Jste zde

Dětské přesnídávky: Stačí jablka a čas. Připravit je zvládnete sami doma

dětské přesnídávky Zdroj: Shutterstock
Nevíte, co s bohatou úrodou jablek? Připravili jsme pro vás podrobný návod na vynikající a poctivé ovocné přesnídávky, jejichž základem jsou právě jablka.

26. 9. 2022

Kupujete svým dětem ovocné přesnídávky v domnění, že pro ně děláte to nejlepší? Pak vás vyvedeme z omylu. Ne všechny přesnídávky si totiž vystačí jen s ovocem

shutterstock_784812148.jpg

dětská přesnídávka
Zdroj: 
Shutterstock
Věděli jste, že ovocné přesnídávky, které nemají na obale deklarováno, že jsou určené pro kojence a malé děti, podléhají méně přísným normám?

Jednotlivé přesnídávky se od sebe liší obsahem ovoce i množstvím přidaných látek

Ovocné přesnídávky si můžete zakoupit od různých výrobců a bohužel i v rozličné kvalitě. Navzájem se liší obsahem ovoce i množstvím přidaných látek, a proto se vždy vyplatí pozorně číst složení. Zcela jednoduše si však chutné a poctivé přesnídávky můžete také vyrobit doma!

Pamatujte! Vyšší cena přesnídávky není vždy zárukou kvality.

Nepodceňujte kvalitu ovoce a čistotu sklenic! 

Vyrobit si vlastní ovocné přesnídávky je rychlé a snadné. Nikdy však nepoužívejte ovoce, které je nahnilé nebo plesnivé, neboť by vám mohlo zkazit a znehodnotit celou várku. Před samotným zavařováním vždy sterilizujte sklenice, víčka i veškeré náčiní, se kterým budete při zavařování pracovat. 

shutterstock_743111095.jpg

kupovaná přesnídávka
Zdroj: 
Shutterstock
Kupované přesnídávky jsou v porovnání s domácími drahé a mnohdy i plné přidaného cukru a škrobu.

Jablka neloupejte

Přesnídávky můžete vyrobit z jakéhokoliv ovoce, ale základem jsou vždy umytá jablka bez jadřinců a ideálně neloupaná. Slupka totiž obsahuje pektin, který přesnídávku přirozeně zahustí, a není tak nutné přidávat pudink na zahuštění. 

Jablka povařte, dokud nebudou měkká, a poté je rozmixujte tyčovým mixérem na hustší kaši, popřípadě je doplňte jiným ovocem. 

Možných kombinací je hodně

Základ z jablek můžete doplnit jiným sezónním ovocem, které máte zrovna po ruce. Skvělé jsou například hrušky, švestky i banán, využít však můžete i kompotované nebo mražené meruňky, broskve, borůvky, rybíz, třešně, višně či maliny. Zkrátka vaší chuti se meze nekladou.

Stejně tak můžete jablečný základ obohatit o nejrůznější koření a jiné suroviny, které klasickou ovocnou přesnídávku povýší na vyšší úroveň. Jablka můžete povařit s celou skořicí i s několika kousky hřebíčků nebo do nich můžete v závěru přimíchat oříšky, perník, mletou skořici nebo třeba čokoládu. 

shutterstock_737379847.jpg

jablečná přesnídávka
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud je jablečný základ příliš řídký, povařte ho s pudinkovým práškem rozmíchaným v troše vody. A naopak, pokud je základ příliš hustý, rozřeďte ho převařenou vodou.
 

S cukrem buďte opatrní. Nejenže je ovoce samo o sobě sladké, ale zejména u malých dětí není cukr vhodný. Nadměrná konzumace může vést k obezitě, k rozvoji cukrovky, a podle nejnovějších studií dokonce i k nižší inteligenci. 

Nakonec přesnídávky zavařte

Ještě teplou směs opatrně přelijte do čistých zavařovacích skleniček, dobře zavíčkujte a vložte do hrnce s vroucí vodou na 20 minut. Hned po zavaření otočte sklenice dnem vzhůru.

Zdroje:

  • https://www.novinky.cz/clanek/zena-deti-je-cukr-stejne-skodlivy-pro-deti-i-dospele-odbornici-znaji-odpoved-40297116
  • https://www.stream.cz/adost/nektere-ovocne-kapsicky-pro-deti-jsou-plne-pesticidu-jine-uplne-ciste-podivejte-se-ktere-64102757
  • http://alishaeasycooking.com/jablecna-presnidavka/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zavarujeme-pro-deti-presnidavky-z-domacich-surovin.html
  • https://www.vareni.cz/recepty/vynikajici-jablecna-presnidavka/
  • https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-ovocne-presnidavky-z-letni-urody-bez-cukru-a-zahustovadel-9574