30. 6. 2025
Jestli nadáváte, když místo hroznového vína bez pecek v obchodě naberete to s peckami, zadržte. Je samozřejmě nepříjemné je polykat nebo dostávat z úst, nepřátelé to ale nejsou. Právě z jadérek se totiž získává olej, který má široké využití v kuchyni, ale i v kosmetice, kde je jeho význam absolutně nepřehlédnutelný.
Hroznový olej se z jadérek lisuje za studena i za tepla. Může ale taky procházet rafinací, přičemž kvalita oleje vychází z jejího stupně (čím míň rafinace, tím líp).
Aby mohl na svět přijít litr hroznového oleje, je k tomu zapotřebí zhruba 40 kilogramů jadérek, což představuje asi 2 tuny hroznů!
Hrozno nad zlato? Pro pleť s akné nebo ekzémem určitě
Jak už padlo, hroznový olej je naprostým požehnáním v oblasti kosmetiky. Maximálně ho ocení lidi, které dlouhodobě trápí akné, ekzém nebo lupénka. Ale příjemným doplňkem v kosmetické výbavě může být prakticky pro všechny, protože:
- Je z těch sušších olejů. Na pleti tak nezanechává nepříjemný pocit mastnoty.
- Vyživuje, hydratuje a zvláčňuje pleť a pokožku, zvlášť tu suchou.
- Dokáže oddalovat proces stárnutí buněk pleti a pokožky. Kdo chce vypadat mladistvě, nechť po něm pravidelně sáhne.
- Prospívá i vlasům – podporuje růst a pevnost vlasů, zabraňuje vzniku lupů.
- Neucpává póry a působí antioxidačně. To může pleť i pokožku krásně oživit.
Hroznový olej se dá použít místo pleťového krému, přes noc zase může posloužit jako antioxidační kúra, a dokonce s ním ledacos odlíčíte! Kromě pleti ho využijete na pokožce po celém těle.
Pokud jste hroznový olej ještě nevyzkoušeli, doporučujeme to udělat. Když nebude vyhovovat, podruhé si ho nekoupíte, ale byla by škoda ošidit se o jeho nesporné benefity, kdyby vám sedl.
Víte třeba, že díky antioxidačním účinkům dokáže zabraňovat vzniku a rozvoji rakovinného bujení? Pozitivně působí i na kondici žil a zdraví očí.
Hroznový olej v kuchyni: Sladkosti se nebojte
Jestli si říkáte, že hroznový olej v kuchyni moc uplatnění nenajde, vězte, že opak je pravdou. Při zpracování totiž dochází k eliminaci vůně i chuti, takže výsledný produkt prakticky nijak nevoní, chuťově je spíš neutrální, i když maličko nasládlý. Dá se v něm rozpoznat lehce oříšková chuť.
Hroznový olej má vysoký bod zakouření, takže ho můžete bez obav zapojit do smažení, fritování i pečení. Velkou parádu udělá například v ovesné kaši, moučnících, v zeleninových i ovocných salátech nebo v jogurtu (stačí pár kapek). Hodí se i k dochucování masa, hlavně drůbeže.
Jak poznat kvalitní hroznový olej
Kdo o olejích trochu něco ví, nejspíš se vyděsil, když jsme zmínili rafinaci. Nejkvalitnější olej obecně bývá ten nerafinovaný, pokud má ale posloužit v kuchyni, není příliš na výběr, nechceme-li chuťově trpký výsledek.
Kvalitní hroznový olej:
- bývá nazlátlý až nazelenalý (záleží na odrůdě hroznů)
- není příliš hustý ani příliš řídký
- má olejovou konzistenci, ale jak už padlo, patří k sušším typům
Hroznový olej je další z variant, které stojí za vyzkoušení při přípravě dobrot i při péči o tělo. Z jeho benefitů může čerpat úplně každý, protože každý ocení příjem vitamínů a minerálů i nenasycených kyselin, které obsahuje. Zkusíte ho?
Použité zdroje:
• https://cs.wikipedia.org/wiki/Hroznový_olej
• https://www.vegmania.cz/netradicni-oleje-ktere-muzete-pouzit-v-kuchyni-i-koupelne/#Hroznovy_olej
• https://www.franzjosefkaiser.com/cs/hrozne-dobry-hroznovy-olej
• https://www.znalecvin.cz/hroznovy-olej
• https://www.soaphoria.cz/cs/blog/91_hroznovy-olej-vse-co-je-potreba-vedet.html