Jste zde

Zázrak jménem ghí: Přepuštěné máslo milovaly už naše babičky. Výroba je snadná!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
O ghí se dnes mluví pořád a všude. Doporučují ho jak hospodyňky, tak odborníci na výživu. A zřejmě nikdy a nikde se o něm nedozvíte žádné negativní věci. V čem je přepuštěné máslo jiné než to klasické a proč si ho lidé oblíbili?

26. 1. 2019

Ghí je v sanskrtu označení pro přepuštěné máslo, jeho název tedy není žádná věda. Mluví o něm už staré ajurvédské učení, asi pět tisíc let stará indická medicína, ke které se dnes rádi obracíme jako k alternativní. Nejen podle Indů patří ghí k těm nejkvalitnějším tukům.

Proč se vůbec o ghí zajímat?

Zřejmě tím nejdůležitějším rozdílem oproti klasickému máslu je absence laktózy. Ta se totiž dostává pryč přepouštěním spolu s máselnou bílkovinou. Ghí je tak vhodné i pro ty, kteří se jinak laktóze obloukem vyhýbají.

Přepuštěné máslo je podle starých Indů elixírem života a dá se konzumovat, ale je vhodné i k vnějšímu použití.

Máslo přepouštěly už naše babičky. Prodloužili tak jeho trvanlivost.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Skvělé je i to, že ghí můžeme skladovat v uzavřené sklenici při pokojové teplotě. Právě proto máslo přepouštěly už naše babičky, které rozhodně nemívaly přebytky, takže si nemohly dovolit nic vyhazovat, a navíc pro ně byly nedostatkovým zbožím i ledničky.

S čím vším člověku ghí pomáhá?

Ghí je tělu prospěšné z mnoha důvodů. K těm hlavním patří to, že podporuje činnost metabolismu, pomáhá při trávení a je vhodné pro detoxikaci organismu, upravuje hladinu cholesterolu v krvi a taky vyživuje a omlazuje nervové buňky.

Když byla řeč o vnějším používání – přepuštěné máslo je úplný balzám na suchou nebo popálenou pokožku a rty. Pokud vás trápí neustále vysušené rty, pravidelně si je potírejte ghí a uvidíte, že se to vyplatí. Vyzkoušeno!

Ptáte se, jak je možné, že dokáže ghí s lidským tělem takové věci? Obsahuje totiž vitamíny A a E a zároveň jde o tuk, který podporuje správné vstřebávání vitamínů A, D, E a K. Nechybí v něm ani minerály, hlavně hořčík, železo a draslík.

Ghí vás zbaví i suchých rtů. Stačí si je pravidelně potírat.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Přepuštěné máslo v kuchyni: Co s ním?

Jestli vám ještě pořád přijde zbytečné máslo přepouštět, pak byste měli vědět, že ghí má oproti klasickému máslu vysoký kouřový bod. To znamená, že se přepaluje až při 250 °C. Je proto vhodné na tepelnou úpravu masa nebo zeleniny.

Dá se využít taky při přípravě polévek, při pečení, můžete ho přidávat do kaší nebo si ho namazat na rohlík a osolit. Pozor ale, pořád jde o tuk bohatý na nasycené mastné kyseliny, proto se to s ním nesmí přehánět.

Koupit, nebo vyrobit? Doma to zvládne každý

Vyrobit přepuštěné máslo není nic složitého, proto by byla škoda na ghí zanevřít jen proto, že by vás vyděsila cena v obchodě. Ta se pohybuje kolem 250 Kč za 450 ml. Raději si kupte dvě kvalitní másla, která vás vyjdou maximálně na 120 Kč, a pusťte se do toho.

  • Dvě kostky másla nechte v hrnci úplně rozměknout.
  • Pak ztlumte plamen na malý, aby máslo jen lehce probublávalo.
  • Brzy se začne oddělovat máselná bílkovina, kterou budete naběračkou dávat pryč, třeba do hrnku.
  • Máslo bude zlátnout. Hlídejte, aby nezačalo hnědnout a vonět po oříškách – to by bylo špatně.
  • Jakmile se na másle nebude vytvářet vrstva bílkoviny, dejte ho z ohně a nechte vychladnout.
  • Máslo pak ještě sceďte přes plátýnko do zavírací sklenice.

Celé to bude trvat asi 15 minut, ale čím víc másla budete přepouštět, tím víc času si proces vyžádá. Hotové ghí pak můžete skladovat při pokojové teplotě.

Máselnou bílkovinu můžete využít v kuchyni, pokud to nejste právě vy, kdo trpí intolerancí laktózy. Skvělé je pokapat si jí tepelně upravenou zeleninu nebo uvařené těstoviny. 

Tak co říkáte? Pustíte se do výroby přepuštěného másla a vyzkoušíte jeho blahodárné účinky?