Jste zde

Foie gras: Dekadentní pochoutku některé státy zakazují. Zakopaní ptáci jsou prostě moc!

foie gras na prkénku Zdroj: Shutterstock
Foie gras je luxusní delikatesa, která ve světě vyvolává vášnivé diskuze! Zjistěte spolu s námi, jak vzniká a proč byste ji měli alespoň jednou za život ochutnat.

28. 4. 2025

Foie gras je oblíbená francouzská delikatesa, jejíž kořeny sahají až do starověkého Egypta. Jedná se o ztučnělá kachní nebo husí játra, která mají velmi jemnou strukturu a charakteristickou chuť. Jsou velice drahá a způsob, kterým vznikají, je silně neetický a pro mnohé hraničí s týráním zvířat! 

shutterstock_2505336971.jpg

tučná játra
Zdroj: 
Shutterstock
Foie gras znamená v doslovném překladu z francouzštiny “tučná játra”. 

Ptáci jsou násilně překrmováni a mnohdy i omezováni v pohybu

Játra pocházejí od dospělých hus či kachen, kterým je 2krát až 3krát denně zavedena do volete nebo rovnou až do žaludku 20 až 30 cm dlouhá trubice, za pomoci které se do nich vpraví spousta omaštěné kukuřice v množství několikrát převyšující její denní nutriční příjem. Pták mnohdy také bývá omezen v pohybu. Třeba i zakopáním do země

Kachny či husy se takto krmí několik týdnů, čímž dochází k tomu, že se jejich játra až 10násobně zvětší, respektive jaterní tkáň zdegeneruje a nahradí ji velké množství tuku.

shutterstock_2469830435.jpg

husa foie gras
Zdroj: 
Shutterstock
Způsob krmení hus či kachen je velmi kontroverzní, a tak není divu, že některé země konzumaci foie gras zakázaly. 

Celý krmný proces je pak zakončen vyhladověním, aby se ptačí játra zbavila žluči

Játra musí splňovat určité parametry

Foie gras je specifický druh kachních nebo husích jater. Mají žlutooranžovou barvu, bohatou máslovou chuť, krémovou konzistenci a musí splňovat určité parametry. Obsahují velké množství tuku a nevyžadují žádnou náročnou přípravu. Ba naopak! Pokud jim věnujete příliš mnoho péče, velmi snadno se může stát, že vám po nich zůstane jen hromada rozteklého tuku. 

shutterstock_2150578525.jpg

foie gras ukázka
Zdroj: 
Shutterstock
Minimální váhy jater pro foie gras, která je 300 gr pro kachny a 400 gr pro husy, nelze běžným způsobem krmení docílit.  

Játra mají delikátní jemnou chuť

Foie gras můžete sehnat tepelně opracovaná do formy paštiky nebo také čerstvá. Taková játra je však potřeba dobře vyčistit, omýt, odblanit a nechat odležet přes noc v ledničce

Játra můžete marinovat nebo je můžete nakrájet na silnější plátky a zprudka je orestovat na pánvi či grilu. Dbejte však, aby pánev byla pořádně rozpálená a játra restujte jen pár minut. Pokud je budete na pánvi trápit dlouho, ztuhnou!

Hotová játra jsou skvělá na čerstvém domácím pečivu i na opečeném toastu a výborně se kombinují se sladkokyselými chutěmi. Například s cibulovou či zázvorovou marmeládou nebo s fíkovým, hruškovým či meruňkovým chutney. Podávat je také můžete s čerstvými hruškami či fíky nebo se sušenými meruňkami, datlemi či švestkami

Zdroje:

  • https://www.vezemesyry.cz/blog/foie-gras-luxusni-delikatesa--ktera-rozdeluje-svet/
  • https://kuchynelidlu.cz/clanek/foie-gras-vzacna-pochoutka-s-lehkou-pripravou
  • https://www.babicka-chantal.cz/blog/zajimavosti-o-francii/foie-gras-z-francie/
  • https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/kontroverzni-delikatesa-foie-gras
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/3192-foie-gras-je-kontroverzni-pochoutkou-proc-neochutnat-tuto-delikatesu
  • https://www.lidovky.cz/domov/foie-gras-hrisna-pochoutka-z-jater.A080301_000091_ln_noviny_sko
  • https://www.reflex.cz/clanek/jidlo-a-piti/72608/foie-gras-muceni-zvirat-nebo-francouzsky-narodni-poklad.html