Jste zde

Jak prodloužit životnost másla klidně na tři roky? Pomůže mrazák, máselný hrnek i přepuštění

kostka másla Zdroj: Shutterstock
Koupit kostku másla pod 50 korun je v Česku mimo akci prakticky nemožné. Pokud se vám podaří natrefit na výhodnou slevu, pak určitě nezůstanete u jednoho balení. Trvanlivost másla ovšem není nekonečná.

27. 6. 2025

Jak ho skladovat, aby vám doma vydrželo klidně i několik let? Máme pro vás praktické rady, ale i několik vychytaných tipů pro prodloužení jeho životnosti

Přečtěte si také: Jak vybrat kvalitní máslo? Koukejte na název i procenta mléčného tuku

Původní obal a chladné místo

Po přinesení másla z obchodu ho uložte v původním obalu nebo tmavé nádobě do lednice, kde teplota nepřesáhne v ideálním případě šest stupňů. Tady vydrží klidně i tři měsíce. Pokud jste nakoupili máslo do zásoby, můžete ho bez obav uložit do mrazničky. A až tři roky se o něj vůbec nestarat

shutterstock_2477343311.jpg

máslo na mazání
Zdroj: 
Shutterstock
I v lednici vám máslo bez problémů vydrží až tři měsíce.

V případě, že si rádi mažete měkké máslo na chleba, budete ho pravděpodobně chtít mít po ruce a mimo lednici. Pro takové případy se hodí pořídit tzv. máselný hrnek s pokličkou. Jestliže ale máte v kuchyni delší dobu více než 21 °C, raději máslo nechávejte v lednici nebo na tmavém a chladném místě (třeba ve spíži).

Jak poznat žluklé máslo? Pokud jste máslo nechali delší dobu mimo lednici a po přičichnutí ucítíte nakyslý zápach, máslo změnilo barvu nebo na jeho povrchu objevíte nevzhledné skvrny, raději ho nekonzumujte. S největší pravděpodobností je zkažené. 

Mohlo by vás zajímat: Domácí máslo: Základ vyrobíte za 10 minut. A pak můžete experimentovat. Třeba s octem!

Přepuštěním másla jeho životnost zásadně prodloužíte

Jednou z možností, jak životnost másla zásadním způsobem prodloužit, je zbavit ho vody a mléčné sušiny, která obsahuje bílkoviny a cukry. Právě tyhle složky jsou totiž náchylné ke kažení. Voda zajišťuje dobré prostředí pro růst mikroorganismů a bílkoviny zase oxidují a způsobují známé „žluknutí“ másla.

Jak máslo zmíněných složek zbavit? Spolehlivým způsobem je tzv. přepuštění, což je vlastně pomalé zahřívání másla při nízké teplotě – ideálně kolem 90 °C.

shutterstock_2214025103.jpg

přepuštěné máslo
Zdroj: 
Shutterstock
Přepuštěním zbavíte máslo všech složek, které způsobují jeho rychlejší zkažení.

Jakmile se začne z másla odpařovat voda a bílkoviny se oddělují ve formě pěny na povrchu nebo usazují na dně, jste na dobré cestě! Pamatujte, že čím pomaleji máslo zahříváte, tím čistší tuk získáte.

Jakmile se nežádoucí složky oddělí, je potřeba máslo přecedit, čímž ve výsledku získáte produkt s obsahem až 99 % mléčného tuku. Takto upravené máslo vydrží mimo lednici klidně i několik dlouhých měsíců. 

Přečtěte si také: Rozdíl mezi českým a zahraničním máslem: Je obrovský! Které lépe chutná a lépe se roztírá?

Jaký je rozdíl mezi přepuštěným máslem a ghí?

Při přípravě ghí se máslo zahřívá déle, obvykle až 30–45 minut, a to i mírně nad 100 °C, takže dochází k jemné karamelizaci mléčných zbytků. Výsledný produkt má ještě výraznější oříškovou vůni a zlatohnědou barvu.

Použité zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/35970-trik-maslo-mimo-lednici
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/4134-jak-nejlepe-skladovat-maslo-koupene-v-akci-trvanlivost-prodlouzi-tmavy-obal-i-nizka-okolni-teplota-pak-bude-maslo-do-cukrovi-skvele/
  • https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/musi-byt-maslo-v-lednici