26. 6. 2025
Řízek známe všichni – ať už jako českou klasiku, nebo vídeňskou specialitu. O dubajské variantě jste ale pravděpodobně ještě neslyšeli. Co je na téhle delikatese tolik speciálního a proč se za něj restauratéři nerozpakují říct si klidně i 5 000 korun? Čtěte dál a dozvíte se to!
Dubajský řízek aneb Seznamte se, prosím
V první řadě musíme zdůraznit, že pod pojmem „dubajský řízek“ si není potřeba představovat žádný tradiční pokrm s historií. Ve své podstatě jde o moderní gastronomickou kreaci, která se v luxusních dubajských restauracích stala hitem. Základem je kvalitní maso – nejčastěji telecí nebo kuřecí, které se obalí nikoli v klasickém trojobalu, ale v nudličkách ze speciálního těsta kadaifi.
To po osmažení vytvoří křupavou, lehkou a zlatavou krustu. Tím to ale nekončí – celý řízek se posype jedlými lupínky z 24karátového zlata a servíruje se s lanýžovým pyré, šafránovou rýží nebo humrovou omáčkou. Výsledek vypadá jako by zrovna vypadl z pohádky tisíce a jedné noci.
Co je kadaifi? Kadaifi jsou tenké nudličky ze speciálního těsta, které se používají hlavně v dezertech. V posledních letech si ovšem našly cestu i do slaných jídel – právě díky své unikátní křehkosti a schopnosti vytvořit krásně zlatou a křupavou vrstvu. V Dubaji se kadaifi běžně používá místo strouhanky v řízcích a krevetách.
Přečtěte si také: Dubajská čokoláda: Pobláznila svět a my pro vás máme recept na domácí výrobu!
Je libo pokrm za pět tisíc?
Kolik vlastně tahle dobrota stojí? Ve vyhlášených restauracích Dubaje zaplatíte za zlatem zdobený řízek klidně od 1 000 do 5 000 korun. Pokud je součástí i luxusní příloha (např. kaviár, lanýž nebo mořské plody), cena se může vyšplhat ještě výš! Jeho obdobu si přitom doma můžete připravit za zlomek ceny. Jak na to? Máme pro vás originální recept.
Na dubajský řízek budete potřebovat:
- 2 plátky telecího nebo kuřecího masa
- 2 vejce
- hladká mouka na obalování
- 100 g kadaifi nudliček
- sůl, pepř
- přepuštěné máslo nebo kvalitní olej na smažení
- lupínky nebo plátky jedlého zlata
- citron na podávání
Jak na to?
Maso naklepejte, osolte, opepřete a nechte odležet ideálně do druhého dne. Řízky obalte v hladké mouce, vejci a poté v kadaifi nudličkách, které na maso jemně přitlačte ze všech stran. Nudličky přilnou díky vajíčku a vytvoří unikátní obal.
Náš tip: Do vajíčka můžete přidat špetku šafránu nebo růžovou vodu. Obě suroviny dodají masu jemnou orientální vůni.
Smažte pozvolna na přepuštěném másle nebo kvalitním oleji, ideálně na střední teplotě. Kadaifi nudličky by měly být dozlatova, ale ne připálené. Hotový řízek osušte na ubrousku a následně jemně posypte plátky jedlého zlata (dají se pořídit třeba v cukrářských potřebách). Ozdobte plátkem citronu a čerstvou bylinkou.
Servírujte s orientálně laděnými přílohami – například s šafránovou rýží, pečenými batáty nebo jogurtovým dipem s mátou. Připravit si ale můžete i lanýžové pyré neb třeba hummus.
Mohlo by vás zajímat: Angel Hair Chocolate: Dubajská čokoláda má utrum, válcuje ji nový gastrohit
Luxusní a neotřelé pojetí klasiky
Dubajský řízek není o samotném nasycení, ale o zážitku. Kombinace šťavnatého masa, jemně křupavých nudliček a vizuálně ohromujícího zlata dělá z obyčejného jídla něco, co si budete zaručeně pamatovat i po letech. Navíc je neuvěřitelně jednoduché si jeho obdobu připravit doma. Jen mít trochu času, trpělivosti a ty správné suroviny.
Praktický tip závěrem: Pokud si lámete hlavu na tím, kde pořídit kadaifi nudličky, prozradíme, že je zakoupíte ve specializovaných arabských nebo tureckých obchodech. Jedlé zlato seženete online ve formě plátků, prášku nebo lupínků. Jedno balení vystačí na několik porcí.
Použité zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/35916-kureci-rizek-dubajska-verze
- https://gurmeteka.cz/2025/03/17/dubajsky-rizek-a-pistaciove-hranolky-pri-pohledu-na-tuto-veceri-ani-babicka-neztrati-rec/
- https://cooky.cz/dubajsky-krupavy-kureci-rizek-s-kataifem-kanafeh-recept/