Jste zde

Retro tlačenkový salát: Jak na jídlo plné oleje, které ale božsky chutná?

plátky tlačenky Zdroj: Shutterstock
Normované recepty byly součástí socialistické kuchyně. Mnohé z nich jsme milovali. Nejoblíbenější byly nepochybně různé druhy salátů.

9. 2. 2024

Vzpomenete si ještě na nesmrtelný „vlašák“, který jste si mohli dát v mléčném baru jenom tak z papíru a křupavým rohlíkem? Nebo pochoutkový salát, či salát z rokfóru, který se ale připravoval s „naší“ Nivy? 

Kromě těchto delikates jste mohli v mnohých bufetech a bistrech narazit i na tlačenkový salát

Více než padesát let starou recepturu, která byla součástí souboru Normy studené kuchyně, můžete zkusit připravit v domácích podmínkách. Retro výsledek zaručeně potěší všechny milovníky tlačenky v různých podobách. 

shutterstock_1219584277.jpg

fine dining tlačenka
Zdroj: 
Shutterstock
Tlačenka jako fine dining? Jde to, ale dře to...

Na tlačenkový podle ČSN salát budete potřebovat:

  • 570 g světlé tlačenky,
  • 300 g paprikového salátu v oleji,
  • 85 g cibule,
  • 45 g kapie,
  • 50 g jedlého oleje,
  • 10 g hořčice,
  • 10 ml octu,
  • 5 g worcesteru,
  • 10 g soli,
  • 1 g mletého pepře

Mohlo by vám zachutnat: Chlebíček pro chudé: Připravte si smaženku podle originálního retro receptu

Jak na to?

Připravte si větší misku, do které vysypejte obsah sklenice s paprikovým salátem (pokud nemáte ten domácí z kapií, nahraďte ho sterilovanými paprikami z obchodu).

K paprikám přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, na nudličky nakrájenou papriku a přilijte olej. Ochuťte octem, worcesterem, pepřem a solí. Vedle si ostrým nožem nakrájejte tlačenku na menší (cca 2 cm široké) čtverečky.

Všechno důkladně, ale opatrně promíchejte. Tlačenka je křehká, takže dávejte pozor, ať ji při míchání zbytečně nerozmačkáte. Výsledek sice nebude vypadat esteticky, chuť tlačenkového salátu ale příjemně překvapí. 

Hotový tlačenkový salát uložte v uzavíratelné nádobě do lednice, kde by měl odpočívat nejméně dvě hodiny. Nic se ale nestane, pokud ho tady „zapomenete“ do druhého dne. Podávat ho můžete s čerstvě rozpečeným pečivem. 

Použité zdroje:

  • https://makova-panenka.cz/recepty/retro-salat-tlacenkovy-bulharsky-a-z-volske-tlamy-zadano-hlavne-pro-muze/
  • https://varecha.pravda.sk/recepty/tlacenkovy-salat-podla-csn-fotorecept/80285-recept.html
  • https://cz.pinterest.com/pin/317574211233025280/