Jste zde

Sušení hub je hračka: Sušit můžete třeba na staré zácloně, niti nebo pomocí soli

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nosíte z lesa plné košíky hub a už nevíte, jak je zpracovat? Houby na všechny způsoby už vám lezou krkem? Usušte si je a vychutnejte si pokrmy s houbami i v zimě. Dobře usušené a uskladněné houby vám mohou vydržet i několik let.

3. 9. 2017

Češi jsou zkrátka houbařský národ. Ročně si z lesa přineseme desítky tun hub. Nejčastěji si houby uchováváme sušením. Ne všechny houby jsou ale k sušení vhodné.

Naprosto nevhodné jsou například hřiby žlutomasé, takzvané babky. Během sušení se v nich totiž rychle množí nebezpečný parazit. Méně vhodné jsou také podzimní čirůvky, pýchavky, muchomůrky růžové, ryzce a všechny houby, které jsou mokré či plesnivé. Vhodné houby k sušení jsou naopak houby hezké, pevné a bez červů. Báječné jsou všechny ostatní druhy hřibů, klouzci, žampiony a bedly.

A pozor: Sušit houby můžete hned několika způsoby.

Houby nesušte zbytečně dlouho, ale jen po dobu nezbytně nutnou, aby se na houbách neusazoval prach. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Klasický způsob sušení hub

V prvé řadě houby, které si přinesete z lesa, řádně očistěte pomocí nožíku, štětce nebo vlhkého hadříku. V žádném případě houby neoplachujte! Červivé, plesnivé a mokré houby vyhoďte. Hlavy i nožičky hub nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí plátky budete mít, tím kratší dobu je budete sušit.

Plátky rozložte v jedné vrstvě na rám potažený pletivem. Využít můžete i starou nepotřebnou záclonu. Takto rozložené houby umístěte nad radiátor nebo ven na čerstvý vzduch. Nikoliv však na přímé slunce, aby se nezapařily. Na noc houby přeneste do místnosti. Bedlivě také sledujte předpověď počasí. Déšť by mohl celou várku hub zmařit.

Pro sušení jsou nejlepší všechny druhy hřibů s výjimkou jediného - hřibu žlutomasého, takzvané babky.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Tip: Sušit houby můžete i na novinách. Je však dobré vytvořit z nich harmoniku. Houby se vám nepřilepí a na houby se vám neobtiskne tiskařská čerň.

Plátky hub také můžete pomocí jehly navléknout na režnou nit jako korálky. A takto navlečené houby zavěsit do průvanu na suché místo.

Sušení hub za pomoci trouby

K sušení hub můžete využít i troubu. Očištěné houby nakrájejte na plátky a vyskládejte v jedné vrstvě na plech. Plech vyložte alespoň pečicím papírem. Houby se vám nebudou lepit. Zpočátku houby sušte za nižší teploty. Teplotu v troubě udržujte ideálně okolo 20-30 stupni Celsia. Ke konci sušení však teplotu zvyšte a to na maximálně 70 stupňů.

Houby alespoň dvakrát obraťte a suchou utěrkou je zbavujte vlhkosti, aby se vám nezapařovaly. Aby vznikající vlhkost mohla unikat, je také dobré nechat trochu pootevřená dvířka trouby nebo pustit větrák. Po usušení nechte houby vychladnout a až poté je přesuňte do sklenice. Teplé houby by se vám ve sklenici zapařily a dříve či později by vám zplesnivěly.

Správně usušené houby jsou křehké, příjemně chrastí a při ohnutí se neohnou, ale spíše zlomí. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Sušička - moderní pomocník

Sušit můžete i pomocí sušičky. Houby budete mít usušené během několika hodin a téměř bez práce. Tento moderní pomocník zbaví houby skoro veškeré vlhkosti a vám ušetří starosti s obracením a stíráním vzniklé vlhkosti.

Málo obvyklé sušení pomocí soli

Sušení pomocí soli je ne moc obvyklý, ale účinný způsob. Sůl houby zakonzervuje a vy se tak nemusíte bát případných plísní. Dvou až tří milimetrové plátky hub zasypte dostatečným množství soli a dejte je do tepla. Nejlépe ke kamnům, na sluníčko nebo nad radiátor. Houby během sušení párkrát promíchejte a zhruba tak za dva dny je můžete už usušené prosít a zbavit veškeré soli.

Usušené houby skladujte v suchu a temnu

Po usušení je důležité houby dobře uskladnit, aby vám nezvlhly a nechytily plíseň. Pozor je také třeba dát na moly. Jejich přítomnost v sušených houbách poznáte podle bílých vláken. Nejlepší nádobou na uskladnění je tak sklenice se šroubovacím víčkem. Babičky doporučují přisypat k sušeným houbám pepř nebo přidat pár lístků bobkové listu. Vůně případné škůdce odradí.