19. 6. 2025
Nechcete se vzdát kofeinu ani v létě, ale na teplou kávu nemáte během horkých letních dnů zrovna chuť? Připravte si spolu s námi kávové nápoje, které vás nejen nakopnou, ale také příjemně osvěží. Jejich příprava není nijak složitá a bez problémů je zvládnete i doma. Jejich základ vždy však musí tvořit kvalitní káva!
Frappé: Klasika, která nikdy neomrzí
Frappé je nejznámější ledové osvěžení z kávy. Připravit lze z instantní kávy i z vychlazeného espressa a obvykle se dělá s cukrem a mlékem. Existují však i varianty zcela bez cukru a bez mléka, se kterým se mimochodem v původním receptu ani nepočítá.
Základem vynikajícího frappé je dokonale našlehaná pěna, které docílíte tak, že espresso spolu s kostkami ledu nalijete do shakeru a energicky s ním třepete, popřípadě 2 až 3 lžičky instantní kávy smícháte se 150 ml studené vody. Pokud budete chtít frappé sladké, do shakeru ke kávě přidejte rovnou i cukr. Ve studeném nápoji by se jinak špatně rozpustil!
Vzniklou pěnu poté přelijte do vysoké sklenice, dolijte vodou či mlékem a podávejte s brčkem.
Na Cold brew si musíte počkat
Cold brew je zajímavý kávový nápoj, který si postupně získává své příznivce. Vzniká několikahodinovou extrakcí ve studené vodě, má jemnou, ale plnou chuť a je mnohem šetrnější k žaludku než klasická káva. A jak na něj?
Pamatujte! Čím déle necháte kávu louhovat ve studené vodě, tím silnější a intenzivnější bude.
Do french pressu nasypte zhruba 140 g hrubé mleté kávy, zalijte ji 1 litrem studené vody a uložte ji do lednice. Po 12 až 16 hodinách stlačte kávu za pomocí sítka ke dnu a studenou kávu nalijte do sklenic s ledem. Případně přidejte kopeček zmrzliny, vyšlehanou smetanu nebo kávu oslaďte sladkým sirupem.
Káva, kterou mnozí považují spíše za dezert
Affogato je spíše letní dezert než nápoj. Spojuje horké se studeným a propojuje bohatou chuť hořkého espressa a sladké zmrzliny. Připravit ho zvládne opravdu každý a pokud si ho budete chtít ještě vylepšit, můžete přidat nasekané oříšky, rozdrcené sušenky, nastrouhanou čokoládu, šlehačku i ovoce. Vaší chuti se meze zkrátka nekladou.
Do vychlazeného hrníčku vložte jeden kopeček vanilkové nebo jiné smetanové zmrzliny a zalijte ho jednou porcí horkého espressa. Přidejte lžičku a ihned podávejte, aby se zachoval kontrast mezi teplou kávou a studenou zmrzlinou.
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-udelat-frappe-dalsi-kavu-zastudena
- https://www.cafemontana.cz/priprava-kavy/jak-pripravit-dokonale-osvezujici-frappe-recept/
- https://www.lazenskakava.cz/jak-na-domaci-cold-brew/#1625826713265-692e502d-2c81
- https://www.kafone.cz/blog/15_co-je-to-cold-brew-a-proc-je-tak-oblibene.html
- https://www.cajova-zahrada.cz/nase-recepty/affogato/