Jste zde

Sladké vzpomínky na normalizaci: Připravte si zámecké jablko podle původní československé normy

loupání jablka Zdroj: Shutterstock
Jednou z ukázek normalizované gastronomie byl recept známý jako „zámecké jablko“. Jeho suroviny, stejně jako postup přípravy upravovaly závazné československé normy. Dostat jste ho mohli nejen v cukrárnách, ale také lázeňských bufetech.

22. 6. 2025

Zákusek je spojován s obdobím 70. a 80. let, kdy byl oficiálně součástí nabídky veřejných cukráren, školních jídelen, hotelů i lázeňských bufetů. Jeho suroviny, ale i postup přípravy upravovala norma ČSN 57 9280 (cukrářské výrobky). 

Zákusek vznikl ve chvíli, kdy se rozšiřovala nabídka tzv. „reprezentativních zákusků“, tedy dezertů, které měly vypadat slavnostně a elegantně, ale připraveny byly z levných a dostupných surovin

Mezi obdobné „reprezentativní zákusky“ patřil například i Pařížský rohlíček, Dione, Jadran, Maceška, Štafetka nebo Košíček se šlehačkou, tedy výrobky s noblesními názvy, které ale byly určené pro běžné cukrárny. Zámecké jablko mělo jednu velkou výhodu – připravovalo se dopředu a poté se dochlazovalo. 

shutterstock_1447226750.jpg

jablka
Zdroj: 
Shutterstock
Krásně vypadající a zároveň z jednoduchých surovin - to je podstata zámeckého jablka.

Co budete na přípravu zámeckého jablka potřebovat?

  • 3 vejce
  • 90 g cukru
  • 90 g polohrubé mouky
  • 2–3 jablka (půlená, oloupaná, bez jádřinců)
  • rybízový džem
  • smetana ke šlehání (nebo rostlinná šlehačka)
  • třešně nebo mandlové lupínky na ozdobu

Jak na to? 

Připravte si větší misku, ve které vyšleháte vejce s cukrem do husté pěny. K ní přidejte mouku a lehce promíchejte. Vzniklou směs nalijte do formiček, které budou odpovídat velikosti půleného jablka (například na muffiny) a upečte v troubě piškotová hnízdečka. 

Jakmile piškotová hnízda vychladnou, vložte do nich polovinu jablka zbaveného stopky a jádřinců vydlabanou stranou nahoru. Pokud je jablko příliš tvrdé nebo kyselé, můžete ho před další úpravou na chvíli podusit ve sladké vodě

Do místa, které vzniklo po zbavení jablka jádřinců, přidejte lžičku rybízového džemu. Navrch nastříkejte šlehačku a dozdobte třeba třešněmi nebo plátky mandlí. Zámecké jablko podávejte dobře vychlazené

Použité zdroje:
•    Norma ČSN 57 9280 (cukrářské výrobky)
•    Cukrářská výroba pro 1.–3. ročník OU potravinářských oborů (SNTL Praha, 1980)
•    Kupka, Volná, Pospíšilová: Výroba cukrářských výrobků I–III