11. 6. 2025
Máme pro vás původní recept na kebabčata – malé oválné karbanátky z mletého masa, které se v tehdejších restauracích podávaly jako „minutka“. Jejich složení, ale i tvar nebo hmotnost upravovaly československé státní normy (dále je ČSN), které vznikly v druhé polovině 20. století.
Proč vlastně normy vznikly?
Tehdejší normy pokrývaly snad všechny možné oblasti – od strojírenství a stavebnictví až po potravinářství. Uplatňovaly se nejen v restauracích nebo mléčných barech, ale třeba taky „závodkách“ či školních jídelnách. Jejich přednostní bylo, že ať už jste pokrm ochutnali v Praze, nebo Aši, vždycky chutnal stejně.
Přečtěte si také: Segedínský guláš podle ČSN normy: Jak na českou "retro" klasiku? Poradíme
Pokrmy pro tisíce strávníků
Každý recept měl totiž přesně daný postup, množství surovin, velikost porce i způsob, jak by měl být naservírován. Normy vznikly proto, aby bylo možné zajistit hromadné stravování pro tisíce zaměstnanců ve fabrikách a státních podnicích. Díky nim jídlo chutnalo všude stejně a obsahovalo potřebné živiny. Normy navíc přikazovaly vařit hospodárně a ekonomicky, což se ale pochopitelně ne vždy podařilo.
Mohlo by vám zachutnat: Poctivá masová paštika jako z automatu Koruna. V receptu podle ČSN játra nehledejte
Kebabčata upravovala ČSN 50114
Ačkoliv byla řada původních norem nahrazena modernějšími standardy, část z nich dodnes schraňuje databáze České agentury pro standardizaci. V tištěné podobě si je můžete prohlédnout v antikvariátech. Konkrétně recept na kebabčata najdete v normě ČSN 50114 (Masné výrobky – Jídla z mletého masa), kde se píše, že pro jejich přípravu potřebujete:
- 500 g hovězího předního
- 500 g vepřového masa (bůček nebo plec)
- 100 g cibule
- 20 g soli
- 2 g černého mletého pepře
- 2 g jedlé sody
- Cca 100 ml vody nebo vývaru
Přečtěte si také: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete
Jak na to?
Pokud jste koupili maso vcelku, je potřeba ho před další úpravou 2krát namlít na jemném mlýnku (průměr matrice cca 2-3 mm). Do namletého masa vmíchejte najemno nasekanou nebo nastrouhanou cibuli, sůl, pepř, jedlou sodu a vodu nebo vývar (dle konzistence). Směs rukama vypracujte do kompaktní a lepivé konzistence.
Náš tip: Válečky můžete nechat krátce „zatáhnout“ v lednici pro lepší manipulaci při grilování.
Hotový masový základ nechte odležet v lednici na minimálně 2 až 3 hodiny (v ideálním případě přes noc). To proto, aby se chutě vzájemně propojily. Jakmile je maso důkladně uležené, tvarujte z něj válečky, které budou cca 10 centimetrů dlouhé a cca 3 centimetry silné.
Takto vytvarované válečky grilujte nasucho, případně na lehce potřebném roštu či pánvi ze všech stran. Hotové budou zhruba za osm až deset minut. Kebabčata podávejte s čerstvým chlebem a hořčicí, cibulkou a nakládanými feferonkami.
Použité zdroje:
https://www.youtube.com/watch?v=tqBDH9LKHQI
https://www.toprecepty.cz/temata/varime-podle-norem/
https://www.labuznik.cz/recept/kebabcata/