Jste zde

Pěstování česneku zvládne i začátečník: Stačí nevěřit mýtům a držet se následujících rad

stroužky česneku Zdroj: www.bigstockphoto.com
Drtivá většina kuchařů a kuchařek nám dá jistě za pravdu, že česnek je v kuchyni nepostradatelným artiklem. Co když ale nechcete kupovat čínské nebo španělské náhražky bez typické vůně a chuti? Řešením je vypěstovat si česnek doma.

4. 10. 2020

Vypěstovat si domácí česnek zvládne i úplný začátečník. Důležitá je především správná sadba a výsadba i sklizeň v ten správný čas. Česnek navíc můžete sázet na jaře nebo právě teď – během prvních podzimních měsíců. Stačí, pokud teplota dlouhodobě klesne pod devět stupňů. Pokud by byla teplota vyšší, riskujete napadení česneku houbovými chorobami.

Podzimní vs. jarní česnek

Sázet česnek na podzim (ideálně okolo svátku svatého Václava) je výhodné rovnou z několika důvodů. Jedním z nich je třeba i to, že česnek zakoření už na podzim a využije jarní vláhu. Sklízet ho tak můžete mnohem dřív (zpravidla v červnu), než česnek vysazený na jaře. Podzimní česnek mívá také vyšší výnosy a během léta se i lépe suší. 

bigstock-garlic-planted-in-a-row-on-a-g-373481563_1.jpg

česnek v řádcích
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Česnek můžete sázet na jaře, ale i na podzim. Ideálně okolo svátku svatého Václava.

Pokud už letos česnek nestihnete nasadit, zkuste štěstí na jaře. Počítejte ale s tím, že sklízet ho budete moci až během měsíce srpna, kdy existuje vyšší možnost jeho zplesnivění nebo napadení nejrůznějšími škůdci a chorobami vlivem vyšší vlhkosti. 

Jak na pěstování česneku krok za krokem

Důležitá je samozřejmě půda. Ta by měla být lehčí a bohatá na humus. Zcela nevhodnou variantou jsou těžké, mokré a organickými hnojivy čerstvě vyhnojené půdy. Česnek před sázením namořte proti škůdcům ve speciálních prostředcích a hned po namoření sázejte. 

Mohlo by vás zajímat: Mezi odrůdy vhodné k podzimnímu sázení patří třeba fialový paličák Unikát, Vekan, Lukan a Bjetin. 

Vždy k sadbě využívejte pouze zdravé a velké stroužky. Ty vsaďte alespoň do hloubky šesti centimetrů. Ideální je výsadba do řádku, spon by měl být 5 až 12krát 20 až 40 cm, podle odrůdy. Jakmile budete mít hotovo, políčko uválejte a v případě nedostatku vláhy pokropte odstátou dešťovou vodou. Až do jara se pak o česnek nemusíte nijak starat.

Jakmile česnek vyraší (cca do 15 centimetrů nad zem), půdu lehce kultivujte. Stačí, když rozrušíte půdní škraloup, více do hloubky zasahovat nemusíte.

Česnek zalévejte zhruba od poloviny května do půlky června, kdy má česnek zvýšené nároky na vláhu. Jakmile se objeví výhonky s pacibulkami, ihned je odstraňujte, aby byl výnos maximální. 

bigstock-harvesting-garlic-fresh-clean-382534394.jpg

čerstvě sklizený česnek
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Česnek vypěstovaný v Česku má úplně jinou sílu než česnek pěstovaný v Číně nebo Španělsku.

Náš tip: Mulčujte pole s nasazeným česnekem slámou, která ho ochrání před přízemními mrazíky i letními vedry.

Sklízet pak podzimní česnek můžete od července do srpna, podle doby výsadby a odrůdy. Jednoduché pravidlo říká, že paličáky jsou zralé, když jim zbývá pět dužnatých listů, nepaličáky se sklízejí, když má zhruba polovina rostlin nať položenou na zemi.  

5 nejčastějších mýtů, které okolo pěstování česneku panují

  • Sázet můžeme jenom obvodové stroužky: Ani omylem. Sázet můžete jakékoli stroužky, které jsou čerstvé a zdravé. Rozhodně se nemusíte omezovat jen na ty obvodové.
  • Česnek můžeme množit i semeny: Bohužel, česnek je sterilní a semena vůbec netvoří. Sice během dozrávání „pustí“ tzv. pacibulky, které jsme zmínili výše, ty jsou ovšem vegetativním orgánem.
  • Sázet můžeme i česnek z Číny nebo Španělska: Zasadit ho sice můžete, ten z Číny vám ale neporoste vůbec a španělský česnek pak rozhodně nebude dosahovat stejných výnosů (a ostatně také chuti) jako česnek český.
  • Sadbu je nutné nejpozději po čtyřech letech obměňovat: To může platit u tzv. bezvirózních odrůd. Pokud budeme mít šťastnou ruku při výběru sadby, můžeme klasické odrůdy pěstovat třeba i desítky let.
  • Bezvirózní česnek není potřeba mořit: Mořit bychom měli každý česnek, který do země sázíme. Mořením ho totiž chráníme proti houbovým chorobám a živočišným škůdcům, ne proti virózám.