Jste zde

Kebabčata podle normovaného receptu: Takhle chutnal "socík". A ještě lepší budou z grilu!

kebabčata s chlebem Zdroj: Shutterstock
Milujete mleté maso, ale karbanátky vás už tak trochu nudí? Co takhle zavzpomínat na doby dávno minulé a připomenout si jeden z normovaných receptů socialistické kuchyně?

11. 6. 2025

Máme pro vás původní recept na kebabčata – malé oválné karbanátky z mletého masa, které se v tehdejších restauracích podávaly jako „minutka“. Jejich složení, ale i tvar nebo hmotnost upravovaly československé státní normy (dále je ČSN), které vznikly v druhé polovině 20. století. 

Proč vlastně normy vznikly?

Tehdejší normy pokrývaly snad všechny možné oblasti – od strojírenství a stavebnictví až po potravinářství. Uplatňovaly se nejen v restauracích nebo mléčných barech, ale třeba taky „závodkách“ či školních jídelnách. Jejich přednostní bylo, že ať už jste pokrm ochutnali v Praze, nebo Aši, vždycky chutnal stejně.

Přečtěte si také: Segedínský guláš podle ČSN normy: Jak na českou "retro" klasiku? Poradíme

shutterstock_1023318526.jpg

kebabčata na talíři
Zdroj: 
Shutterstock
Kebabčata jsou skvělý způsob, jak připravit mleté maso trochu jinak.

Pokrmy pro tisíce strávníků

Každý recept měl totiž přesně daný postup, množství surovin, velikost porce i způsob, jak by měl být naservírován. Normy vznikly proto, aby bylo možné zajistit hromadné stravování pro tisíce zaměstnanců ve fabrikách a státních podnicích. Díky nim jídlo chutnalo všude stejně a obsahovalo potřebné živiny. Normy navíc přikazovaly vařit hospodárně a ekonomicky, což se ale pochopitelně ne vždy podařilo. 

Mohlo by vám zachutnat: Poctivá masová paštika jako z automatu Koruna. V receptu podle ČSN játra nehledejte

Kebabčata upravovala ČSN 50114 

Ačkoliv byla řada původních norem nahrazena modernějšími standardy, část z nich dodnes schraňuje databáze České agentury pro standardizaci. V tištěné podobě si je můžete prohlédnout v antikvariátech. Konkrétně recept na kebabčata najdete v normě ČSN 50114 (Masné výrobky – Jídla z mletého masa), kde se píše, že pro jejich přípravu potřebujete:

  • 500 g hovězího předního
  • 500 g vepřového masa (bůček nebo plec)
  • 100 g cibule
  • 20 g soli
  • 2 g černého mletého pepře
  • 2 g jedlé sody
  • Cca 100 ml vody nebo vývaru

Přečtěte si také: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete

shutterstock_653078755.jpg

kebabčata na grilu
Zdroj: 
Shutterstock
Kebabčata nejlíp chutnají, když je nasucho ogrilujete.

Jak na to?

Pokud jste koupili maso vcelku, je potřeba ho před další úpravou 2krát namlít na jemném mlýnku (průměr matrice cca 2-3 mm). Do namletého masa vmíchejte najemno nasekanou nebo nastrouhanou cibuli, sůl, pepř, jedlou sodu a vodu nebo vývar (dle konzistence). Směs rukama vypracujte do kompaktní a lepivé konzistence.

Náš tip: Válečky můžete nechat krátce „zatáhnout“ v lednici pro lepší manipulaci při grilování.

Hotový masový základ nechte odležet v lednici na minimálně 2 až 3 hodiny (v ideálním případě přes noc). To proto, aby se chutě vzájemně propojily. Jakmile je maso důkladně uležené, tvarujte z něj válečky, které budou cca 10 centimetrů dlouhé a cca 3 centimetry silné. 

Takto vytvarované válečky grilujte nasucho, případně na lehce potřebném roštu či pánvi ze všech stran. Hotové budou zhruba za osm až deset minut. Kebabčata podávejte s čerstvým chlebem a hořčicí, cibulkou a nakládanými feferonkami.

Použité zdroje:
https://www.youtube.com/watch?v=tqBDH9LKHQI
https://www.toprecepty.cz/temata/varime-podle-norem/
https://www.labuznik.cz/recept/kebabcata/