24. 10. 2020
Máme pro vás 5 tipů na naprosto fenomenální polévky, které vás zahřejí a vykouzlí vám úsměv na tváři.
Dýňová polévka se zázvorem: podzimní klasika
Bez dýně, konkrétně bez dýňové polévky, by podzim nebyl opravdovým podzimem. Proto čapněte jedno středně velké hokkaido a pusťte se do vaření. Výsledek bude skvostný.
Co potřebujete: dýni hokkaido, velkou cibuli, 3 cm čerstvého zázvoru, litr vývaru, 2 lžíce oleje, pepř a sůl, koriandr, 2 lžíce pomerančové šťávy, 6 plátků toastového chleba, 4 lžíce másla, dýňový olej a petrželku
Jak na to?
- Dýni zbavte semínek a vláken, nakrájejte ji na kousky.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a na oleji ji opečte dozlatova.
- Pak přidejte kousky dýně, a až začnou zlátnout, přilijte vývar.
- Přisypte nastrouhaný zázvor, koření a podle chuti i sůl.
- Polévku vařte asi 20 minut (střední plamen stačí).
- Připravte si krutony – chleba natřete máslem, nakrájejte na kostičky a dejte péct do trouby.
- Zeleninovou směs po 20 minutách rozmixujte, přidejte do ní pomerančovou šťávu, a když budete chtít, tak i trošku soli.
- Ke každé porci na talíř přidejte krutony, petrželku a pár kapek dýňového oleje.
Náš tip: Nepotrpíte si na zázvor? Zkuste místo něj ochutit dýňovou polévku chilli a kari. V přiměřeném množství.
Krkonošské kyselo: kouzlo hor i u vás doma
Nejeden turista se při návštěvě hor vrhá na tradiční kyselo a pak na něj ještě dlouho vzpomíná. Připravte si ho doma, pokud jste jedním z nich!
Co potřebujete: 200 g chlebového kvásku, 100 g čerstvých nebo 10 g sušených hub, 50 g másla, 500 g brambor, cibuli, 100 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, sůl, kmín
Jak na to?
- Chlebový kvásek rozmíchejte v litru vlažné vody, přidejte sůl, kmín a houby.
- Oloupejte a nakrájejte brambory. Přidejte je do polévky a vařte asi 20 minut na mírném ohni.
- Na 25 g másla poduste oloupanou a nakrájenou cibuli. Do polévky ji přidejte až krátce před koncem vaření.
- Přidejte smetanu ke šlehání a případně dochuťte.
- Na zbytku másla můžete připravit řidší míchaná vejce a přidat je pak rovnou do polévky.
Mrkvová polévka: pro mlsouny a vyznavače tradic
Mrkvová polévka je taková klasická záležitost našich kuchyní. Stačí tak málo a může vzniknout i z podušené mrkve, když si až během vaření rozmyslíte, co vlastně chcete. Sladkost mrkve je v tomhle případě pohlazením chuťových buněk.
Co potřebujete: 500 g mrkve nakrájené na kolečka, 3 oloupané a nakrájené brambory (ale můžete je úplně vynechat), 250 ml 12% smetany, sůl, pepř, kari a lžíci másla
Jak na to?
- Mrkev a brambory si povařte doměkka v osolené vodě. Trvá to asi 15 minut.
- Jakmile bude obojí uvařené, přilijte smetanu a začněte mixovat. Je jen na vás, jestli bude mít polévka jemnější, nebo hrubší texturu.
- Dejte ji znovu na plamen, prohřejte ji, okořeňte a nakonec v ní ještě nechte rozpustit lžíci másla. Bude tak úžasně jemná.
- Každou porci můžete dozdobit troškou kysané smetany.
Náš tip: Někdo to rád ostré! Pokud to platí i o vás, můžete experimentovat s kořením a bylinkami. Mrkvová polévka je skvělá i s chilli.
Květáková polévka: pro milovníky jednoduchosti a lahodné chuti
Květák vás nikdy nezaujal, ještě snad v trojobalu? To se s květákovou polévkou určitě změní. Stačí vědět, co do ní přidat.
Co potřebujete: 500 g květáku natrhaného na růžičky, cibuli, 30 g másla, větší bramboru (oloupanou a nakrájenou), litr silného zeleninového vývaru, 100 ml plnotučného mléka nebo smetany, bobkový list a muškátový oříšek
Jak na to?
- V hrnci si rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli.
- Pak přidejte bramboru (můžete ji vynechat) a květák, bobkový list a muškátový oříšek, promíchejte a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Nezapomeňte směs co chvíli znovu promíchat.
- Přilijte vývar, přiveďte ho k varu a vařte v něm bramboru a květák zhruba 20 minut. Hotovo bude, až květák změkne.
- Vyndejte ze směsi bobkový list a pak ji ještě v hrnci pořádně rozmixujte a vraťte na plotnu.
- Přilijte k ní smetanu nebo mléko, promíchejte a prohřejte.
- Při servírování můžete každou porci ozdobit nasekaným muškátovým oříškem.
Náš tip: Ke květákové polévce si zvlášť připravte na pánvičce trošku slaniny nakrájené na plátky a cibule. S nimi pak ozdobte každou porci na talíři. Ta kombinace chutí je fantastická!
Sýrová polévka se slaninou: pro ty, kterým zelenina nestačí
Jestli máte rádi chuťovou souhru sýra a slaniny, pak vás tahle polévka extra potěší.
Co potřebujete: 300 g slaniny, 300 g strouhaného čedaru (+ něco málo na ozdobu), 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, cibuli, 2 velké pórky, litr vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 450 g brambor (typ C), 100 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř
Jak na to?
- V hrnci zahřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a nechte obojí zesklovatět.
- Potom ke směsi přidejte 250 g na kostičky nakrájené slaniny a nadrobno nakrájený pórek.
- V misce si smíchejte trochu vývaru s moukou, aby vznikla pasta. Hned ji ještě trošku zřeďte a vlijte do hrnce.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky, přidejte ke směsi do hrnce a přiveďte ji k varu. Pak plamen stáhněte a nechte 25 minut jen probublávat.
- Přidejte smetanu a provařte, potom vsypte sýr, a hned jak se rozpustí, dejte hrnec z plamene.
- Mezitím si zbytek slaniny osmahněte na pánvičce a spolu s troškou čedaru jí ozdobte porce v talířích.
Nevzdávejte se kvůli podzimu své pohody. Spravte si náladu dobrou hustou polévkou podle svého gusta!