29. 1. 2024
Jejich složení, stejně jako výrobní postup, upravovaly závazné československé státní normy. Ty bychom dnes už samozřejmě hledali marně. Pravdou ale zůstává, že podle původních receptur si stále můžete připravit řadu dobrot a specialit.
Jednou z nich je i rokfórový salát, ve kterém sice nenajdete ani stopové množství rokfóru, přesto patřil mezi jedny z nejoblíbenějších studených salátů své doby. Mohli jste si ho dát jen tak z papíru a přikusovat k němu obyčejný tukový rohlík nebo ho namazat na kousek chleba, či veky a obložit zeleninou.
Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete
Proč má rokfórový salát „špatný“ název?
Suroviny a postup přípravy rokfórového salátu jsou v knize receptur studené kuchyně uvedený pod číslem 60905. Zajímavostí je, že ani přes uvedený název se v receptu žádný „opravdový“ rokfór neobjevuje. K přípravě se používala Niva, jejíž název ale ještě u nás nebyl příliš zažitý.
Co budete na kilo rokfórového salátu potřebovat?
- 350 g Nivy
- 400 g bílého jogurtu
- 3 uvařená vejce
- 30 g cibule
- 160 g sterilovaného hrášku bez nálevu
Mohlo by vám zachutnat: Chlebíček pro chudé: Připravte si smaženku podle originálního retro receptu
Jak na to?
Nivu rozkrájejte na asi centimetr velké kostky. K nim přidejte natvrdo uvařená a na větší kusy nakrájená vejce, okapaný zelený hrášek a jemně nakrájenou cibuli. Směs několikrát prohoďte (to kvůli zachování konzistence), přidejte jogurt a lehce zamíchejte.
Salát si můžete dopřávat jen tak s chlebem, rohlíkem nebo kouskem veky. Klást ho ale můžete taky na chlebíčky a ty pak ozdobit rozkrojeným vejcem, plátky červené cibule a najemno nakrájeným pórkem. Přisypat můžete i pár kuliček sterilovaného hrášku.
Pozor si jenom dávej na to, že salát je poměrně slaný. Proto je vždy lepší si přidat, než takový dobrý salát nedojíst.
Náš tip: Salát je potřeba zkonzumovat co nejdříve. K nějakému delšímu skladování se totiž nehodí. Už druhý den se totiž začne z jogurtu uvolňovat tekutina.
Použité zdroje:
- https://makova-panenka.cz/recepty/v-hlavni-roli-niva-recept-na-salaty-a-chlebicky-s-nivou-podle-csn-plus-lidove-pomazanky-z-nivy/
- https://inkitchenopen.blogspot.com/p/blog-page_43.html