Jste zde

Cibule, královna kuchyně: Žlutá je ideální na smažení a bílá vás nerozpláče

druhy cibule Zdroj: www.bigstockphoto.com
Bílá, žlutá nebo červená? Poznejte s námi jednotlivé druhy cibule! Víme, která odrůda cibule se nejvíce hodí pro tepelnou úpravu a která naopak do čerstvých pokrmů.

3. 11. 2020

Cibule je nejpoužívanější zelenina v každé kuchyni. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka ani kuchař. Sehnat ji můžete v mnoha odrůdách, které se liší nejen svou barvou, ale i vůní a chutí. Pojďte s námi poznat jednotlivé odrůdy cibule a naučte se je správně používat!

bigstock-fresh-large-onion-yellow-and-p-381791258_1.jpg

červená a hnědá cibule
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Cibule je nepostradatelný základ mnoha pokrmů. Jídlu dodá jedinečnou vůni a vynikající chuť. 

 
Žlutá cibule: Královna kuchyně

Žlutá cibule, která má hnědou slupku a žlutobílou dužinu, je nejpoužívanější a nejlevnější druh cibule. V kuchyni má téměř všestranné využití, ale v syrovém stavu, ve kterém má velmi štiplavou chuť, se používá málokdy. Žlutá cibule se spíše hodí na smažení, pečení a pro jinou tepelnou úpravu. Dlouhým vařením ani vysokými teplotami totiž neztratí svou výraznou chuť! 

Při krájení bílé cibule vás nebudou slzet oči

Bílá cibule je ze všech druhů nejjemnější a nejméně štiplavá. Při tepelné úpravě ztrácí svou chuť, a proto se nejvíce hodí do studené kuchyně. V syrovém stavu ji můžete přidat do zeleninových salátů, sendvičů i do nejrůznějších omáček, dipů a pomazánek. 

bigstock-eggplant-bharta-baigan-food-so-225508519_1.jpg

cibule perlovka
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Cibule perlovka je drobná lahůdková odrůda. Cibule má silně aromatickou chuť a skvěle se hodí k nakládání do sladkokyselého nálevu. 

Nejzdravější červená cibule

Červená cibule stojí někde uprostřed mezi bílou a žlutou odrůdou cibule. Svou chutí cibuli nezapře, je však mnohem méně štiplavá a sladší než žlutá cibule. Využít ji můžete zejména ve studené kuchyni, kde zazáří svou barvou. Použít ji můžete i pro tepelnou úpravu. Počítejte však s tím, že ztratí nejen svou barvu, ale i chuť. 

Zajímavostí je, že v syrovém stavu je ze všech druhů cibulí nejzdravější. Obsahuje totiž větší množství antioxidantů než její příbuzné. 

Šalotka nezpůsobuje trávicí potíže

Šalotka je menší podlouhlá cibule se sladkou chutí, která je velmi oblíbená u kuchařů. Chuťově je velmi jemná, chybí jí typická palčivost a nezpůsobuje nadýmání. Skvěle se hodí k mořským plodům, zvěřině i grilovanému masu, do polévek, domácí paštiky, rizetta i do těstovinových omáček. V syrovém stavu ozvláštní zeleninové saláty a pomazánky. 

bigstock-a-large-bunch-of-fresh-green-o-390201925_1.jpg

zimní cibule
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Zimní cibule je naťová odrůda cibule, která svou chutí i obsahem léčivých látek výborně zastoupí pažitku. 

Sezónní jarní cibulka 

Jarní cibulka, která je k dostání od března do srpna, je vlastně mladá cibule s jemně nasládlou chutí. Čerstvá obsahuje velké množství cenných látek a je lépe stravitelná. Ideální je třeba na chleba s máslem nebo k dozdobení polévky.