Jste zde

Abeceda rýže: Znáte rozdíly mezi druhy a víte, po které při vaření sáhnout?

druhy rýže na lžících Zdroj: Bigstockphoto
Sáhnete v obchodě vždy po jednom druhu rýže? Věčná škoda! Rozšiřte si s námi obzory a zpestřete svůj jídelníček i jiným druhem rýže, než jste zvyklí.

3. 4. 2021

Věděli jste, že existuje až 8000 nejrůznějších druhů rýže, které se liší nejen barvou, chutí, velikostí zrn a použitím, ale i způsobem úpravy, který ovlivňuje obsah živin uvnitř rýžového zrna. Představíme vám ty nejznámější druhy rýže a prozradíme vám rozdíl mezi hnědou rýží, bílou rýží a rýží parboiled, která představuje jakýsi kompromis mezi oběma.

bigstock-organic-white-jasmine-rice-un-400316846_1.jpg

neloupaná rýže
Zdroj: 
Bigstockphoto
Podle velikosti zrna můžeme rýži rozdělit na dlouhozrnnou, středně dlouhou a krátkozrnnou rýži.  

Rýže natural má mnoho zdravotních benefitů

Světle hnědá rýže natural je nejzdravější druh rýže. Rýže není broušená ani leštěná, a tak si zachovává mnohem více vitamínů, minerálů a vlákniny než rýže, která je bělená. Oproti bílé rýži také zasytí na delší dobu. Vyžaduje však delší dobu úpravy a při konzumaci velkého množství může u někoho způsobit nadýmání, zácpu, průjem a jiné problémy s trávením.

Bílá rýže je nejméně výživná

Bílá rýže je nejběžněji používaný druh rýže. Avšak na rozdíl od přírodní rýže a rýže parboiled je nejméně výživná. Během zpracování je totiž rýže kompletně zbavena obalových vrstev zrn, a tím je ochuzena o většinu vitamínů, minerálů i vlákniny. Ve spíži však vydrží podstatně déle a nežlukne tak snadno

bigstock-spreading-cooked-sushi-rice-on-390230330_1.jpg

sushi rýže
Zdroj: 
Bigstockphoto
Sushi rýže je speciální rýže určena k přípravě japonské pochoutky. Dochucuje se takzvaným rozvarem a po uvaření je lepivá. 

Kompromis mezi bílou a hnědou rýží 

Mírně nažloutlá rýže parboiled prochází speciálním způsobem úpravy, díky kterému je výživově hodnotnější než rýže bílá. Zdraví prospěšné látky, které jsou v povrchových vrstvách neloupaného zrna, proniknou působením vysokotlaké páry dovnitř zrna, kde zůstanou i po následném loupání a leštění zrn. Rýže se nelepí a udržuje si sypkou konzistenci. 

Není rýže jako rýže

Divoká rýže nepatří mezi klasické druhy rýže. Ve skutečnosti se jedná o podlouhlá a tmavá semena severoamerické vodní trávy. Semena se sbírají ručně, a proto je tento druh rýže velmi drahý. Samotná jako příloha se téměř nepodává, velmi často však na divokou rýži můžete narazit v kombinaci s dlouhozrnnou rýží

Královna mezi rýžemi

Basmati je zvláštní druh dlouhozrnné rýže, která se pěstuje na území severní Indie a Pákistánu. Rýže má jemně oříškovou chuť a charakteristickou vůni, je velmi rychlá na přípravu a nelepí. I po uvaření zůstává krásně sypká. Sehnat ji můžete prakticky všude jak v bílé, tak i hnědé variantě. 

bigstock-closeup-rrice-plants-with-whit-401821481_1.jpg

bílá rýže
Zdroj: 
Bigstockphoto
Rýže je nejrozšířenější potravina na celém světě. Podle statistik každý z nás sní během jednoho roku až přes šest kilo rýže.

Aromatická rýže z Thajska

Jasmínová, jinak také voňavá rýže pochází z Thajska a je velmi podobná chutí i vůní rýži Basmati. Je však o něco více lepivější, a proto se hodí více k omáčkám a i k přípravě mléčné kaše nebo rýžového nákypu. Stejně jako rýži Basmati ji můžete sehnat v obou variantách. 

Kulatozrnná rýže ideální k přípravě rizota 

Rýže arborio je další zvláštní druh rýže. Pěstuje se především v Itálii a je ideální k přípravě pravého italského rizota. Rýžová zrna jsou kulatá a obsahují velké množství škrobu. Během vaření rýže absorbuje velké množství tekutin, včetně chuti, a získává krémovou konzistenci, která je typická nejen pro rizoto, ale i pro mléčnou kaši, k jejíž přípravě se tato rýže také skvěle hodí. 

Kaviár mezi rýžemi

Rýže carnaroli je nejkvalitnější druh rýže, který se pěstuje na severozápadě Itálie. Stejně jako rýže arborio se nejlépe hodí k přípravě pravého italského rizota, protože obsahuje velké množství škrobu. Je však o něco dražší, rýžová zrnka jsou o trochu větší a zajímavostí je, že rýži jen těžko rozvaříte