9. 5. 2023
Rukola je velmi výživná, ale u nás poměrně přehlížená listová zelenina, jejíž čerstvé listy se nejvíce uplatňují v italské, řecké a francouzské kuchyni. Má charakteristickou jemně nahořklou chuť a její pravidelnou konzumací prospějete svému tělu.
Rukola jako účinný antioxidant
Rukola obsahuje spoustu živin. Vedle mnoha vitamínů a minerálních látek, obsahuje i spoustu účinných antioxidantů a dostatek vlákniny. Její pravidelná konzumace posiluje obranyschopnost, zlepšuje trávení a zbavuje tělo volných radikálů. Detoxikuje játra a pročišťuje krev.
Dále také působí proti únavě, snižuje vysoký krevní tlak a je výbornou prevencí rakoviny i kardiovaskulárních nemocí. Ženy jistě ocení pozitivní vliv na pokožku, vlasy i nehty.
Nejchutnější jsou mladé lístky
Listy rukoly jsou velmi oblíbené hlavně ve studené kuchyni, ale dobré jsou i tepelně zpracované. Zejména pak ty starší, které bývají v čerstvém stavu příliš hořké.
Svěží a mladé lístky rukoly jsou ideální do zeleninových, ale i ovocných salátů. Skvělé jsou v kombinaci s olivovým olejem a s rajčaty, mozzarellou i řeckým sýrem feta nebo v kombinaci s pomeranči, ananasem či jiným sladkým ovoce.
Přidat je můžete také na pizzu, do rizota, baget či sendvičů nebo si z nich můžete zcela jednoduše připravit chutnou a velice zdravou pomazánku, která vás svou chutí zcela jistě překvapí.
Nadrobno nasekané listy stačí pouze smíchat s 250 gramy tvarohu, 2 lžícemi zakysané smetany a s 1 lžící majonézy. Přidat můžete i hrst vlašských ořechů.
Pokud se rozhodnete rukolu zpracovat tepelně, rozhodně doporučujeme kombinaci těstovin, česneku a rajčat, které orestujete na olivovém oleji. Výborná je však také krémová polévka z rukoly nebo rukola připravená stejně jako špenát.
Domácí pesto z rukoly zpestří (nejen) zimní jídelníček
Máte-li rukoly dostatek, určitě se vyplatí její sílu i chuť uchovat na zimu buď zmrazením, nebo výrobou domácího pesta, které pak můžete využít ke zpestření těstovin i čerstvého pečiva. A jak na něj?
Tři hrsti čerstvých listů smíchejte se třemi lžícemi parmazánu, 3 lžícemi vlašských oříšků, 1 lžící slunečnicových semínek, 1 stroužkem česneku a 5 lžícemi olivového oleje. Vše společně rozmixujte do hladké konzistence a dochuťte solí a pepřem.
Tip: Místo vlašských ořechů a slunečnicových semínek můžete použít i piniové oříšky, které vašemu pestu dodají zcela jiný rozměr.
Zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/recept/44607-pomazanka-z-rukoly/
- https://www.jimejinak.cz/rukola-aneb-neni-salat-jako-salat/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/8990-10-zajimavosti-o-rukole-zelenina-s-malym-obsahem-kalorii-ktera-se-da-pestovat-doma-jako-rericha
- https://sever.rozhlas.cz/rukola-vypada-sice-jako-plevel-pritom-je-ale-elixirem-zdravi-7798260
- https://www.nazeleno.cz/rukola-listova-zelenina-plna-vitaminu.aspx
- https://www.zdravizone.cz/rukola-ucinky/