Jste zde

Ledová káva jinak: Zkuste affogato nebo cold brew. Máme pro vás recepty a triky!

ledové kávy Zdroj: Shutt
Osvěžte se během horkých letních dnů vynikající ledovou kávou! Máme pro vás recept na klasické frappé, zajímavou novinku zvanou cold brew i na méně známé affogato.

19. 6. 2025

Nechcete se vzdát kofeinu ani v létě, ale na teplou kávu nemáte během horkých letních dnů zrovna chuť? Připravte si spolu s námi kávové nápoje, které vás nejen nakopnou, ale také příjemně osvěží. Jejich příprava není nijak složitá a bez problémů je zvládnete i doma. Jejich základ vždy však musí tvořit kvalitní káva

shutterstock_2463578853.jpg

ledová káva ve vysoké sklenici
Zdroj: 
Shutterstock
Vychutnejte si šálek kávy v podobě frappé nebo jiného ledového nápoje. 

Frappé: Klasika, která nikdy neomrzí

Frappé je nejznámější ledové osvěžení z kávy. Připravit lze z instantní kávy i z vychlazeného espressa a obvykle se dělá s cukrem a mlékem. Existují však i varianty zcela bez cukru a bez mléka, se kterým se mimochodem v původním receptu ani nepočítá. 

Základem vynikajícího frappé je dokonale našlehaná pěna, které docílíte tak, že espresso spolu s kostkami ledu nalijete do shakeru a energicky s ním třepete, popřípadě 2 až 3 lžičky instantní kávy smícháte se 150 ml studené vody. Pokud budete chtít frappé sladké, do shakeru ke kávě přidejte rovnou i cukr. Ve studeném nápoji by se jinak špatně rozpustil! 

Vzniklou pěnu poté přelijte do vysoké sklenice, dolijte vodou či mlékem a podávejte s brčkem. 

shutterstock_2285027613.jpg

frappé
Zdroj: 
Shutterstock
Při přípravě frappé můžete kromě shakeru použít i mixér, napěňovač mléka nebo obyčejnou zavařovací sklenici. 

Na Cold brew si musíte počkat

Cold brew je zajímavý kávový nápoj, který si postupně získává své příznivce. Vzniká několikahodinovou extrakcí ve studené vodě, má jemnou, ale plnou chuť a je mnohem šetrnější k žaludku než klasická káva. A jak na něj? 

shutterstock_2465560365.jpg

cold brew
Zdroj: 
Shutterstock
Cold brew je v podstatě káva louhovaná za studena. 

Pamatujte! Čím déle necháte kávu louhovat ve studené vodě, tím silnější a intenzivnější bude. 

Do french pressu nasypte zhruba 140 g hrubé mleté kávy, zalijte ji 1 litrem studené vody a uložte ji do lednice. Po 12 až 16 hodinách stlačte kávu za pomocí sítka ke dnu a studenou kávu nalijte do sklenic s ledem. Případně přidejte kopeček zmrzliny, vyšlehanou smetanu nebo kávu oslaďte sladkým sirupem. 

Káva, kterou mnozí považují spíše za dezert

Affogato je spíše letní dezert než nápoj. Spojuje horké se studeným a propojuje bohatou chuť hořkého espressa a sladké zmrzliny. Připravit ho zvládne opravdu každý a pokud si ho budete chtít ještě vylepšit, můžete přidat nasekané oříšky, rozdrcené sušenky, nastrouhanou čokoládu, šlehačku i ovoce. Vaší chuti se meze zkrátka nekladou. 

Do vychlazeného hrníčku vložte jeden kopeček vanilkové nebo jiné smetanové zmrzliny a zalijte ho jednou porcí horkého espressa. Přidejte lžičku a ihned podávejte, aby se zachoval kontrast mezi teplou kávou a studenou zmrzlinou. 

shutterstock_2422657989.jpg

affogato
Zdroj: 
Shutterstock
Affogato je objemem malý, ale chutí ohromný dezert.

Zdroje: 

  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-udelat-frappe-dalsi-kavu-zastudena
  • https://www.cafemontana.cz/priprava-kavy/jak-pripravit-dokonale-osvezujici-frappe-recept/
  • https://www.lazenskakava.cz/jak-na-domaci-cold-brew/#1625826713265-692e502d-2c81
  • https://www.kafone.cz/blog/15_co-je-to-cold-brew-a-proc-je-tak-oblibene.html
  • https://www.cajova-zahrada.cz/nase-recepty/affogato/