Jste zde

Chlebíček pro chudé: Připravte si smaženku podle originálního retro receptu

smaženka Zdroj: Shutterstock
Smaženka, oválek ze sýrové hmoty položený na řezu bílé veky nebo chleba, potřený hořčicí a ozdobený cibulí, byl oblíbenou dobrotou „mlíčňáků“ a bister. I když jde o obyčejné jídlo, řada z nás by se po něm mohla doslova utlouct i dnes.

11. 9. 2023

Chcete zavzpomínat na legendární chuť pokrmu, který jsme za „socíku“ milovali? Pro jeho přípravu vám bude stačit jen několik základních surovin a zhruba půlhodinka volného času
Na legendárních smaženkách, které podobně jako jiné pokrmy tehdejší doby podléhaly přísným československým státním normám, si navíc pochutnají i vegetariáni.

Mohlo by vám zachutnat: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete

Chlebíček „pro chudé“

Smaženka, která figurovala v Normách mléčných nápojů a jídel z roku 1962 (a pozdějších vydáních) pod označením 61202 Sýrové smaženky, patřila ve své době k nejlevnějším „chlebíčkům“, na kterých jste si mohli v bistrech a mléčných barech pochutnat.

Sýrová smaženka měla specifickou chuť, ve které jste mohli ucítit nejenom základní surovinu – sýr, ale také kmínový nádech. Právě kmín je totiž nezbytností, která dodá smažence jedinečnou chuť a vyvážené aroma. Ale dost tlachání, pojďme mrknout na původní recept!

Přečtěte si také: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný

Na sýrovou smaženku budete potřebovat:

  • 200 gramů sýru eidam
  • 125 gramů strouhanky
  • 1 vejce (ideálně to od „šťastných slepic“)
  • Půl lžičky kmínu
  • 100 ml mléka
  • Rostlinný olej na smažení
  • Plnotučnou hořčici
  • Cibuli na ozdobení
  • Chléb

Jak na to?

Sýr nastrouhejte na jemném struhadle do hluboké mísy. Přisypejte k němu strouhanku, vyklepněte jedno vajíčko, přidejte kmín a zalijte mlékem. Ingredience důkladně promíchejte.

Ze vzniklého těsta oddělujte menší kousky, které jako plastelínu zformujte do tvaru malých placiček (podle ČSN by každá placička měla vážit 55 gramů). Těsto by mělo jít velmi dobře tvarovat a nemělo by se téměř vůbec lepit na ruce ani na mísu.

V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje a postupně placičky z obou stran smažte. Nechte je okapat na cedníku a pak položte na talíř vystlaný ubrouskem. Hotové smaženky podávejte na plátku chleba, který potřete hořčicí a samotnou smaženku ozdobte několika kolečky cibule. 

Použité zdroje:

  • https://varimedobroty.cz/recept/syrove-smazenky-podle-csn/
  • https://makova-panenka.cz/recepty/pravy-feferonkovy-salat-a-syrove-smazenky-puvodni-chuti-podle-puvodnich-csn/
  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1079-klasicka-ceska-smazenka/