Jste zde

Milujete hummus? Zkuste netradiční recepty z řepy, karamelizované cibulky nebo batátů

hummus v misce Zdroj: Bigstockphoto
Hummus je oblíbeným pokrmem levantského původu, jehož základní surovinou je cizrna smíchaná se sezamovou pastou tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou a solí.

1. 6. 2021

Dodnes se vedou celkem hlasité spory o to, kde vlastně tenhle pokrm vznikl. Izraelci tvrdí, že jediný pravý hummus pochází právě z Izraele. Na to nekompromisně reagují Libanonci, kteří si vznik hummusu v Izraeli vůbec nepřipouští.

Ať už tahle chuťovka vznikla kdekoli, nikdo jí dneska neodpáře, že patří mezi oblíbené pokrmy, na nichž si můžete pochutnat stejně tak v Jeruzalému, jako v Gaze, Bejrútu nebo Káhiře. 

Ne každého tradiční hummus osloví

Je pravdou, že výrazná chuť cizrny, která v hummusu převládá, nemusí každému sednout. Pokud jste luštěnině s jemnou oříškovou příchutí nepřišli na chuť, máme pro vás několik dalších receptů, kde ji můžete vyměnit třeba za červenou řepu nebo batáty.

bigstock-colorful-hummus-in-bowls-serv-391391603_1.jpg

barevný hummus
Zdroj: 
Bigstockphoto
Barvu hummusu přidáte třeba červenou řepou nebo využitím avokáda.

Hummus z čočky s karamelizovanou cibulkou a mrkví

Budete potřebovat: 

  • 240 g červené čočky
  • 4 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 lžičku medu
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžičky kvalitní sójové omáčky (shoyu nebo tamari)
  • šťávu z 1/2 malého bio citrónu
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • sušené chilli vločky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • dýňová semínka
  • třtinový cukr (nemusí být)

Jak na to?

Pokud vás tlačí čas, červenou čočku si namočte alespoň na tři hodiny do studené vody. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a orestujte na olivovém oleji. Jakmile se cibulka opeče, stáhněte plamen a nechte ji zkaramelizovat. Pomoci jí můžete lžící třtinového cukru. 

Jakmile bude cibule hotová, přidejte k ní na tenké nudličky nakrájenou mrkev a po zarestování ochuťte medem. Zamíchejte a nechte směs vychladnout. Vedle si uvařte čočku. Jakmile bude měkká, sceďte ji a nasypejte do výkonného mixéru.

Přidejte asi tři lžíce olivového oleje a rozmixujte dohladka. Pak přidejte cca 3/4 připravené karamelizované zeleniny, česnek, sójovou omáčku, červenou papriku, šťávu z citrónu a opět rozmixujte. Pokud chcete hummus pikantní, přidejte navíc i i sušené chilli vločky.

bigstock-hummus-platter-with-assorted-s-343223014_1.jpg

hummus se zeleninou
Zdroj: 
Bigstockphoto
K hummusu můžete zakousnout arabský chléb nebo si ho vychutnat se zeleninou.

Hotový hummus můžete dochutit solí (případně ještě kapkou sójovky) a čerstvě namletým pepřem. Pokud by byl hummus příliš hustý, přidejte citronovou šťávu nebo olivový olej. 

Podávejte se zbytkem karamelizované zeleniny, čerstvou mrkví, praženými dýňovými semínky, čerstvým pečivem a bylinkami. Hotový pokrm zakápněte olivovým olejem.

Hummus z pečené červené řepy

Budete potřebovat: 

  • plechovku sterilovaných propláchnutých a přecezených bílých fazolí
  • 4 kousky menší červené řepy
  • asi tři lžíce sezamové pasty tahini
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • šťávu z půlky bio citronu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Jak na to?

Jako první si připravte řepu. Pod tekoucí vodou ji omyjte (neloupejte), rozprostřete na alobal, posypejte solí, polijte olivový olejem, zabalte a nechte péct asi hodinu v troubě vyhřáté na 190 ˚C.

Jakmile bude řepa hotová, nechte ji vychladnout a stáhněte z ní slupku. Řepu překrájejte, dejte do mixéru a společně s ostatními surovinami důkladně rozmixujte. 
Během mixování používejte gumovou stěrku, aby se dobře rozmixovaly všechny přísady i ve spodní části mixéru. Hummus by měl mít hladkou strukturu bez větších kousků.

Hummus z batátů a s pečeným česnekem

Budete potřebovat:

  • 4 menší batáty
  • 1 paličku česneku
  • 6 lžic sezamové pasty tahini 
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • šťáva z 1/2 bio citronu
  • olivový olej
  • sůl a drcený pepř

Jak na to?

Jako první se vrhněte na batáty, které po jednom osolte, pokapjete olivovým olejem a zabalte do alobalu. Na plech k batátům přidejte i paličku česneku, kterou seříznete tak, aby vykukoval každý stroužek. I česnek pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu. Suroviny pečte asi 45 minut při 200 stupních. 

Jakmile budou hotové, nechte je na plechu vychladnout. Následně z batátů odstraňte slupku a společně s vymačkaným česnekem, sezamovou pastou, římským kmínem a dvěma lžícemi olivového oleje rozmixujte v mixéru do hladka. Na závěr ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. 

Gurmánský tip závěrem

Pokud vám základní surovina hummusu nevadí, můžete k ní přidávat další „barevné“ pochutiny. Pokud cizrnu rozmixujete s avokádem, mladým hráškem a hrstí koriandru, dostanete zelený hummus.

Oranžový hummus získáte přidáním naložené a upečené oranžové papriky. Fantazii se meze nekladou a tenhle pokrm bohatý na vlákninu a řadu minerálních látek si proto můžete připravovat v nejrůznějších obměnách a variantách. 

Zdroje článku: