20. 6. 2025
Její suroviny, stejně jako postup přípravy, upravovaly od 50. let závazné československé státní normy. V tomhle případě šlo konkrétně o normu ČSN 56 9101 (Pokrmy ve veřejném stravování). Droždí bylo tehdy levnou, ale výživnou a dostupnou potravinou. Proto se hledaly způsoby, jak jej v kuchyni využít co nejefektivněji.
Přečtěte si také: Zbytky droždí nevyhazujte: Vyrobíte z nich hnojivo, odpuzovač hmyzu i novou dávku
„Nemocniční“ pomazánka, která pomáhala v zotavení
Pomazánka se proto připravovala nejen v bufetech, ale také nemocnicích nebo lázeňských zařízeních, kde byla doporučována zejména pacientům v rekonvalescenci, dětem, ale i těhotným ženám nebo starším osobám. To proto, že obsahovala vitamíny skupiny B a proteiny, a přitom nezatěžovala trávení.
Pomazánka, která se připravovala z „droždí smaženého“, jak původní normy uvádějí, byla dostupnou alternativou k dražším pomazánkám (např. rybí, masové, šunkové), a přitom chutnala překvapivě dobře.
Mohlo by vás zajímat: Droždí jako booster pro zdraví: Zkuste z něj polévku nebo pomazánku
Na jednu porci drožďové pomazánky budete potřebovat:
- 25 gramů čerstvého pivovarského droždí
- 10 gramů másla nebo rostlinného tuku
- 10 gramů čerstvé cibule
- 1 celé vejce
- Sůl a pepře na dochucení
- 2 až 3 gramy plnotučné hořčice
- Pažitku nebo snítku petržele na ozdobení
- Strouhanku na zahuštění
Jak na to?
Připravte si pánev, na které osmahnete najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidejte rozdrobené čerstvé droždí a za stálého míchání ho nechte rozpustit a zhoustnout. Jakmile se odpaří tekutina a směs začne houstnout, odstavte pánev z plotny.
V tuhle chvíli do směsi vmíchejte rozšlehané vejce. Následně ho míchejte tak dlouho, dokud se nesrazí do jemné kaše. Dávejte ale pozor, abyste směs nepřesušili! Pokud by byla pomazánka příliš tekutá, přidejte k ní lžíci strouhanky na zahuštění.
Pomazánku osolte, opepřete, případně přidejte trochu plnotučné hořčice pro zvýraznění chuti. Hotovou dobrotu nechte dobře vychladnout a mažte na pečivo. Skvělé budou třeba plátky veky. Na talíři ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami. Přidat můžete i uvařené vejce natvrdo nebo plátky kyselé okurky.
Použité zdroje:
- Receptury teplých a studených pokrmů (SNTL, vydání 1976, 1982)
- Interní receptury školních jídelen a PN RaJ
- https://www.ceskazceska.cz/drozdova-pomazanka/
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/drozdova-pomazanka-podle-csn-prakticke-rady-a-tipy/