Jste zde

Netradiční recepty z medvědího česneku: Zkuste medvědí víno nebo falešné kapary

sušený medvědí česnek Zdroj: Shutterstock
Sezóna medvědího česneku právě odstartovala! Pokud vás už bylinkové máslo nebo klasické pesto nebaví, zkuste medvědí česnek využít jinak a netradičně! Pochutnáte si na medvědím vínu nebo originálním vajíčkovém salátu?

4. 4. 2023

Víno z medvědího česneku

O medvědím víně se traduje, že v malých dávkách působí jako lék. Tohle tvrzení jsme zatím ještě neměli šanci ověřit, nicméně kombinace medvědího česneku a oblíbeného vína je určitě něco, co stojí za vyzkoušení.

Budete potřebovat:

  • 1 l bílého vína
  • 2 hrsti nasekaného medvědího česneku
  • 3 lžíce medu

Jak na to:

Víno nalijte do hrnce a zahřívejte (nesmí dojít k varu). Do teplého vína nasypejte nasekaný medvědí česnek, přiklopte, sundejte z plamene a nechejte takto zhruba dva dny macerovat. Za 48 hodin směs slijte přes cedník a víno oslaďte medem. Víno s medvědím česnekem přelijte do lahve a uskladněte na tmavé a chladné místo.

shutterstock_2131782605.jpg

sběr medvědího česneku
Zdroj: 
Shutterstock
Ideální čas na sběr medvědího česneku je do poloviny května, pak začíná kvést a ztrácí sílu.

Falešné kapary z medvědího česneku

Klasické kapary jsou vlastně nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, které můžeme variabilně naložit do soli nebo nálevu s vinným octem. Pokud na „opravdové“ kapary nechcete čekat, připravte si ty „falešné“ právě z poupat medvědího česneku!

Budete potřebovat:

  • 500 g poupat medvědího česneku
  • 50 g soli

Na lák:

  • 0,5 l vody
  • 2 dl octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 ks sušené feferonky

Jak na to:

Poupata medvědího česneku opláchněte a v cedníku nechejte vykapat. Okapaná poupata promíchejte se solí a na 12 hodin nechte v lednici uležet. Nasolená poupata nasypejte do skleniček a zalijte ještě teplým lákem z vody, octa, cukru a sušené feferonky. Sterilujte 10 minut při 90 °C.

Tinktura z medvědího česneku

Tinkturu z medvědího česneku můžete užívat pro posílení imunitního systému a organismu jako celku. Pravidelné užívání může snížit i krevní tlak a je ideální třeba při jarním detoxu.

Budete potřebovat:

  • čerstvé listy medvědího česneku
  • minimálně 40% alkohol
  • lahev s víčkem
  • menší tmavé lahvičky s uzávěrem

Jak na to:

Mladé lístky medvědího česneku dobře omyjte, nechte okapat a oschnout, a poté je nakrájejte nadrobno. Lahev naplňte až po okraj a pak lístky zalijte alkoholem tak, aby byly zcela ponořené.

Nechte macerovat minimálně 3 týdny na suchém a tmavém místě a občas láhev během té to doby protřepejte. Následně tekutinu sceďte přes plátýnko do tmavých uzavíratelných lahviček.

shutterstock_2127893378.jpg

pesto z medvědího česneku
Zdroj: 
Shutterstock
Základem mnoha receptů může být pesto z medvědího česneku. Jeho sušenou alternativou pak domácí česneková vegeta.

Vajíčkový salát s medvědím česnekem a kokosovým mlékem

Milujete vajíčkový salát, ale klasický recept vás už tak trošku nudí? Zkuste ho oživit čerstvými lístky medvědího česneku! Výsledek bude dokonalý a ještě uděláte maximum pro své zdraví.

Budete potřebovat:

Jak na to:

Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout a oloupejte. Pokrájejte na menší kostičky. Česnek omyjte a překrájejte na malé kousky. Smíchejte s vejci, přidejte sůl, pokrájené jarní cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice, avokádo a směs spojte jogurtem nebo kokosovým mlékem. Dochutit můžete kapkou jablečného octa.

Domácí „vegeta“ s medvědím česnekem

Kupované kořenící směsi jsou obvykle plné látek, které bychom tam rozhodně nehledali. Pokud si chcete doma připravit koření, u kterého budete bezpečně vědět, co obsahuje, a skvěle s ním dochutíte saláty, polévky, omáčky i hlavní jídla, zkuste tenhle recept

Budete potřebovat:

Jak na to:

Medvědí česnek (i ostatní bylinky) můžete sušit v troubě při nízkých teplotách nebo přímo v sušičce. Nasušenou bylinku namelte najemno a promíchejte s ostatními surovinami. Plňte do skleněných nádob s těsnými víčky, aby směs neztratila aroma. Uchovávejte na suchém, tmavém a chladnějším místě.

Použité zdroje:

  • https://www.receptyonline.cz/12-nejlepsich-receptu-z-medvediho-cesneku/
  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/medvedi-cesnek-konecne-na-scene-tentokrat-v-italske-kuchyni.A170316_114433_dobra-chut_ape
  • https://www.idnes.cz/hobby/domov/vylepsete-recepty-ceske-kuchyne-vynikajicim-medvedim-cesnekem.A090504_114336_hobby-domov_mc