Jste zde

Netradiční pomazánky: Vyzkoušejte třeba tu z kysaného zelí nebo z piva!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Ať už chystáte posezení s rodinou nebo přáteli, či hledáte inspiraci na rychlou studenou večeři, nemusíte se vždycky odbýt česnekovou pomazánkou. Ta je sice fajn a kdekdo by za ni vraždil, občas to ale chce změnu. Tady jsou naše tipy!

16. 4. 2019

Pomazánky jsou neuvěřitelně vděčné jídlo. Když chcete, vykouzlíte je z mála a za pár korun. Můžete s nimi ale i pořádně gastronomicky zaválet před rodinou i návštěvami.

Pomazánka z červené řepy s brusinkami

Každého, kdo miluje důmyslnou kombinaci chutí, tahle pomazánka určitě zaujme. Dejte červené řepě šanci, nemusí ve vaší mysli navždy zůstat tou podivnou hmotou v nálevu, kterou nám servírovaly kuchařky ve školních jídelnách.

Na 4 porce potřebujete: 250 g uvařené nebo upečené řepy (můžete si koupit vařenou vakuovanou a máte to bez práce), 80 g tvarohového sýra, 1 lžíci zavařených brusinek, 1 lžíci piniových semínek, sůl a pepř na dochucení, 1 lžíci koriandru

Ajvar je skvělý sám o sobě. Může ale posloužit i jako skvělý základ pro pomazánku.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jak na to?

  • Pokud nemáte řepu oloupanou, oloupejte ji. Pak ji najemno nastrouhejte.
  • K řepě přidejte tvarohový sýr a brusinky.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Na pečivu pomazánku ozdobte piniovými oříšky a koriandrem.

Brynzová pomazánka s paprikovým ajvarem

Tohle už je ta slibovaná pomazánka, na kterou vaši strávníci nikdy nezapomenou. Pokud máte rádi ovčí brynzu a papriky, určitě si ji zamilujete.

Na 4 porce potřebujete: 125 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 lžíci majonézy, 1 lžíci uzené papriky, 1 lžičku (nebo jen půlku) pálivé papriky, 3 lžíce ajvaru, jarní cibulku, červenou cibuli a kyselé okurky podle vašeho gusta.

Jak na to?

  • V misce rozmačkejte a smíchejte tvaroh, brynzu, majonézu a ajvar.
  • Podle chuti přidejte sůl, uzenou a pálivou papriku. Jestli máte radši ostřejší pokrmy, nemusíte se vůbec šetřit.
  • Pak přijdete nadrobno nakrájené kyselé okurky, jarní cibulku a červenou cibuli.
  • Nakonec všechno promíchejte a servírujte.

Neznáte ajvar? Je to čalamáda připravovaná hlavně z paprik, v některých najdete i česnek, chilli nebo lilek. Taky se mu říká „srbský salát“. Svůj původ má v zemích bývalé Jugoslávie, kde se velké oblibě těší dodnes.

Pomazánka s pivem a škvarky

Pro milovníky hospodských laskomin je tu pomazánka, která zabrnká na vaše chuťové buňky jako žádná jiná.

Na 4 porce potřebujete: 500 ml světlého piva, 500 g vepřového sádla na škvaření, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, sůl a pepř na dochucení

Jak na to?

  • V hrnci přiveďte k varu pivo a přidejte sádlo nakrájené na kostičky.
  • Míchejte a vyčkejte, až se vyvaří alkohol.
  • Pak zmírněte oheň a vysmažte škvarky dozlatova.
  • V dalším kroku oddělte sádlo a nechte škvarky vychladnout.
  • Potom je umelte s nasekanou cibulí a česnekem, podle chuti osolte a opepřete.
  • Podávejte na svém oblíbeném pečivu.

I sladké brambory, chcete-li batáty, jsou skvělým základem pro pomazánku.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Batátová pomazánka i pro největší mlsouny

Možná jste si už stačili oblíbit sladké brambory, batáty, a pokud ne, vsadíme se, že se tak stane, jakmile je ochutnáte aspoň v téhle pomazánce.

Na 4 porce potřebujete: 280 g batátů, 2 lžíce ghí nebo rozpuštěného klasického másla, 200 g tvarohového sýra, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku libovolných semínek na dochucení a dozdobení

Jak na to?

  • Na ghí nebo klasickém másle nechte rozvonět kurkumu a semínka (ideálně koriandrová).
  • Oloupejte a nahrubo nastrouhejte batáty a přidejte je do hrnce.
  • Všechno osolte a duste, dokud nejsou batáty měkké.
  • Nakonec je rozmixujte s tvarohovým sýrem.
  • Podávejte na oblíbeném pečivu, zdobte rukolou.

Pomazánka ze zelí a křenu

Zelí a křen vytváří neodolatelnou kombinaci chutí, kterou byste si neměli nechat ujít.

Na 4 porce potřebujete: 1 balení červeného kysaného zelí, špalíček křenu, cukr, sůl, pepř, pažitku, 5 lžic majonézy

Jak na to?

  • Zelí slijte a pokrájejte na drobné kousky.
  • Podle chuti ho můžete proprat ve vodě nebo osladit, aby nebylo tak kyselé.
  • Smíchejte v misce zelí s nastrouhaným křenem.
  • Opepřete a přidejte majonézu, osolte.
  • Podávejte na pečivu a zdobte petrželkou nebo pažitkou.

Zaujaly vás naše tipy? Věříme, že s nimi oslníte nejen sami sebe, ale především své blízké. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli, přejeme dobrou chuť!