Jste zde

Co s vejci z Velikonoc? V lednici vydrží 14 dní. Zkusit můžete třeba zlatá vajíčka

rozkrojené vejce Zdroj: Shutterstock
Sešlo se vám doma několik (desítek) natvrdo uvařených vajec? Ještě před tím, než nad nimi zlomíte hůl, zkuste je proměnit v dokonalou lahůdku podle následujících receptů.

6. 4. 2024

Ještě před tím, než se vrhnete na konzumaci vykoledovaných vajec, ujistěte se, že vám nepřivodí nepříjemné zažívací komplikace. Pokud jsou uvařená vejce skladována v lednici, vydrží tady klidně i 14 dnů. Při pokojové teplotě je ale potřeba je zkonzumovat do 3 dnů.

Pokud při konzumaci zjistíte, že se uvnitř nachází nazelenalý žloutek, rozhodně nejde o známku zkažení. Vejce se v tomhle případě jen dlouho vařilo a pomalu ochladilo. Zkažená vajíčka poznáte podle čichu. Pokud páchnou jako síra nebo nahnile, měli byste je okamžitě vyhodit. V opačném případě je klidně proměňte na některou z následujících delikates.

Mohlo by vám zachutnat: Ruská vejce jako z legendárního automatu Koruna: Jak si tohle retro připravit doma?

shutterstock_2274318339.jpg

loupání uvařeného vejce
Zdroj: 
Shutterstock
Uvařená vajíčka vydrží při správném skladování až 14 dní.

Nakládaná vejce s řepou

Potřebovat budete 8 vajec, 1 červenou řepu, ½ hrnku octa, ½ hrnku cukru krupice, ½ vody a 1 lžičku mleté skořice. Do vody s octem vložte oloupanou a nakrájenou červenou řepu (aby vám neobarvila ruce, vezměte si rukavice), přidejte cukr, skořici a vařte zhruba 20 minut. Poté sceďte. 

Vejce oloupejte, vložte do sklenice a zalijte připraveným odvarem z řepy. Uzavřete a nechejte nejméně 5 hodin louhovat. Takto upravené vejce můžete použít třeba do domácího ramenu nebo oblíbené, ale poměrně dost pikantní polévky laksa

shutterstock_1324568054.jpg

křepelčí vejce
Zdroj: 
Shutterstock
Vařená vajíčka můžou posloužit i jako skvělý základ pro salátový dresink.

Pštrosí vejce

Na pštrosí vejce si připravte 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí), 5 vařených vajec, 1 vejce syrové, 2 stroužky česneku, strouhanku, sůl, pepř, rostlinný olej, petrželku a pažitku, či jiné čerstvé bylinky.

Mleté maso smíchejte se syrovým vajíčkem, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí, pepřem a podle potřeby přidejte na zahuštění strouhanku.

Masovou směs rozdělte na pět částí a s vodou navlhčenýma rukama z nich udělejte placičky. Vařená vejce oloupejte, do placiček z masa je pečlivě zabalte, uhlaďte a maso ze všech stran spojte. 

Takto připravená vejce obalte ve strouhance, mašlovačkou potřete olejem a pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 20 minut dozlatova. Podávat je můžete s bramborovou kaší nebo čerstvým jarním salátkem. 

Připravte si také: Velikonoční sekaná slaví návrat: Zkuste recepty se šalvějí nebo brokolicí

shutterstock_1368110432.jpg

vajíčková pomazánka
Zdroj: 
Shutterstock
Vařená vajíčka nemusíte používat jen na výrobu vajíčkové pomazánky.

Vajíčkové jednohubky

Na tyhle netradiční chuťovky budete potřebovat 12 uvařených vajec, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce pažitky, zakysanou smetanu, malou tatarskou omáčku, lístky bazalky, kuličky mozzarelly, plátky okurky nebo rozmarýn, či jinou bylinku.

