25. 6. 2025
Proč si tuhle osvěžující dobrotu zamilujete? Nejen kvůli její chuti, ale také snadné přípravě. Navíc jahodová sezóna pomalu vrcholí a košík sladkých plodů můžete koupit za pár kaček.
Pokud vám už „lezou krkem“ nejrůznější smoothie, moučníky a bublaniny, zkuste si na jahodách pochutnat tak nějak jinak, a to důvtipněji! Studená polévka z jahod vás dostane nejen snadnou přípravou, ale zejména osvěžující chutí.
Sladká polévka, která skvěle osvěží
Studené polévky nejsou v našich končinách až tak obvyklé, ale v mnoha evropských kuchyních (například francouzské, italské, či španělské) mají svoje neotřesitelné místo. A není se čemu divit.
Tenhle typ polévek je totiž rychlý, lehký a při přípravě velmi variabilní. V případě jahodové verze s proseccem jde navíc o pochutinu, která se hodí nejen jako letní dezert, ale i netradiční předkrm na zahradní párty nebo slavnostní brunch.
Zdeněk Pohlreich ve svém receptu vsadil na jednoduchost a preciznost, jak je u něj zvykem. Nepotřebujete žádné složité suroviny ani zvláštní vybavení. Klíčem k úspěchu je kvalita – zralé voňavé jahody, dobré prosecco a čerstvé bylinky.
Přečtěte si také: Jak poznat čerstvé české jahody: Prozradí je vůně. A pozor na jahody bez lístků!
Co budete na jahodovou polévku potřebovat?
- 500 g čerstvých jahod
- 1–2 lžíce třtinového cukru (dle sladkosti jahod)
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku nastrouhané citronové nebo limetkové kůry
- 1–2 snítky čerstvé máty
- 100 ml kvalitního prosecca
- několik celých jahod na ozdobu
- případně pár kapek balsamikového krému nebo zakysané smetany na doladění chuti
Jak na to?
Jahody očistěte a zbavte stopek. Zhruba čtvrtinu si odložte stranou na ozdobu nebo na pokrájení do hotové polévky. Zbytek dejte do mixéru, přidejte třtinový cukr, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru z limetky nebo citronu a pár lístků máty. Vše rozmixujte dohladka.
Směs přelijte do mísy a opatrně vmíchejte prosecco. V tuhle chvíli už polévku nešlehejte ani nemixujte, jinak byste o bublinky přišli. Ochutnejte, a pokud je směs příliš sladká, přidejte trochu citronové šťávy. V opačném případě polévku doslaďte. Polévku uložte alespoň na 30 minut do lednice.
Servírujte ve skleničkách nebo hlubokých talířích. Do každé porce přidejte pár kousků čerstvých jahod, lístek máty a případně pár kapek balsamikového krému nebo lžičku zakysané smetany.
Mohlo by vás zajímat: Jaké jsou luxusní bílé jahody? Ochutnali jsme je a rádi se vrátíme k těm červeným
Proč si tenhle recept zamilujete?
Zdeněk Pohlreich staví na tom, co funguje – čisté chutě, správná konzistence a rovnováha mezi sladkým a kyselým. Jahody jsou plné chuti, ale když je doplníte kyselinkou citronu a svěžestí máty, rázem dostanou nový rozměr.
Prosecco polévku krásně provzdušní a dodá ji slavnostní tón. Navíc jde o recept bez vaření – ideální na horké dny, kdy se vám nechce stát u plotny. Vše zvládnete i bez předchozích kuchařských zkušenosti do 15 minut a efekt je téměř gurmánský.
Variace a tipy pro ještě lepší chuť a variantu pro děti
- Místo prosecca můžete zvolit jemně perlivý ryzlink, nebo dokonce nealkoholické šumivé víno – skvělé, pokud připravujete variantu pro děti.
- Do polévky se výborně hodí i vanilka nebo bazalka, která jí dodá další chuťový rozměr.
- Pokud chcete polévku servírovat jako dezert, doplňte ji o kopeček vanilkové zmrzliny – bude to hit!
- Pro slavnostní vzhled zkuste okraj skleničky namočit do citronové šťávy a pak do cukru – vznikne tak efektní krusta.
Přečtěte si také: Sezóna jahod je tu! Dopřejte si plody lásky, které bělí zuby a brzdí stárnutí
Polévka, která zaručeně udělá dojem
Studená jahodová polévka s proseccem je skvělým příkladem toho, jak se i z mála dá vykouzlit něco jedinečného. Zaujme chuťově i vizuálně – a přesto je tak jednoduchá, že ji zvládne naprostý začátečník! Pokud hledáte dezert, kterým ohromíte návštěvu nebo si prostě jen zpříjemníte letní večer, tohle je trefa do červeného!
Použité zdroje:
- https://www.kupi.cz/recepty/recept/5730-jahodova-studena-polevka-s-proseccem
- https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/jahodova-polevka-s-proseccem
- https://organic-wines.cz/de/letni-osvezeni-jahodova-polevka-s-proseccem/a-45/