28. 4. 2025
Foie gras je oblíbená francouzská delikatesa, jejíž kořeny sahají až do starověkého Egypta. Jedná se o ztučnělá kachní nebo husí játra, která mají velmi jemnou strukturu a charakteristickou chuť. Jsou velice drahá a způsob, kterým vznikají, je silně neetický a pro mnohé hraničí s týráním zvířat!
Ptáci jsou násilně překrmováni a mnohdy i omezováni v pohybu
Játra pocházejí od dospělých hus či kachen, kterým je 2krát až 3krát denně zavedena do volete nebo rovnou až do žaludku 20 až 30 cm dlouhá trubice, za pomoci které se do nich vpraví spousta omaštěné kukuřice v množství několikrát převyšující její denní nutriční příjem. Pták mnohdy také bývá omezen v pohybu. Třeba i zakopáním do země!
Kachny či husy se takto krmí několik týdnů, čímž dochází k tomu, že se jejich játra až 10násobně zvětší, respektive jaterní tkáň zdegeneruje a nahradí ji velké množství tuku.
Celý krmný proces je pak zakončen vyhladověním, aby se ptačí játra zbavila žluči.
Játra musí splňovat určité parametry
Foie gras je specifický druh kachních nebo husích jater. Mají žlutooranžovou barvu, bohatou máslovou chuť, krémovou konzistenci a musí splňovat určité parametry. Obsahují velké množství tuku a nevyžadují žádnou náročnou přípravu. Ba naopak! Pokud jim věnujete příliš mnoho péče, velmi snadno se může stát, že vám po nich zůstane jen hromada rozteklého tuku.
Játra mají delikátní jemnou chuť
Foie gras můžete sehnat tepelně opracovaná do formy paštiky nebo také čerstvá. Taková játra je však potřeba dobře vyčistit, omýt, odblanit a nechat odležet přes noc v ledničce.
Játra můžete marinovat nebo je můžete nakrájet na silnější plátky a zprudka je orestovat na pánvi či grilu. Dbejte však, aby pánev byla pořádně rozpálená a játra restujte jen pár minut. Pokud je budete na pánvi trápit dlouho, ztuhnou!
Hotová játra jsou skvělá na čerstvém domácím pečivu i na opečeném toastu a výborně se kombinují se sladkokyselými chutěmi. Například s cibulovou či zázvorovou marmeládou nebo s fíkovým, hruškovým či meruňkovým chutney. Podávat je také můžete s čerstvými hruškami či fíky nebo se sušenými meruňkami, datlemi či švestkami.
Zdroje:
- https://www.vezemesyry.cz/blog/foie-gras-luxusni-delikatesa--ktera-rozdeluje-svet/
- https://kuchynelidlu.cz/clanek/foie-gras-vzacna-pochoutka-s-lehkou-pripravou
- https://www.babicka-chantal.cz/blog/zajimavosti-o-francii/foie-gras-z-francie/
- https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/kontroverzni-delikatesa-foie-gras
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/3192-foie-gras-je-kontroverzni-pochoutkou-proc-neochutnat-tuto-delikatesu
- https://www.lidovky.cz/domov/foie-gras-hrisna-pochoutka-z-jater.A080301_000091_ln_noviny_sko
- https://www.reflex.cz/clanek/jidlo-a-piti/72608/foie-gras-muceni-zvirat-nebo-francouzsky-narodni-poklad.html