Jste zde

Sezona meruněk je tady! Dopřejte si ovoce, které zpomaluje stárnutí a sluší mu to i naslano

košík meruněk Zdroj: Shutterstock
Začíná sezóna meruněk! Velmi oblíbeného letního ovoce, které je ideální surovinou pro přípravu mnoha dobrot a má blahodárný vliv na vaše tělo, duši i mysl.

3. 7. 2025

Kdo by nemiloval meruňky? Sladké oranžové plody léta, které osvěží, zasytí a tělu dodají spoustu cenných látek, které přispívají k jeho správnému fungování a k podpoře celkového zdraví

shutterstock_2552851641.jpg

natrhané meruňky
Zdroj: 
Shutterstock
Meruňky vybírejte dobře zralé a mějte na paměti, že je potřeba s nimi zacházet opatrně, neboť otlaky vedou ke zvýšené kazivosti a k hnilobě. 

Ideální letní pochoutka

Meruňky jsou pokladem pro naše zdraví. Obsahují spoustu minerálů i vitamínů a jsou cenným zdrojem vlákniny i antioxidantů. Mají v sobě poměrně hodně vody a přestože jsou sladké, cukru v nich není mnoho

shutterstock_2488972981.jpg

namočené meruňky
Zdroj: 
Shutterstock
Meruňky skladujte ve sklepě nebo v chladničce a před konzumací je pouze opláchněte pod tekoucí vodou. Dlouhé máčení ve vodě vede ke ztrátě chuti i cenných látek. 

Posilují imunitu i nervový systém, mají pozitivní vliv na trávení, snižují krevní tlak i vysokou hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují zrak a prospívají těhotným ženám. Zaženou chuť na sladké, dodají energii a mají výrazné zkrášlující účinky. Zpomalují stárnutí a posilují vlasy i nehty

Své uplatnění najdou ve slané i sladké kuchyni

V kuchyni mají meruňky všestranné využití. Nejenže jsou ideální do nejrůznějších moučníků, dezertů a do jiných sladkých jídel, ale skvěle se uplatní i ve slané kuchyni. Výborně doplní nejrůznější sýry a velmi dobře ladí i s kachním, vepřovým nebo jiným tučným masem. Dají se zamrazit, usušit i zavařit a milovníci alkoholu na ně rozhodně nedají dopustit při výrobě pálenky. 

shutterstock_2503403811.jpg

meruňkový koláč
Zdroj: 
Shutterstock
Meruňky jsou dokonalým ovocem při přípravě koláčů, bublaniny i sladkých kynutých nebo tvarohových knedlíků. 

Meruňkový džem se skořicí

Meruňkový džem je osvědčená klasika, kterou můžete v kuchyni uplatnit na nespočet způsobů. Má příjemnou sladkokyselou chuť a lze ho připravit jak s kousky ovoce, tak i zcela bez nich.

Výborný je na chlebu s máslem, jako náplň v koláčích i kynutých buchtách a rozhodně nikdy nezklame v lineckém cukroví. Jeho příprava je navíc velice jednoduchá a nezabere vám spoustu času. A jak na něj? 

Jeden kilogram meruněk omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce a přidejte k nim 0,5 kg želírovacího cukru, 1 skořicový cukr, 1 lžičku mleté skořice a popřípadě 2 lžíce mandlových lupínků, které džemu dodají nejen jemnou ořechovou chuť, ale také příjemnou křupavost. Vše vařte za stálého míchání zhruba 4 minuty. 

Poté ještě teplou směs nalijte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete je a otočte je dnem vzhůru. 

Vychladlé džemy před otevřením skladujte na tmavém a chladném místě. Po otevření je uchovávejte v lednici a spotřebujte je ideálně do 3 týdnů.

Zdroje:

  • https://living.iprima.cz/zahrada/merunky-zdravi-dobre-recepty-sladky-dort-slany-kolac-dzem
  • https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/proc-jist-merunky-7-duvodu-proc-je-zaradit-do-sveho-jidelnicku-recept-na
  • https://www.svetplodu.cz/clanek/438/proc-jist-merunky/
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/top-7-merunky-nejlepsi-recepty/

Související články