5. 5. 2024
Grilování ovoce není žádná novinka, přesto mu my Češi stále tak úplně nevěříme. A to je velká škoda. Ochutnejte pár grilovaných druhů ovoce a budete na nejlepší cestě mu úplně propadnout.
Grilovaná jablka s rozinkami
Jestli vám jablka s rozinkami a skořicí připomínají spíš Vánoce, zkuste se od toho pro tentokrát oprostit. Rozhodně to totiž stojí za to!
Co potřebujete: 8 jablek, kostku másla, 10 dkg třtinového cukru, 10 dkg nadrcených celozrnných sušenek, 7 dkg rozinek, mletou skořici, nasekané ořechy podle chuti
Jak na to:
- Vymažte máslem alobalovou misku, na které budete jablíčka grilovat.
- Z jablek odkrojte vršek a vydlabejte ohryzek.
- Vytvořte pěnu z másla a cukru, do ní pak přidejte rozinky, sušenkovou drť a skořici.
- Vzniklou směsí jablka naplňte, dejte na alobalovou misku a přiklopte odříznutý vršek.
- Grilujte na nepřímém ohni zhruba 30 minut a podávejte ještě teplé.
Luxusně grilovaný banán s medem, skořicí a zmrzlinou
Oslaďte si život stylově. S tímto receptem to půjde (skoro) samo!
Co potřebujete (na 4 porce): 4 banány, 2 lžíce medu, šťávu z jednoho citrónu, ½ lžičky mleté skořice, lžíci másla, 2 lžíce rumu, 4 kopečky zmrzliny podle chuti, pár lístků meduňky na ozdobu
Jak na to:
- Z medu, citrónové šťávy, rumu a skořice vytvořte marinádu.
- Oloupejte banány a podélně je rozkrojte.
- Dejte je do mísy, přelijte je marinádou a nechte odpočinout.
- Z alobalu si vytvořte dvojité čtverce. Každý vymažte máslem, dejte na něj banán a zvedněte okraje alobalu.
- Přelijte banány marinádou a případně zbylým máslem, překryjte alobalem, aby držel.
- Grilujte 5-8 minut. Podávejte s vybranou zmrzlinou, obojí můžete přelít sladkou marinádou nebo třeba čokoládovou polevou.
Grilované broskve s řeckým jogurtem
Broskve vás určitě nezklamou. Na grilu se totiž zvýrazní jejich sladká chuť a odsud už je to jen kousek ke gastronomickému nebi.
Co potřebujete: broskve, řecký jogurt, skořici
Jak na to:
- Broskve rozpulte a dejte na gril zhruba na 5 minut, dokud nezezlátnou.
- Až budou hotové, přendejte je na talíř a naneste na ně řecký jogurt.
- Nakonec je posypte mletou skořicí.
Grilovaný ananas s čímkoli budete chtít
Grilovaný ananas si můžete udělat na spoustu způsobů, stačí jen přibrat ingredience, na které máte zrovna chuť. Vynikající je například s chilli nebo se skořicí – na tuto klasiku se teď společně podíváme.
Co potřebujete: ananas, olej nebo máslo, 70 g třtinového cukru, 5 g mleté skořice
Jak na to:
- Ananas zbavte slupky a připravte z něj kolečka.
- Všechna kolečka potřete olejem nebo rozpuštěným máslem (doporučujeme druhou možnost, chuť je pak plnější, poctivější).
- Smíchejte cukr se skořicí a kolečka ananasu v této směsi obalte.
- Grilujte, dokud nebude cukr karamelizovat a dokud na sobě ananas nebude mít mřížku. Tu nechte udělat z obou stran. Pak bude hotovo!
Delikatesní grilovaný grep se šlehačkou
Že by vás nenapadlo dát na gril citrus? Přesvědčte se s námi, že by to byla věčná škoda!
Co potřebujete (na 4 porce): 2 grepy, 4 lžíce rumu, lžíci cukru, špetku skořice na každou porci, 4 lžíce třtinového cukru, 4 lžíce šlehačky
Jak na to:
- Grepy omyjte a rozkrojte na poloviny.
- Každou polovinu posypte cukrem a pokapejte několika kapkami rumu.
- Pak je dejte grilovat, dokud nezezlátnou.
- Každou polovinu dozdobte šlehačkou a skořicí. Můžete přidat taky lístky máty nebo meduňky.
Které ovoce vyzkoušíte hned při další grilovačce? Ať už si vyberete kterékoli, přejeme vám dobrou chuť a nevšední zážitky pro vaše chuťové buňky!
Zdroje:
- https://www.stejkybejky.cz/grilovany-banan/jak-pripravit-grilovany-banan.php
- https://itesco.cz/hello/recepty/grilovane-broskve-s-jogurtem-medem-a-orechy/554248/
- https://www.titanovepanve.cz/recepty/grilovani/32-grilovany-ananas-se-skorici-a-medem