17. 7. 2021
Proč? Důvodů je rovnou několik. Rodačka z Apeninského poloostrova, která se začátkem 20. století pěstovala zejména v Itálii a USA, se díky svému mimořádnému nutričnímu profilu řadí k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec! Ale abychom vám nemazali med kolem pusy, pojďme se společně podívat na to, s čím vším nám tahle zelenina dokáže pomoct.
Smaragdový zázrak
O tom, co od ní můžeme čekat, informujte už její nápadné zelené zbarvení. Podobně jako všechny zelené potraviny je bohatým zdrojem chlorofylu a obsahuje též širokou škálu antioxidačních látek. V zelenině najdeme i řadu vitamínů (C, E, B1 až B6, provitamín A a D), dále pak stopové prvky železa, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a řady dalších.
Jak tenhle zelený zázrak působí na náš organismus? V první řadě vyživuje kloubní chrupavky, takže je vhodné ji jíst při artróze i artritidě. Dokáže také mírně snížit tlak a posílit srdce, snižuje cholesterol, zlepšuje pružnost a pevnost cév. Brokolici by měli jíst i diabetici, které chrání především proti riziku cévních komplikací.
Ženy by ji do svého jídelníčku měly zařadit především v období menstruace, kdy ztrácí značnou část železa. Její vlastnosti ale ocení i ti, kteří touží po dokonalé postavě. Protože brokolice obsahuje až 90 % vody a jen malé množství sacharidů, je ideálním detoxikačním prostředkem a pomáhá i při hubnutí.
Nenáročné pěstování a mnohostranné využití
Brokolici samozřejmě koupíte v každém druhém obchodě s potravinami, vypěstovat si ji ale snadno můžete též doma. Tenhle zelený zázrak má totiž pevnější růžici než květák a lépe snáší vyšší teploty v létě a chladnější na podzim. Nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C.
V průběhu růstu nezapomínejte rostlinku přihnojovat komplexním hnojivem. Brokolice vyžaduje propustné hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku a pH od 6 do 7,2. Jakmile vás potěší prvními přírůstky, zpracovat z nich můžete prakticky úplně vše. A jíst ji dokonce můžete i syrovou, čímž z ní také vytěžíte největší množství všech prospěšných látek.
I v kuchyni ale tahle smaragdová kráska najde celou škálu využití. Uvařit ji můžete například v páře a podávat s bramborem a dipem ze zakysané smetany, česneku a kopru. Skvělá je i zapečená se smetanou a těstovinami. Stonky brokolice můžete nakrájet a přidat do salátů, příloh nebo polévek. Zpracovat ji můžete i do formy placiček.
A pokud chcete veškeré vitamíny a živiny z brokolice využít, přihoďte k ní na talíř zeleninu obsahující biotin, jako jsou rajčata, špenát nebo avokádo. Zužitkování bílkovin zase napomůže vitamin B12, který najdete třeba ve vejcích.
Jak vybrat kvalitní brokolici v obchodě?
Abyste si domů místo zeleniny plné vitamínů nedonesli růžici plnou breberek a dalších nezvaných návštěvníků, je dobré se při výběru brokolice držet několika základní rad a tipů:
- V ideálním případě zamiřte pro brokolici na farmářské trhy
- Vyvarujte se nákupu zeleniny zavakuované v plastikovém obalu
- Nekupujte brokolici se stopami žluti, je to známka, že růžice už není nejmladší
- Při výběru brokolici důkladně prohlédněte. Neměly by se na ní nacházet broučci ani stopy po plísni nebo hnilobě
- Při koupi se vyplatí prohlédnout také lodyhy. Zjevně pórovité a ty dřevnaté jsou známkou tuhosti, taková brokolice tak bude téměř bez chuti
- Pokud by ze zeleniny vycházel zřetelný pach, raději vyměňte prodejnu
- Jestliže se hrozny začaly oddělovat od zbytku, brokolici nekupujte
- Čerstvá brokolice by měla mít kompaktní hrozny růžiček
- Je-li stonek brokolice ohebný jako guma, dejte přednost brokolici s pevným stonkem
- O čerstvosti vás informují i listy. Pokud jsou povadlé, brokolici nekupujte
Jakmile si brokolici přinesete domů, mějte na paměti, že tahle zelenina velmi snadno a rychle podléhá zkáze, proto je třeba ji spotřebovat co nejrychleji. Brokolici proto skladujte ve vzduchotěsném obalu na suchém a chladném místě, kde vydrží maximálně 10 dní.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Brokolice
- https://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/brokolice-na-taliri-proc-je-tak-zdrava/
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli