Jste zde

Abeceda salátů: Který má nejvíce vitamínů a jaký spotřebovat co nejdříve?

mix salátů Zdroj: Bigstockphoto
Dodají tělu mnoho prospěšných látek a nikdy vás neomrzí. Pojďte s námi poznat nejběžnější druhy salátů, které se skvěle hodí nejen jako předkrm a příloha, ale i jako hlavní chod.

16. 3. 2021

Salát je velmi oblíbená zelenina. Zasytí, osvěží a obsahuje velké množství látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Posílí obranyschopnost, má pozitivní vliv na trávení, podílí se na správné činnosti srdce a je skvělým parťákem při redukční dietě. Obsahuje velké množství vody a má nízkou energetickou hodnotu. V kuchyni má všestranné využití a díky své rozmanitosti vás nikdy neomrzí. Pojďte se s námi seznámit s těmi nejznámějšími!

bigstock-greens-fruits-and-vegetables-372557209.jpg

saláty v ledničce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Saláty skladujte vždy ve spodní části lednice, v plastové misce a přikryté vlhkou utěrkou. Listy myjte těsně před zpracováním. 

Hlávkový salát: Vzpomínka na školní jídelnu

Hlávkový salát není třeba představovat. Skvěle chutná samotný s octovou zálivkou nebo se zálivkou z dijonské hořčice a s kousky opečené slaniny. Výborný je však i do zeleninových salátů i jako obloha k masu. V obchodě na něj můžete narazit zejména na jaře. Velmi jednoduše si ho však můžete vypěstovat i na své zahradě. Ať už ze semen, nebo z předpěstovaných sazenic. Mezi jeho největší benefity patří schopnost snížit hladinu škodlivého cholesterolu

Ledový salát vybírejte podle barvy košťálu

Ledový salát je velmi podobný hlávkovému salátu. Při správném skladování však vydrží podstatně déle a jeho listy jsou pevnější, šťavnatější a chutnější. Nesmíte ale narazit na starý nebo přezrálý salát! Při koupi salátu proto sledujte zabarvení košťálu a pamatujte na to, že čím světlejší, tím lepší. Salát, jehož košťál je béžový až hnědý, není čerstvý. 

bigstock-green-lettuce-leaves-close-up-406320665.jpg

ledový salát
Zdroj: 
Bigstockphoto
Ledový salát působí jako mírné sedativum. Zmírňuje stres a pomáhá při nespavosti. 

Polníček zažene špatnou náladu a zmírní stres

Polníček má drobné lístky a mírně oříškovou chuť. Skvěle chutná nejen samotný, ale i v kombinaci s jinými saláty a zeleninou. Ze všech salátů má nejvyšší obsah vitamínu C, který podporuje celkové zdraví. Zanedbatelný však není ani obsah hořčíku, který má pozitivní vliv na nervovou soustavu.

Nahořklá čekanka

Listy čekanky salátové jsou typické hlavně svou nahořklou chutí, která odrazuje od konzumace. V míchaných salátech však její hořkost nijak nepřevyšuje ostatní suroviny a tepelnou úpravou se dokonce její hořkost vytrácí. Ve svém jídelníčku ji ocení hlavně ti, kteří chtějí zhubnout. Tělo zbaví škodlivých látek a zrychluje metabolismus

Rukola povzbudí chuť k jídlu

Rukola je charakteristická listy, které svým tvarem připomínají listy pampelišek, a typickou nahořklou chutí. Výborná je zejména v kombinaci s jinými druhy salátů, rajčaty a česnekem. Skvěle se však hodí i pro tepelnou úpravu.

Zpestří rizoto, domácí pizzu i těstoviny. Je výborným zdrojem antioxidantů, mnoha minerálních látek a vitamínů. Její pravidelná konzumace tak posiluje obranyschopnost, zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje zdraví srdce a je skvělou prevencí osteoporózy, cukrovky a rakoviny. 

bigstock-lettuce-or-romano-salad-salad-375513748.jpg

salát batavia
Zdroj: 
Bigstockphoto
Batavia je méně známý druh salátu, který je velmi podobný ledovému salátu. Narozdíl od něj však méně křupe.  

Salát Lollo krásně vypadá

Načervenalý Lollo rosso a nazelenalý Lollo biondo jsou dva druhy kadeřavých salátů, které poznáte na první pohled. Na talíři vypadají velmi dekorativně. Lollo rosso má lehce nahořklou chuť, která může někomu připomínat oříšky, lollo biondo je o něco jemnější. Oba obsahují velké množství vitamínu E, který je znám především jako silný antioxidant. 

Dubáček vás ukolébá ke spánku

Dubáček je méně známý, ale velmi lahodný druh salátu. Listy, které svým tvarem připomínají listy dubu, jsou křehké a chutí připomínají vlašské ořechy. Kombinovat ho můžete s jinými saláty, se sýry i s rybami. Velmi rychle však uvadá, proto je ideální dubáček spotřebovat v den nákupu

Římský salát: Základní surovina do salátu Caesar

Po římském salátu pravděpodobně sáhnete, pokud dostanete chuť na pravý Caesar salát. Čerstvé listy jsou křupavé a mají jemně nasládlou chuť. Zpracovat ho však můžete i tepelně. Ze všech salátů má nejvyšší podíl živin a mnoho vlákniny, která má pozitivní vliv na činnost střev. 

Štěrbák: Salát s jemným nádechem hořkosti 

Kadeřavý štěrbák je příbuzný čekanky. Listy jsou mírně nahořklé, ale velmi chutné. Používat je můžete samotné, nebo v kombinaci s listovým salátem a dalšími surovinami. Pokud se přeci jen chcete zbavit hořkosti, listy nakrájejte a namočte je do vlažné vody. Počítejte však s tím, že se zbavíte i užitečných látek.