11. 9. 2020
Jablka jsou jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce, a ač jsou k dostání v supermarketu po celý rok, nejlepší a nejzdravější jsou jablka z vlastní zahrádky, která jsou mnohem chutnější a nejsou plná chemie ani potažená voskem.
Pojďte s námi poznat několik způsobů, jak uchovat a zpracovat čerstvá jablka, aby si zachovala co nejvíce zdraví prospěšných látek. Možností máte hned několik!
Čerstvá jablka je nejlepší skladovat ve sklepě
K zachování čerstvosti, šťavnatosti a všech cenných látek v jablkách se nejlépe hodí chladný a vlhký sklep v rodinném domě, kde jsou ideální podmínky pro jejich dlouhodobé skladování.
K uskladnění vždy volte pouze zdravá jablka bez skvrn, měkkých míst, bez strupů a bez škůdců. Jablka naskládejte ideálně v jedné vrstvě do plastové přepravky, která bude mít otvory zespodu i z boku, a pravidelně je kontrolujte. Kusy, které napadla plíseň nebo hniloba, okamžitě vyřaďte a pamatujte na to, že jablka by neměla být skladována s ostatními druhy ovoce a zeleniny, nebo dokonce u laků či ředidel. Velmi snadno přejímají pachy. Na škodu není ani celková dezinfekce sklepa za pomoci sirných knotů, které zbaví sklep všech choroboplodných zárodků.
Zdravá pochoutka
Sušení jablek je nejlepší způsob konzervace. Šetrné sušení při nízké teplotě v sušičce nebo v troubě uchová většinu cenných látek i skvělou chuť jablek. A s pár kapkami javorového sirupu nebo s trochou skořice pozvednete křížaly ještě na vyšší úroveň.
Vynikají jablečná povidla
Spadaná a potlučená jablka využijte k výrobě jablečných povidel, která v zimních měsících můžete použít jako náplň do buchet nebo do koláče. Jejich výroba je velmi jednoduchá, ale vyžaduje čas!
Jablka umyjte, rozčtvrťte, zbavte jadřinců, vložte je do hrnce a spolu s trochou vody, skořicí a cukrem je duste v troubě pod pokličkou. Po 3 až 5 hodinách z jablek vznikne kaše, kterou stačí propasírovat a zbavit přebytečné vody vařením na mírném ohni. Až budete s hustotu povidel spokojeni, přelijte je do čistých sklenic, zavíčkujte je a otočte je dnem vzhůru.
Zavařená = Připravená na štrůdl
Nastrouhaná jablka ocení zejména milovníci jablečného závinu. Až na něj totiž dostanou chuť, budou mít jeho přípravu téměř bez práce! Jablka stačí pouze nastrouhat, vymačkat z nich trochu šťávy, natlačit je do čistých sklenic a zavařit.
Jablečný kompot: Děti si ho zamilují
Jablečný kompot dnes dělá už jen málokdo. Byla by ale věčná škoda na něj zapomenout! Jeho příprava je velmi jednoduchá a nezabere vám moc času. Jablka stačí pouze oloupat, nakrájet na čtvrtky, vložit do sklenice a zalít je vlažným cukerným nálevem z cukru a vody. Do sklenice vložte podle své chuti také skořici, hřebíček, citronovou kůru, badyán nebo jiné koření a na závěr sklenice sterilizujte 15 až 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.