22. 6. 2025
Zákusek je spojován s obdobím 70. a 80. let, kdy byl oficiálně součástí nabídky veřejných cukráren, školních jídelen, hotelů i lázeňských bufetů. Jeho suroviny, ale i postup přípravy upravovala norma ČSN 57 9280 (cukrářské výrobky).
Zákusek vznikl ve chvíli, kdy se rozšiřovala nabídka tzv. „reprezentativních zákusků“, tedy dezertů, které měly vypadat slavnostně a elegantně, ale připraveny byly z levných a dostupných surovin.
Mezi obdobné „reprezentativní zákusky“ patřil například i Pařížský rohlíček, Dione, Jadran, Maceška, Štafetka nebo Košíček se šlehačkou, tedy výrobky s noblesními názvy, které ale byly určené pro běžné cukrárny. Zámecké jablko mělo jednu velkou výhodu – připravovalo se dopředu a poté se dochlazovalo.
Co budete na přípravu zámeckého jablka potřebovat?
- 3 vejce
- 90 g cukru
- 90 g polohrubé mouky
- 2–3 jablka (půlená, oloupaná, bez jádřinců)
- rybízový džem
- smetana ke šlehání (nebo rostlinná šlehačka)
- třešně nebo mandlové lupínky na ozdobu
Jak na to?
Připravte si větší misku, ve které vyšleháte vejce s cukrem do husté pěny. K ní přidejte mouku a lehce promíchejte. Vzniklou směs nalijte do formiček, které budou odpovídat velikosti půleného jablka (například na muffiny) a upečte v troubě piškotová hnízdečka.
Jakmile piškotová hnízda vychladnou, vložte do nich polovinu jablka zbaveného stopky a jádřinců vydlabanou stranou nahoru. Pokud je jablko příliš tvrdé nebo kyselé, můžete ho před další úpravou na chvíli podusit ve sladké vodě.
Do místa, které vzniklo po zbavení jablka jádřinců, přidejte lžičku rybízového džemu. Navrch nastříkejte šlehačku a dozdobte třeba třešněmi nebo plátky mandlí. Zámecké jablko podávejte dobře vychlazené.
Použité zdroje:
• Norma ČSN 57 9280 (cukrářské výrobky)
• Cukrářská výroba pro 1.–3. ročník OU potravinářských oborů (SNTL Praha, 1980)
• Kupka, Volná, Pospíšilová: Výroba cukrářských výrobků I–III