Jste zde

Jak správně skladovat salámy: Vyndejte je z igelitu. A ty suché nepatří do lednice

skladování uzenin Zdroj: Shutterstock
Naučte se správně skladovat uzeniny! Předejdete jejich zkažení a vy se vyhnete celé řadě zdravotních problémů.

11. 8. 2025

Správné skladování uzenin je velice důležité pro zachování jejich čerstvosti, kvality a  zdravotní nezávadnosti. Minimalizuje riziko kontaminace bakteriemi i vznik plísní a také pomáhá snížit plýtvání a ušetřit peníze, neboť jakmile se uzenina začne kazit, je lepší ji nekonzumovat! 

shutterstock_2639355319.jpg

krájený salám
Zdroj: 
Shutterstock
Krájené salámy zkonzumujte maximálně do 48 hodin, nenechávejte je v igelitu a vždy je skladujte v lednici! 

S měkkými salámy spěchejte do lednice!

Měkké uzeniny, mezi které patří párky, špekáčky, uzené maso, některé klobásy, nejrůznější měkké salámy, zabijačkové speciality, sekaná a jiné pečené produkty, patří k nejnáchylnějším výrobkům a rozhodně byste je měli skladovat v lednici. Ideálně v prostřední polici, kde se teplota pohybuje mezi 3 až 4 stupni Celsia.

shutterstock_2219959087.jpg

měkké uzeniny
Zdroj: 
Shutterstock
Měkké uzeniny jsou velmi citlivé na teplotu, a proto byste je měli skladovat v lednici. 

Krájené uzeniny spotřebujte maximálně do 48 hodin a nikdy je do lednice neukládejte v igelitovém sáčku, ve kterém se mohou orosit a rychleji zkazit. Vždy je přendejte do papíru nebo do vzduchotěsné nádoby

U vakuovaných uzenin se řiďte datem spotřeby uvedeném na obale. Pozor však! Po otevření datum spotřeby už neplatí a uzeniny je nutné zkonzumovat co nejdříve.

Tip: Pokud chcete trvanlivost měkkých salámů prodloužit, uložte je do mrazáku, kde vám vydrží až 4 měsíce. 

Trvanlivým uzeninám, které jsou vcelku, skladování v lednici nesvědčí!

Salámy typu Vysočina, Herkules, Poličan a jiné trvanlivé fermentované nebo tepelně opracované výrobky, které se dlouze vysouší, jsou mnohem odolnější a bez problémů je můžete skladovat při běžné pokojové teplotě do 25 stupňů Celsia.

Nejsou tak citlivé na teplotu a skladování v lednici jim naopak nesvědčí, protože vlhkost zkracuje jejich trvanlivost a může vést ke vzniku plísní.

shutterstock_2580797637.jpg

krájený suchý salám
Zdroj: 
Shutterstock
Suché a polosuché salámy, které jsou vcelku, můžete skladovat při běžné pokojové teplotě. 

Ideálním místem pro jejich skladování je proto chladné a suché místo, například dobře větraná spíž, a stejně jako u měkkých salámů je také nikdy nebalte do igelitového sáčku! Potřebují dýchat, aby se nezapařily a nezplesnivěly. 

Vhodné je také povrch uzeniny, popřípadě salámu položit papírový ubrousek, který pohltí přebytečnou vlhkost a zabrání případnému zvlhnutí. 

Zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-spravne-skladovat-uzeniny-rady-a-tipy/
  • https://www.krasno.cz/cs/aktualita/vite-jak-spravne-uchovavat-uzeniny
  • https://www.prozeny.cz/clanek/jak-skladovat-jidlo-aby-vydrzelo-co-nejdele-63096
  • https://www.jakvkuchyni.cz/encyklopedie-potravin/masne-vyrobky/masne-vyrobky-skladujeme/
  • https://bydleni.instory.cz/tipy-inspirace/451-jak-spravne-uchovavat-uzeniny.html

Související články