčku nebo silný vývar a výborně poslouží i při přípravě mnoha moučníků, kterým nejenže dodá krásně oranžovou barvu, ale i vláčnost a sladkost.
Polévka nejen pro děti
Pokud máte rádi krémové polévky, rozhodně vyzkoušejte mrkvovou polévku, která zahřeje, zasytí a tělu dodá spoustu cenných látek. Její příprava je velmi rychlá, nezabere spoustu času a uvařit ji můžete pokaždé jinak.
Co budete potřebovat: 500 g mrkve, 3 brambory, 1 ks cibule, 1 l vývaru, 250 ml smetany na vaření, kari, sůl, pepř, máslo, olej
A jak na ni: V hrnci na troše oleje a kousku másla nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou mrkev i brambory nakrájené na menší kousky a vše zalijte vývarem. Vařte, dokud obě suroviny nezměknou. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, přidejte smetanu a vše dochuťte kari, solí a pepřem.
Pokud nemáte rádi kari, můžete ho nahradit tymiánem nebo jinými aromatickými bylinkami či kurkumou a mletým kardamomem. Pro lehce štiplavou chuť můžete přidat chilli i zázvor a smetanu můžete nahradit kokosovým mlékem, které polévce dodá exotickou chuť. Vaší fantazii a chuti se meze zkrátka nekladou!
Zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/vyuziti-mrkve-v-kuchyni-nejoblibenejsi-recepty/
- https://www.capsle.cz/clanek/34/mrkev-krupava-vitaminova-bomba-pro-nase-zdravi/
- https://itesco.cz/hello/clanek/mrkev-oblibena-a-zdrava-zelenina-pro-nejmensi/29431/
- https://fresh.iprima.cz/zahrivaci-mrkvova-polevka-se-zazvorem-a-kokosovym-mlekem-451123
- https://fresh.iprima.cz/sbirka-nejlepsich-receptu-na-mrkvovou-polevku
- https://www.marianne.cz/venkov-styl/dobry-napad/mrkvova-polevka-sta-chuti-vyzkousejte-jak-vam-bude-chutnat-nejvice