23. 6. 2025
Co takhle dát si třeba obalovaný gothaj? Ruské vejce nebo legendární rakvičky a punčáky? A co takový poctivý turek nebo pivo za 2,50 Kčs? Pojďte s námi zavzpomínat na pokrmy, které se jedly za „socíku“ a mnohé z nich milujeme dodnes!
Játra a uherák jako známka luxusu
Nabídka byla omezená, a kdo neměl známé na těch správných místech, musel se s ní spokojit. Pokud jste měli známého řezníka, bylo to skoro, jako byste vyhráli ve Sportce! Dostat se k některým kusům masa totiž bylo v podstatě nemožné.
Ledaže by vám je známu odložil. Typickým příkladem byla třeba tresčí játra, která se považovala za slavnostní jídlo a objevovala se v mnohých receptech. Za žádanou podpultovku platil taky poctivý uherák nebo třeba znojemské okurky.
Přečtěte si také: Nákupy za „socíku“. Z ceny rohlíků nebo piva vám spadne brada. Levněji ale nebylo!
Restauracím kralovaly guláše i utopence s cibulí
Pokud jste v tehdejším Československu zamířili do restaurace, mohli jste si vybírat z řady pokrmů, které se vyráběly podle závazných norem. Typickým příkladem byla třeba čočková polévka s párkem nebo ta dršťková, které se ne nadarmo přezdívalo „královna nádražek“.
Z hlavních chodů jste si mohli pochutnat třeba na kebabčatech, gothaji v trojobalu, hamburské kýtě, španělském ptáčku, sekané, svíčkové, bratislavském nebo segedínském guláši či oblíbeném srbském žebírku. Chybět nesměly ani nejrůznější druhy salátů, kterých bylo opravdu požehnaně.
Pokud jste neměli chuť na hlavní jídlo, nepochybně jste si vybrali z nabídek předkrmů. Takový hospodský Palivec byl legendární chuťovkou, na kterou mnozí vzpomínají dodnes. Návštěvníci restauračních zařízení si hojně objednávali taky utopence nebo gothaj s cibulí.
Za zmínku nepochybně stojí i šunka v aspiku nebo třeba zavináče, které se díky své popularitě prodávají dodnes. Pokud jste potřebovali spláchnout vydatný oběd pivem, za půllitr desítky jste dali asi 1,70 Kčs. Dvanáctka stála okolo 2,80 Kč.
Mohlo by vás zajímat: Tuzex, Mototechna a omezená nabídka modelů. Tak nějak vypadal automobilový trh za „socíku“
„Mlíčňáky“ a automaty praskaly ve švech
Kromě klasických restaurací, které byly na tehdejší poměry pro většinu obyvatel Československa poměrně nákladné, existovaly i mléčné bary a tradiční automaty. Legendární byl třeba automat Koruna – ikona pražského Václaváku.
Tady jste si mohli dát třeba chlebíčky, zákusky i různé druhy salátů. Oblíbený byl třeba ten pařížský, tlačenkový, zelný, „pfeferonový“, ikonický Rumcajs, rybí, bramborový nebo třeba rokfórový, který ale rokfór neviděl ani z vlaku. Saláty si většina strávníků poručila s obyčejným tukovým rohlíkem anebo je pojídala jen tak z papíru.
Chybět nesměly samozřejmě ani oblíbené smaženky nebo ruské vejce. Dostali jste chuť na něco sladšího? Chutě ukojila citronová babeta, punčák, rakvička se šlehačkou, větrník, věneček, či likérová špička. V mléčných barech nechyběla bohatá nabídka mléčných výrobků a tradičních koktejlů či pohárů s pudinkovým základem a šlehačkou.
Přečtěte si také: Co jsme mlsali za „socíku“? Cigaretové žvýkačky, bonboniéry Maryša nebo čokolády, co vyhrály olympiádu
Oslavám kralovaly česnekové jednohubky
Rodiny se povětšinou stravovaly skromně. Mezi typické svačiny patřil chléb s pomazánkou (budapešťskou, rybičkovou, tvarohovou, uherskou), či paštikou nebo taveňákem v ubrousku. U menších dětí byly hojně oblíbené mléčné produkty Jesenka, Pikao a Piknik. K dostání byly (a i dnes na mnohých místech stále jsou) v tubě o velikosti zubní pasty a děti si je vymačkávaly přímo do pusy.
Slavnostní příležitosti a nejrůznější oslavy byly často skromné, ale velmi srdečné. Na stolech nechyběly česnekové jednohubky, různé variace chlebíčků, obložené mísy, aspiky i tradiční řízky s bramborovým salátem nebo chlebem. A kdo přinesl grilované kuře z automatu, byl králem večírku!
Chybět nesměly ani nejrůznější druhy bábovek, domácí věnečky, větrníky a laskonky. Symbolem luxusu byl punčový nebo pařížský dort, či banana split. Dostupnější variantou byl piškotový dort slepovaný (třeba karamelovým) krémem. Oblíbené byly i nejrůznější druhy bublanin, štrúdlů nebo rolád se šlehačkou a ovocem.
Použité zdroje:
- https://dvojka.rozhlas.cz/grapefruity-jatra-a-dalsi-podpultovky-jak-a-co-se-jedlo-za-socialismu-7461458
- https://medium.seznam.cz/clanek/karolina-medena-tak-se-jedlo-za-sociku-jeden-den-na-taliri-56906
- https://magazin.recepty.cz/clanky/recepty-ktere-prezily-pad-komunismu-aneb-co-se-jedlo-za-totace-a-milujeme-to-i-dnes-711.html
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/30453-co-se-jedlo-za-socialismu