Jste zde

Sušená zelenina: Poklad do polévky i k masu si můžete namíchat. Sušení usnadní ubrousek

sušená zelenina na tácu Zdroj: Shutterstock
Sušené ovoce už jste určitě jedli, a dokonce si ho možná sami připravovali. Víte, že stejně tak, jako třeba jablka nebo hrušky, se dají konzervovat i některé druhy zeleniny? A jak je pak využít?

18. 8. 2025

Možná to znáte. V létě a na podzim je toho jeden velký přebytek, ale v zimě musíte utrácet za zeleninu v obchodě, kde jde o všechno, jen ne o valnou kvalitu a skvělou chuť. Pak se takové sušení přímo nabízí.

shutterstock_2579308493.jpg

zelenina sušená mrazem
Zdroj: 
Shutterstock
Dnes už se můžete potkat i se zeleninou sušenou mrazem.

Proč se vůbec do sušení zeleniny pustit

Jak už padlo – máte-li přebytky, byla by škoda je nevyužít později. Sušení je nejspíš tím nejstarším způsobem konzervace, který s sebou navíc nese svoje výhody. K těm patří třeba to, že si zelenina i při sušení uchovává vitamíny a minerály, i když samozřejmě ne v plném množství (údajně jde o 80 %). Nepřichází ani o chuť a aroma, takže se nemusíte bát, že byste ji jakkoli znehodnotili. 

Dobrou zprávou je i to, že jakmile si se zeleninou jednou dáte tu práci, očistíte ji, nakrájíte a usušíte, přesně takhle ji později najdete – pak už ji jen přidáte, kam bude třeba. Bez práce.

shutterstock_2260866837.jpg

sušená zelenina na kousky
Zdroj: 
Shutterstock
Nadrobno nasekaná zelenina je skvělou volbou do polévek - jako alternativa ke koření s glutamátem.

Jak sušit zeleninu

Další výhodou je jednoduchost procesu. Pokud máte sušičku, je to opravdu snadné, sušit se ale dá i v troubě (na plechu s pečicím papírem na 50 °C, a to 5–24 hodin a pak ještě 2 hodiny dosychání mimo troubu) nebo na vzduchu (na suchém a bezprašném místě, kudy ale proudí vzduch, nesmí jít o místo na přímém slunci).

Každý druh zeleniny potřebuje k usušení trochu jiné podmínky. Když vezmeme sušičku ovoce a zeleniny (i když samozřejmě záleží na vašich zkušenostech a na pravidelných kontrolách), pak například mrkev ocení 6–10 hodin na 55 °C, červená řepa 10 hodin na 55 °C, rajčata 7–10 hodin na 50 °C, cibule 4 hodiny na 50 °C a česnek 6 hodin na 50 °C. 

Některé druhy zeleniny, například mrkev, celer nebo řepu, je lepší nakrájet na kolečka a před sušením ještě pár minut povařit. 

shutterstock_2024790866.jpg

zeleninové chipsy
Zdroj: 
Shutterstock
Zeleninové chipsy. Když chcete mlsat, ale relativně zdravě.

Jakou zeleninu si usušit „na horší časy“

Pochopitelně tu, kterou máte k dispozici, která je zralá a zdravá. Nesmí na ní být sebemenší známky plísně nebo čehokoli jiného, co všeobecně nechcete. Jeden takový „načatý“ kousek by vám mohl zkazit celou várku, protože mikroorganismy by opravdu nelenily.

Pokud se ptáte na to, které druhy zeleniny sušit, možností je spousta. Oblíbená jsou hlavně rajčata, dobře využitelná je sušená kořenová zelenina, cibule, česnek, papriky, brokolice, dýně, květák, brambory, batáty… A fantazii se meze nekladou, ani když budete chtít z těchhle surovin vytvořit pestré směsi.

Kdy je usušeno

Sušení se samozřejmě nesmí uspěchat. Nejspíš si proto kladete otázku, jak poznáte, že už je opravdu hotovo. Kousek zeleniny můžete zabalit do papírového ubrousku a zmáčknout ho – když na ubrousku bude mokrá skvrna, sušte dál. Stejně tak můžete pár kousků zavřít do sklenice – pokud se budou její stěny rosit, chce to ještě sušit.

shutterstock_1574090503.jpg

sušená zelenina ve skle
Zdroj: 
Shutterstock
Sušená zelenina i moc pěkně vypadá.

Jak skladovat sušenou zeleninu

K sušené zelenině se z principu nesmí dostat vlhkost. Nejlíp jí tedy bude v uzavřených plastových sáčcích nebo ve sklenicích s pořádně těsným víčkem. A do spíže s ní. 

Jak v kuchyni zakouzlit se sušenou zeleninou

Ještě pořád si to tak úplně neumíte představit? Nevíte, kam by se tak sušená zelenina mohla hodit? Pochopitelně ji můžete uzobávat stejně tak, jako uzobáváte sušené ovoce. Když vám to bude chutnat…

Parádně s ní ale vyladíte polévky, omáčky, hodí se k rybám, masu, do pomazánek a dipů, do rizota nebo k těstovinám. Můžete ji klidně přidat i do zeleninového smoothie, slaných koláčů, na omelety a další dobroty. 

Sušenou zeleninu využijete jak nakrájenou na kousky, tak klidně rozemletou, tedy tam, kde se větší kousky nehodí. Právě rozemletá sušená zelenina (tedy směs více druhů) může posloužit jako skvělé a zdravé koření bez soli a konzervantů. Sůl samozřejmě můžete přidat, budete-li chtít.

Pozor, než začnete se sušenou zeleninou pracovat, většinou se hodí namočit ji aspoň chvilku do vody

Přejeme famózní výsledek!

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3719-velky-manual-suseni-zeleniny-jak-susit-na-vzduchu-jak-v-troube-a-jak-v-susice-plus-recept-na-domaci-vegetu
  • https://www.chut.cz/skola-vareni/jak-pouzivat--skladovat-a-varit-dehydratovanou-zeleninu 
  • https://www.mamedoma.cz/blog/jak-na-spravne-suseni-ovoce-a-zeleniny 
  • https://www.ndsu.edu/agriculture/extension/publications/food-preservation-drying-vegetables