Jste zde

Chlebová polévka: Základem žebračky je starý chleba. A pak už si s chutí můžete hrát

chlebačka v bochníku Zdroj: Shutterstock
Chlebová polévka. V různých obměnách ji znaly téměř všechny evropské národy. Tohle jednoduché, ale syté a levné jídlo navíc dokázalo zužitkovat nejrůznější zbytky.

26. 5. 2025

Každá rodina měla ten „svůj“ nejlepší recept na chlebovou polévku, které se mezi lidmi říkalo i chlebačka, nebo žebračka

Zatímco někde se do ní přidával jen kmín a majoránka, jinde kuchařky vařily pokrm i s kysaným zelím, bramborami nebo špekem. Chcete si připomenout, jak chutnala kuchyně našich babiček? Máme pro vás prapůvodní recept!

shutterstock_760693222.jpg

chlebačka
Zdroj: 
Shutterstock
Chlebačku můžete připravit v základní variantě, nebo si s její přípravou vyhrát.

Pětiminutová polévka

Základní recept pracuje pouze se starým a tvrdým chlebem (nesmí být plesnivý), kmínem, majoránkou a česnekem. Pokud máte rádi slanější jídla, můžete hotovou polévku dochutit lžičkou soli.

Samotná příprava polévky spočívá v rozvaření starého chleba do hrudkovité konzistence. Jakmile řidší hmota vznikne, dochutíte ji česnekem a kmínem. 

V některých receptech se objevuje i lahůdkové droždí a místo vody se základ polévky zalévá kopřivovým odvarem. 

Kromě chleba můžete prý použít i staré housky

Pokud by vám v polévce přece jen něco scházelo, můžete ji příště připravit na cibulovém základu. K cibuli přidejte i kořenovou zeleninu, čímž získá bohatější chuť. Některé recepty sice uvádějí, že kromě chleba je možno použít i starší bílé pečivo, za nás bychom se ale do podobných experimentů spíše nepouštěli. 

Mohlo by vás zajímat: Nejhorší jídla světa podle turistů: Bodovala krvavá palačinka i 3 české speciality

„Žebračce“ sluší i houby nebo smetana

Pro lepší chuť můžete do základu přidat i sušené houby. Stačí je propláchnout v cedníku s vodou a nadrobno nasekat. Pokud chcete polévku hustější a vydatnější, před dokončením do ní vylijte prošlehané vajíčko.

Polévku můžete zjemnit lžící sladké smetany. Hotový pokrm servírujte v menším chlebovém bochníku. Ozdobit ho můžete osmaženou cibulkou, natí petrželky, libečku nebo čerstvou majoránkou.

Přečtěte si také: Rybí polévka netradičně: Zkuste verzi s rajčaty nebo bílým vínem

Polévka, která se dostala i do Foglarovek

Chlebová polévka se dnes opět dostává na výsluní. Dřív ale příliš oblíbená nebyla. O tom vypovídá třeba i citace ze slavného komiksu Jaroslava Foglara o Rychlých šípech. Jedna z postav v něm říká: „Křičte si na mne, řežte si mne, mučte si mne chlebovou polívkou. A přece jsem nejšťastnější z tvorů. Vždyť jsem viděl Rychlé šípy.“ 

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že chlebačka rozhodně nepatřila mezi oblíbená jídla. Možná proto, že se v dřívějších dobách vařila až příliš často. 

Použité zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/chlebova-polevka-chude-jidlo-nebo-opomijena-delikatesa
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/babiccina-chlebova-polevka
  • https://www.apetitonline.cz/recept/chlebova-polevka