Jste zde

Grilparáda: Osvědčené triky na grilování sýrů a zeleniny

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Grilování neznamená jenom přípravu masa k absolutní blaženosti všech, kteří se u grilu při jakékoli příležitosti sešli. Grilovat se dá spousta věcí a velmi oblíbená je kromě masa a uzenin i zelenina. Na paty jí šlapou sýry nejrůznějších druhů.

30. 6. 2017

Ať už grilujete sami, s partnerem, celou rodinou nebo partou přátel, neodbývejte sebe ani ostatní kouskem naloženého masa nebo klobásou a dopřejte si něco víc. Zelenina každému jen prospěje složením i chutí a sýry sehrají nadpozemsky příjemnou hru s vašimi chuťovými buňkami – když si vyberete ty, které máte rádi. 

Jak grilovat zeleninu, aby z ní nebyly sušenky

Když tepelně upravujeme zeleninu, dáváme si záležet hlavně na tom, aby z ní nakonec nebyl vysušený kousek čehosi, co by ostatní jen stěží identifikovali. To, že má zelenina i po úpravě na grilu zůstat šťavnatá, je základ úspěchu. A co ještě?

Plněný hermelín je mňamka, nicméně na grilu se vám ho připravit nepovede. Vyteče. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Délka grilování závisí na druhu zeleniny, který si vyberete. Předvařené zelenině stačí 15-25 minut. Měkká zelenina, jejíž hrdým zástupcem je třeba cuketa, potřebuje zpravidla 7-12 minut. 

Jakmile zeleninu umyjete a nakrájíte na přibližně stejné kousky, aby se jeden kousek nepekl chvilku a druhý dvakrát tak dlouho, nechte ji „vyslzet“ – to je potřeba hlavně u jmenované cukety nebo u lilku. Kousky nasolte a po chvíli osušte papírovým ubrouskem.

Zeleninu můžete lehce okořenit nebo ji potřít marinádou. Pokud se rozhodnete pro koření, lehce zeleninu potřete olivovým olejem a potom kořeňte. Stejně tak to stačí udělat s marinádou – potřít, nechat chvíli ustát a grilovat. Z koření je nejoblíbenější česnek, rozmarýn, šalvěj, pepř a sůl, majoránka či hořčičná semínka. Bazalku je lepší nasypat na zeleninu až po ugrilování.

Každý typ zeleniny si žádá svoje - co se týká marinování i délky pobytu na grilu.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Na jaké zelenině si můžete pochutnat? 

Rozhodně se nemusíte spokojit s obligátním lilkem. Vyzkoušejte také kukuřici, rajčata, papriky, cibulky, celer, mrkev, kedlubny nebo chřest.

Jak na sýry, aby chutnaly přímo božsky

K nejoblíbenějším a vůbec grilovatelným sýrům patří hermelín, olomoucké tvarůžky, eidam nebo kozí sýr

Tou největší chybou, jakou můžete udělat, je snažit se sýr jakkoli rozkrojit s tím, že ho nějakou další dobrotou naplníte. Věřte, že by vám vytekl a neměli byste z něj skoro nic. Další dobrou radou nad zlato je to, že byste měli sýry včas vyndat z lednice a nechat je „aklimatizovat“ na pokojovou teplotu, a to alespoň po dobu 30 minut. Také myslete na to, že sýry je nutné grilovat zabalené v alobalu nebo aspoň položené na alobalovém tácku. Sýry stačí grilovat 5-10 minut z každé strany

Grilovanou zeleninu můžete servírovat i v efektních zeleninových lodičkách.Zdroj: www.bigstockphoto.com

I sýry můžete vylepšit marinádou, případně je, stejně jako zeleninu, potřít olejem a posypat oblíbeným kořením nebo jeho směsí. Perfektní jsou v tomto případě také čerstvě nasekané bylinky.

Náš tip: Vynikající přílohou ke grilovaným sýrům jsou brambory (mohou být taktéž grilované) nebo čerstvé pečivo. Přidejte také dobrou omáčku, čatní nebo čalamádu. 

Co nesníte, využijete další den

Grilované sýry neztrácí na hodnotě ani další den, když se při večerní grilovačce nesní. Často se nestává, že by zbyly, jak jsou vynikající, ale když se to stane, rozhodně se jich nezbavujte. Připravit se z nich totiž dá skvělá omáčka na těstoviny nebo brambory, případně jsou výborné jako součást vaječné omelety.

Grilujte, co se dá. Nešiďte se!

Milujete grilování? Potom si klaďte vyšší grilovací cíle než jen ledabylé upravování masa na stále stejný způsob. Připravte si i oblíbenou zeleninu a sýry. Jejich příprava je jednoduchá a úprava na grilu rychlejší, než jak je tomu v případě masa. Dobrou chuť!