Jste zde

Jahodová polévka s proseccem: Připravte si netradiční předkrm na horké dny!

jahodová polévka s alkoholem Zdroj: Shutterstock
Léto je tady. A to si žádá lehké, osvěžující a nápadité recepty. Přesně jedním z nich je recept na studenou jahodovou polévku podle známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

25. 6. 2025

Proč si tuhle osvěžující dobrotu zamilujete? Nejen kvůli její chuti, ale také snadné přípravě. Navíc jahodová sezóna pomalu vrcholí a košík sladkých plodů můžete koupit za pár kaček. 

Pokud vám už „lezou krkem“ nejrůznější smoothie, moučníky a bublaniny, zkuste si na jahodách pochutnat tak nějak jinak, a to důvtipněji! Studená polévka z jahod vás dostane nejen snadnou přípravou, ale zejména osvěžující chutí

Sladká polévka, která skvěle osvěží

Studené polévky nejsou v našich končinách až tak obvyklé, ale v mnoha evropských kuchyních (například francouzské, italské, či španělské) mají svoje neotřesitelné místo. A není se čemu divit. 

Tenhle typ polévek je totiž rychlý, lehký a při přípravě velmi variabilní. V případě jahodové verze s proseccem jde navíc o pochutinu, která se hodí nejen jako letní dezert, ale i netradiční předkrm na zahradní párty nebo slavnostní brunch.

shutterstock_1099813901.jpg

jahodová polévka se zmrzlinou
Zdroj: 
Shutterstock
Jahodovou polévku můžete doladit i kopečkem kvalitní zmrzliny.

Zdeněk Pohlreich ve svém receptu vsadil na jednoduchost a preciznost, jak je u něj zvykem. Nepotřebujete žádné složité suroviny ani zvláštní vybavení. Klíčem k úspěchu je kvalita – zralé voňavé jahody, dobré prosecco a čerstvé bylinky.

Přečtěte si také: Jak poznat čerstvé české jahody: Prozradí je vůně. A pozor na jahody bez lístků!

Co budete na jahodovou polévku potřebovat?

  • 500 g čerstvých jahod
  • 1–2 lžíce třtinového cukru (dle sladkosti jahod)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku nastrouhané citronové nebo limetkové kůry
  • 1–2 snítky čerstvé máty
  • 100 ml kvalitního prosecca
  • několik celých jahod na ozdobu
  • případně pár kapek balsamikového krému nebo zakysané smetany na doladění chuti

Jak na to?

Jahody očistěte a zbavte stopek. Zhruba čtvrtinu si odložte stranou na ozdobu nebo na pokrájení do hotové polévky. Zbytek dejte do mixéru, přidejte třtinový cukr, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru z limetky nebo citronu a pár lístků máty. Vše rozmixujte dohladka.

shutterstock_2322704753.jpg

jahodová polévka s proseccem
Zdroj: 
Shutterstock
Prosecco polévku krásně provzdušní. Vyzkoušet ji můžete i s nealko variantou.

Směs přelijte do mísy a opatrně vmíchejte prosecco. V tuhle chvíli už polévku nešlehejte ani nemixujte, jinak byste o bublinky přišli. Ochutnejte, a pokud je směs příliš sladká, přidejte trochu citronové šťávy. V opačném případě polévku doslaďte. Polévku uložte alespoň na 30 minut do lednice. 

Servírujte ve skleničkách nebo hlubokých talířích. Do každé porce přidejte pár kousků čerstvých jahod, lístek máty a případně pár kapek balsamikového krému nebo lžičku zakysané smetany.

Mohlo by vás zajímat: Jaké jsou luxusní bílé jahody? Ochutnali jsme je a rádi se vrátíme k těm červeným

Proč si tenhle recept zamilujete?

Zdeněk Pohlreich staví na tom, co funguje – čisté chutě, správná konzistence a rovnováha mezi sladkým a kyselým. Jahody jsou plné chuti, ale když je doplníte kyselinkou citronu a svěžestí máty, rázem dostanou nový rozměr.

Prosecco polévku krásně provzdušní a dodá ji slavnostní tón. Navíc jde o recept bez vaření – ideální na horké dny, kdy se vám nechce stát u plotny. Vše zvládnete i bez předchozích kuchařských zkušenosti do 15 minut a efekt je téměř gurmánský.

Variace a tipy pro ještě lepší chuť a variantu pro děti

  • Místo prosecca můžete zvolit jemně perlivý ryzlink, nebo dokonce nealkoholické šumivé víno – skvělé, pokud připravujete variantu pro děti.
  • Do polévky se výborně hodí i vanilka nebo bazalka, která jí dodá další chuťový rozměr.
  • Pokud chcete polévku servírovat jako dezert, doplňte ji o kopeček vanilkové zmrzliny – bude to hit!
  • Pro slavnostní vzhled zkuste okraj skleničky namočit do citronové šťávy a pak do cukru – vznikne tak efektní krusta.

Přečtěte si také: Sezóna jahod je tu! Dopřejte si plody lásky, které bělí zuby a brzdí stárnutí

Polévka, která zaručeně udělá dojem

Studená jahodová polévka s proseccem je skvělým příkladem toho, jak se i z mála dá vykouzlit něco jedinečného. Zaujme chuťově i vizuálně – a přesto je tak jednoduchá, že ji zvládne naprostý začátečník! Pokud hledáte dezert, kterým ohromíte návštěvu nebo si prostě jen zpříjemníte letní večer, tohle je trefa do červeného!

Použité zdroje:

  • https://www.kupi.cz/recepty/recept/5730-jahodova-studena-polevka-s-proseccem
  • https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/jahodova-polevka-s-proseccem
  • https://organic-wines.cz/de/letni-osvezeni-jahodova-polevka-s-proseccem/a-45/