27. 6. 2025
Jak ho skladovat, aby vám doma vydrželo klidně i několik let? Máme pro vás praktické rady, ale i několik vychytaných tipů pro prodloužení jeho životnosti.
Přečtěte si také: Jak vybrat kvalitní máslo? Koukejte na název i procenta mléčného tuku
Původní obal a chladné místo
Po přinesení másla z obchodu ho uložte v původním obalu nebo tmavé nádobě do lednice, kde teplota nepřesáhne v ideálním případě šest stupňů. Tady vydrží klidně i tři měsíce. Pokud jste nakoupili máslo do zásoby, můžete ho bez obav uložit do mrazničky. A až tři roky se o něj vůbec nestarat.
V případě, že si rádi mažete měkké máslo na chleba, budete ho pravděpodobně chtít mít po ruce a mimo lednici. Pro takové případy se hodí pořídit tzv. máselný hrnek s pokličkou. Jestliže ale máte v kuchyni delší dobu více než 21 °C, raději máslo nechávejte v lednici nebo na tmavém a chladném místě (třeba ve spíži).
Jak poznat žluklé máslo? Pokud jste máslo nechali delší dobu mimo lednici a po přičichnutí ucítíte nakyslý zápach, máslo změnilo barvu nebo na jeho povrchu objevíte nevzhledné skvrny, raději ho nekonzumujte. S největší pravděpodobností je zkažené.
Mohlo by vás zajímat: Domácí máslo: Základ vyrobíte za 10 minut. A pak můžete experimentovat. Třeba s octem!
Přepuštěním másla jeho životnost zásadně prodloužíte
Jednou z možností, jak životnost másla zásadním způsobem prodloužit, je zbavit ho vody a mléčné sušiny, která obsahuje bílkoviny a cukry. Právě tyhle složky jsou totiž náchylné ke kažení. Voda zajišťuje dobré prostředí pro růst mikroorganismů a bílkoviny zase oxidují a způsobují známé „žluknutí“ másla.
Jak máslo zmíněných složek zbavit? Spolehlivým způsobem je tzv. přepuštění, což je vlastně pomalé zahřívání másla při nízké teplotě – ideálně kolem 90 °C.
Jakmile se začne z másla odpařovat voda a bílkoviny se oddělují ve formě pěny na povrchu nebo usazují na dně, jste na dobré cestě! Pamatujte, že čím pomaleji máslo zahříváte, tím čistší tuk získáte.
Jakmile se nežádoucí složky oddělí, je potřeba máslo přecedit, čímž ve výsledku získáte produkt s obsahem až 99 % mléčného tuku. Takto upravené máslo vydrží mimo lednici klidně i několik dlouhých měsíců.
Přečtěte si také: Rozdíl mezi českým a zahraničním máslem: Je obrovský! Které lépe chutná a lépe se roztírá?
Jaký je rozdíl mezi přepuštěným máslem a ghí?
Při přípravě ghí se máslo zahřívá déle, obvykle až 30–45 minut, a to i mírně nad 100 °C, takže dochází k jemné karamelizaci mléčných zbytků. Výsledný produkt má ještě výraznější oříškovou vůni a zlatohnědou barvu.
Použité zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/35970-trik-maslo-mimo-lednici
- https://www.toprecepty.cz/clanky/4134-jak-nejlepe-skladovat-maslo-koupene-v-akci-trvanlivost-prodlouzi-tmavy-obal-i-nizka-okolni-teplota-pak-bude-maslo-do-cukrovi-skvele/
- https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/musi-byt-maslo-v-lednici