Jste zde

Kmín: Vděčné koření, které pomůže při trávení a pěstuje se v Česku

rozsypaný kmín Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kmín je nejen výborné aromatické koření, ale i skvělý lék na potíže s trávením. Pojďte s námi poznat kmín kořenný. Koření, které se s velkým úspěchem pěstuje i u nás!

29. 12. 2020

Kmín kořenný, jinak také kmín luční, je jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření v české kuchyni. Pokrmům dodá výraznou chuť i specifickou vůni. Pyšnit se však může i mnoha zdravotními benefity. Pojďte se s námi dozvědět něco více o kmínu lučním a zjistit, co má společného s kmínem římským. 

bigstock-indian-spices-collection-drie-361026667.jpg

kmín kořenný
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Ideálních vlastností a dostatku silic, které jsou zodpovědné za výraznou chuť i aroma, kmín dosáhne až po dvou letech svého života. 

Podpořit české zemědělce se vyplatí! 

Kmín luční se pěstuje téměř po celé Evropě. U nás se pěstuje zejména kmín kořenný dvouletý, který si díky specifickým podmínkách na pěstování dokonce vysloužil chráněné označení "český kmín". 

bigstock-pile-of-cumin-seeds-isolated-o-364113556.jpg

kmín koření
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Připlatit si za český kmín se vyplatí! Podporujete české zemědělce, kteří dbají na kvalitu. 

Český kmín je velmi kvalitní. Pyšní se vysokým obsahem silic a mnohem výraznější chutí a silnějším aromatem. Bohužel na českém trhu je však velmi často zastíněn levnějším jednoletým kmínem, který má nižší kvalitativní parametry a který se k nám dováží z Polska a Finska

Kmín má v české kuchyni neodmyslitelné místo

Kmín je velmi oblíbené koření, které odjakživa patří do české kuchyně. Ročně ho spotřebujeme až 2500 tun! Používáme ho do chlebového těsta i na pečivo, přidáváme ho do vody při vaření brambor, dochucujeme s ním polévky i ryby a zcela jistě se bez něj neobejdeme při pečení jakákoliv pečínky. Tvoří základ mnoha kořenících směsí a velmi často se doporučuje do jídel, která jsou hůře stravitelná. 

Účinná první pomoc při nadýmání

Kmín je nejen skvělé koření, ale i účinný lék na mnoho neduhů. Své uplatnění našel nejen v lidovém léčitelství, ale i ve farmacii, kde se využívá k výrobě sirupů, aromatických olejů a bylinných čajů.

bigstock-aromatic-fragrant-organic-cumi-400046423.jpg

mletý kmín
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Mletý kmín ztrácí svou chuť i aroma mnohem rychleji než kmín celý, který si v uzavřené nádobě, v chladu a v temnu dokáže své kvality uchovat až půl roku. 

Pozitivně ovlivňuje trávení, zmírní nadýmání, křeče v břiše i bolesti žaludku. Podporuje tvorbu krve, správnou funkci ledvin a snižuje vysoký krevní tlak i cholesterol.

Skvěle funguje jako prevence srdečních onemocnění a pomůže při léčbě onemocnění dýchacích cest. Stimuluje tvorbu mateřského mléka a miminku uleví od nadýmání. Podle nejnovějších výzkumů dokonce pomůže s hubnutím. 

Římský kmín je zcela odlišný

Římský kmín, jinak také šabrej kmínovitý, je co do vzhledu velmi podobný našemu kmínu, ale chutí i svou vůní je zcela odlišný. Na rozdíl od kmínu lučního má menší a světlejší semena, výraznější aroma, hořkou chuť a je silně peprný. V receptech tak nahradí spíše pepř než klasický kmín.