Jste zde

Císařský trhanec, to je "nebe v hubě". A přitom vznikl omylem. Jak na něj?

císařský trhanec Zdroj: Shutterstock
Nenechte se zmást prvním dojmem a připravte si spolu s námi trhanec. Velmi snadný a rychlý dezert, který zvládne opravdu každý. Máme pro vás tradiční i méně tradiční recepty.

19. 1. 2023

Kaiserschmarren, u nás známý jako císařský trhanec, je velmi oblíbený dezert původem z rakouské kuchyně, jehož vznik je opředen mnoha různými historkami. Jeho příprava vám zabere jen pár minut a vystačíte si se surovinami, které máte běžně doma. 

shutterstock_342756803.jpg

trhanec na talíři
Zdroj: 
Shutterstock
Podle jedné z historek vznikl trhanec náhodou, když se manželka císaře Františka Josefa I. Sissi snažila svému muži připravit palačinky. Ty se však nepovedly a při otáčení se roztrhaly. 

Tak si ho pojďte s námi vyzkoušet! Máme pro vás tři snadné recepty i několik tipů, které tenhle zdánlivě obyčejný dezert povznesou do nebeských výšin. 

Výborný je v kombinaci s ovocem 

Trhanec je v podstatě nadýchaná palačinka záměrně roztrhaná na menší kousky. Připravuje se z mouky, vajec, cukru a mléka, opéká se na másle nebo na sádle a tradičně bývá doplněn rozinkami naloženými v rumu. Ty však mohou být nahrazeny sušenými brusinkami, ořechy nebo malými kousky jablek. 

Tip: Do základního těsta na trhanec můžete přidat i skořici nebo vanilkový cukr z pravé vanilky

shutterstock_1801594273.jpg

pocukrovaný trhanec
Zdroj: 
Shutterstock
Trhanec, je teplý moučník, který si vaše děti zamilují. 

Na závěr hotový trhanec posypte moučkovým cukrem a podávejte ho s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, se zakysanou smetanou, s vanilkovým krémem nebo s jablečnou či švestkovou omáčkou. 

Tradiční trhanec

Klasický trhanec, který miloval František Josef I., připravíte za pár minut ze surovin, které máte běžně doma. Připravuje se na pánvi, na které se osmaží z obou stran, a podává se posypaným moučkovým cukrem. 

Co budete potřebovat: 50 g rozinek namočených v rumu, 5 vajec, kůra z ½ bio citronu, 100 g cukru krupice, 500 ml mléka, 300 g hladké mouky, špetka soli, 3 lžíce másla

Jak na to: V míse smíchejte žloutky, krupicový cukr, citronovou kůru a mléko. Přidejte prosátou mouku a vše dobře promíchejte. Na závěr do těsta opatrně vmíchejte tuhý sníh z vaječných bílků a špetky soli. 

Těsto nalijte do pánve na rozehřáté máslo, posypte ho rozinkami a pečte ho zhruba 5 minut pod pokličkou na mírném plameni. Poté trhanec otočte a pečte ho zhruba ještě 2 minuty. Přímo na pánvi pak upečený trhanec pomocí dvou vidliček roztrhejte na menší kousky.

Kousky pocukrujte moučkovým cukrem a vyčkejte, dokud cukr nezkaramelizuje. Hotový trhanec servírujte ještě teplý. 

shutterstock_1702260649.jpg

trhanec na pánvi
Zdroj: 
Shutterstock
Trhanec můžete připravit na pánvi i v troubě na rozpáleném plechu. 

Tvarohový trhanec

Trhanec z tvarohového těsta zachutná opravdu každému. Je extra vláčný, nadýchaný a plný rozinek, datlí, meruněk nebo jiného sušeného ovoce. Tradičně se připravuje v troubě, ale bez problémů ho můžete upéct i na pánvi. 

Co budete potřebovat: 250 g tvarohu, 2 vejce, 40 g cukru, 40 g hrubé mouky, 30 g másla, špetka soli, 50 g sušeného ovoce, 2 polévkové lžíce mléka, citronová kůra, máslo na vymazání plechu

Jak na to: Žloutky, cukr, mléko a změklé máslo zamíchejte do hladka. Přidejte tvaroh, špetku soli i citronovou kůru a vše důkladně promíchejte spolu s prosátou moukou a sušeným ovocem nakrájeným na menší kousky. Na závěr opatrně vmíchejte tuhý sníh. 

Těsto nalijte na rozpálený a máslem vymazaný plech a vložte ho do trouby. Jakmile okraje těsta zezlátnou, trhanec obraťte a za pomoci dvou vidliček ho roztrhejte na menší kousky. Hotový trhanec podávejte pocukrovaný moučkovým cukrem.  

Rýžový trhanec

Rýžový trhanec je zajímavá a chutná obměna klasického trhance. Naprosto vynikající je se švestkovou i jablečnou omáčkou nebo s vanilkovým krémem. 

Co budete potřebovat: 400 g rýže, 1 l mléka, 140 g cukru, 60 g másla, 4 vejce, sádlo nebo tuk na pečení, špetka soli, mleté skořice

Jak na to: Rýži, kterou si spolu se skořicí a špetkou soli uvaříte v mléce do měkka, smíchejte s cukrem, změklým máslem a žloutky. Následně přidejte sníh z bílků a hotové těsto rozetřete na rozpálený plech. Trhanec pečte v předem vyhřáté troubě. Jakmile zezlátne, roztrhejte ho na menší kousky a máte hotovo. 

Zdroje: 

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/cisarsky-trhanec
  • https://www.vitalia.cz/clanky/cisarsky-trhanec-kaiserschmarren-recept-v-troube-nebo-na-panvi/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kaiserschmarrn
  • http://makova-panenka.cz/recepty/trhanec-moucnik-umyslne-roztrhany-jak-se-dela-trhanec-podle-devatera-receptu/