12. 6. 2021
Zatímco na marinádu nejspíš nikdy nezapomeneme, u dipů se to stává poměrně často. Není ale přece nutné namáčet všechno jenom do hořčice nebo kečupu, že? Vyzkoušejte tyhle dipy a uvidíte, že sklidíte potlesk, ne-li ovace ve stoje.
Hořčicový dip s medem
Pro mlsné jazýčky, které rády kombinují chuť masa a zeleniny se sladkým, je tu báječný dip se smetanovým základem. Potřebujete na něj jen kelímek zakysanky, trošku dijonské hořčice, sůl, pepř, stroužek česneku a lžičku medu.
Co s tím? Smíchejte zakysanou smetanu se lžičkou medu a hořčicí (stačí jen na špičku nože!). Pak oloupejte a prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Podle chuti ho osolte a opepřete, případně můžete přidat ještě trošku hořčice.
Česnekový dip
Milujete česnek? Pak si tenhle dip rozhodně nenechte ujít. Připravte si 150 ml zakysané smetany, 3 stroužky česneku, trošku soli a limetkové šťávy. Smetanu s prolisovaným česnekem smíchejte, přidejte pár kapek limetky a podle chuti dosolte. Dobrota je na světě. A pokud potřebujete ke spokojenosti víc česneku, nic vám nebrání přidat!
Olivový dip
Jestli nedáte dopustit na olivy, pak i pro vás tu máme jeden lahodný návrh. Nakrájejte si na opravdu malé kousky 6 černých oliv, vmíchejte je do 4 lžic tatarky, prolisujte k tomu stroužek česneku, zakápněte vinným octem, dochuťte solí a pepřem a na závěr můžete přidat ještě oblíbené bylinky, pokud na vás těch chutí nebude moc.
Curry dip
Tenhle dip už nedáte z ruky, zvlášť pokud si rádi necháte rozvlnit chuťové buňky prostřednictvím kari. Jestli máte mixér, použijte ho. Měla by vzniknout hladká směs.
A z čeho? Připravte si ½ hrnku namočených kešu oříšků (ideálně je dejte namáčet den předem), 1 a ½ lžíce curry pasty, lžíci sójové omáčky, ½ lžičky granulovaného česneku, 2 lžíce limetkové šťávy, pár chilli vloček, ½ lžičky zázvoru a ¼ hrnku vody. Pak všechno smíchejte dohromady a vytvořte hladký dip. Bude to skvělé!
Sýrový dip
Patříte to týmu „sýru není nikdy dost“? Pak vás určitě potěší tenhle. Potřebujete na něj 100 g zakysané smetany, lžíci majonézy, 60 g nastrouhaného sýra s modrou plísní, lžičku citrónové kůry, sůl a pepř. Všechno smíchejte dohromady, solí a pepřem dochuťte. Vynikající vychytávkou jsou najemno nasekané vlašské oříšky! To jen pro případ, že by se vám zachtělo experimentovat…