Jako první si připravte větší misku, do které nastrouháte ředkvičky. Přidejte k nim nasekanou pažitku, smetanu a tatarskou omáčku. Důkladně promíchejte.

Vedle si připravte vajíčka, která rozkrojíte na poloviny. Ozdobte je řekvičkovo-bylinkovou pomazánkou a okurkou, či bylinkami nebo kuličkami mozzarelly, které napícháte na párátka. 

Salát s medvědím česnekem

Potřebovat budete 6 uvařených vajec, menší svazek medvědího česneku, lžičku plnotučné hořčice, 150 g majonézy, sůl a čerstvě namletý pepř. Na odlehčení můžete přidat i půl kelímku bílého jogurtu.

Oloupaná vejce nakrájejte na menší kostičky a v misce je promíchejte s nasekaným medvědím česnekem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Přidejte bílý jogurt, majonézu, hořčici a dochuťte solí a pepřem.

Podávat můžete s čerstvým chlebem nebo touhle pomazánkou ochutit chlebíčky, případně jednohubky. 

Mohlo by vám zachutnat: Netradiční recepty z medvědího česneku: Zkuste medvědí víno nebo falešné kapary

Vaječný dresink

Připravte si jedno natvrdo uvařené vejce, trochu hořčice, olej, sůl, lžičku vinného octa a lžíci medu. Přidat můžete i posekanou cibulovou nať nebo pažitku, či několik ředkviček.

Jako první zpracujte bílek, který nasekáte na malé kostičky (případně nastrouháte na jemném struhadle). Vařený žloutek rozetřete s trochou hořčice a olejem, osolte a ochuťte trochou octa, případně zjemněte lžící medu. Důležité je vyšlehat vše do stejnorodé hmoty.

Vzniklý žloutkový krém spojte s bílky, přidejte posekanou cibulovou nať nebo pažitku a na závěr přistrouhejte i několik ředkviček. Dresink je výtečný na listový salát nebo k ochucení uvařených brambor.

Kari Ou Hin  

Na tradiční barmský recept budete potřebovat 4 kusy šalotek, arašídový olej, špetku kurkumy, 4 vejce natvrdo, 4 stroužky nadrceného česneku, 1 chilli papričku, 4 kusy jemně posekaných rajčat, 1 lžíci rybí omáčky, 3 kusy zelených chilli papriček, koriandrovou nať a jasmínovou rýži. 

Jako první rozmixujte šalotky na jemnou pastu. Připravte si hlubší pánev nebo kastrůlek, který naplníte vyšší vrstvou oleje. Olej rozehřejte na střední teplotu a vsypte do něj kurkumu. Smažte asi 30 sekund, než se koření rozvoní.  

Následně vložte vejce a smažte je dozlatova. Hotová vajíčka osušte na papírovém ubrousku a překrojte je napůl. Slijte olej z pánve, vyjma cca dvou lžic, na kterých osmažíte rozmixované šalotky a česnek. 

Přidejte rajčata a panáka vody. Vařte 8 minut, míchejte. Vmíchejte rybí omáčku a zelené chilli papričky. Dochuťte solí. Vložte vejce a pomalu vařte 3 minuty. Posypte koriandrovou natí a podávejte s rýží. 

Použité zdroje:

  • https://budejovice.rozhlas.cz/vejce-na-stovky-zpusobu-plnena-varena-zastrena-michana-v-salatu-v-kelimku-i-do-7050164
  • https://fresh.iprima.cz/magazin/novinky/18-napadu-jak-pouzit-vejce-natvrdo
  • https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/vajickovy-salat-s-medvedim-cesnekem
  • https://www.apetitonline.cz/menu/nejlepsi-recepty-jak-zpracovat-varena-vejce
  • https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/recepty-z-vajec-10-napadu-jak-zuzitkovat-vejce-nejen-z-velikonoc
  • https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-jak-zuzitkovat-vykoledovana-vajicka-40030399