Jste zde

Námořnické maso: Zkuste "retro" hovězí, které chutná po víně, cibuli a dálkách

maso po námořnicku Zdroj: Shutterstock
Kdo si pamatuje závodní jídelny z doby socialismu, možná si vzpomene i na námořnické maso. Pikantní hovězí s rajčatovým protlakem a cibulí, které vonělo po červeném víně a servírovalo se s plátkem vajíčka a petrželkou má dodnes řadu příznivců.

12. 10. 2025

V době Československé socialistické republiky měly všechny receptury přesně dané postupy a gramáže. Československé státní normy, známé pod zkratkou ČSN, určovaly, jak má pokrm vypadat, chutnat i kolik má vážit jedna porce. Ať už jste si dali oblíbený pokrm ve vyhlášeném Automatu Koruna, nebo v bufetu na druhé straně republiky, normy zaručovaly, že chutnal vždycky stejně. 

Námořnické maso normám samozřejmě podléhalo taky. V tehdejší době navíc patřilo mezi oblíbené hlavní pokrmy. Nešlo o žádnou exotiku, ale o poctivý dušený základ, který se dal připravit ve velkém množství, a přitom si zachoval chuť i vůni. Maso se dusilo pomalu, aby změklo, a omáčka měla lehce pikantní, ale harmonickou chuť. Chcete si připomenout, jak chutnal „socík“? Máme pro vás původní recept!

Mohlo by vám zachutnat: Segedínský guláš podle ČSN normy: Jak na českou "retro" klasiku? Poradíme

shutterstock_2675014561.jpg

hovězí po námořnicku
Zdroj: 
Shutterstock
Námořnické hovězí voní po víně i po cibuli. Vyzkoušejte ho!

Co budete na námořnické maso potřebovat?

Podle tehdejší normy se na čtyři porce používalo přibližně 400 gramů hovězího masa, 60 gramů cibule, 60 gramů rajčatového protlaku, 20 gramů hladké mouky, 40 gramů červeného vína, 200 gramů vody, sůl, pepř a tuk na smažení. Na ozdobu nechybělo vajíčko uvařené natvrdo a nasekaná čerstvá petrželka. Právě tyto drobnosti dělaly z obyčejného jídla něco výjimečného.

Jak si doma námořnické maso připravit?

Cibule se nejprve osmažila dozlatova na tuku, přidalo se nakrájené maso a vše se krátce restovalo, dokud se maso nezatáhlo. Poté se přisypala sůl, pepř, přidal se rajčatový protlak a teplá voda. Maso se dusilo pod pokličkou do měkka.

Když byla šťáva příliš řídká, zaprášila se hladkou moukou, nechala krátce zarestovat a znovu se podlila vodou. Nakonec se přidalo červené víno a pokrm se nechal ještě chvíli probublávat.

Podle ČSN měla mít omáčka správnou konzistenci, což znamenalo, že nebyla ani hustá ani příliš řídká. Maso muselo být šťavnaté, měkké a výrazně ochucené.

Přečtěte si také: Socialistické vzpomínání: Uvařte si dršťkovou polévku, královnu nádražek, podle státní normy

Tip redakce: Pokud si chcete tuhle retro klasiku připravit doma, použijte kvalitní hovězí ořez nebo hovězí zadní. Nešetřete cibulí ani časem. Pomalé dušení je klíčem k úspěchu. A pokud chcete chuť ještě zvýraznit, přidejte pár kapek worcesterské omáčky.

Poctivé jídlo s chutí minulosti

Námořnické maso bylo oblíbené nejen v jídelnách, ale lidé si ho aktivně připravovali i doma. Jídlo to totiž bylo syté a chutnalo dospělým i dětem. Rajčatová omáčka a vůně vína dodávaly pokrmu zvláštní eleganci, která se v tehdejší kuchyni jen tak neviděla.

Nechyběla ani estetická tečka – plátek vajíčka na talíři, posypaný čerstvou petrželkou. Připomínal slunce a moře, i když si většina lidí mohla dovolit maximálně letní dovolenou u Máchova jezera nebo u Balatonu.

Pár důvodů, proč si tenhle pokrm připravit i dnes

Námořnické maso podle ČSN má překvapivě moderní chuť. Rajčatový základ, cibule, víno a křehké maso tvoří kombinaci, která se hodí nejen k rýži nebo bramborám, ale i k čerstvému pečivu.

Recept navíc dokazuje, že někdejší normované vaření mělo svůj smysl. V receptech se totiž snoubila jednoduchost, poctivost a sázka na základní suroviny. A i když dnes už nikdo nepočítá přesné gramy podle tabulek, výsledek zůstává stejný. Chutný, voňavý a plný nostalgie.

Námořnické maso podle ČSN je důkazem, že i z jednoduchých surovin lze vytvořit pokrm, který chutná několika generacím. Chuť dětství, poctivé suroviny, vůně po rajčatech a víně – to všechno se vejde do jednoho talíře.

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/recept/79481-namornicke-maso-podle-csn/ 
  • ttps://stravnik.cz/detail/namornicke-maso-podle-csn-2g3x76/ 
  • ttps://www.facebook.com/babicciny/posts/n%C3%A1mo%C5%99nick%C3%A9-maso-podle-%C4%8Dsn-vyzkou%C5%A1%C3%ADte-%C5%A1%C5%A5avnat%C3%A9-maso-v-jemn%C4%9B-pikantn%C3%AD-om%C3%A1%C4%8Dce/122142684920502297/