30. 4. 2025
Každý člověk vnímá chuť jinak – co jednomu připadá lahodné, může jiného od ochutnávky odradit. Také u nás se najdou speciality, které by cizinci nepozřeli ani náhodou. Patří mezi ně chlebová polévka (35. místo), máslová pomazánka (64. místo) a Karlovarský suchar (69. místo). Netradiční žebříček sestavila gastronomická platforma Taste Atlas. A to na základě 600 000 recenzí!
Konkrétně chlebová polévka, připravovaná z chleba, sádla, vajíčka, česneku, majoránky a vývaru, si vysloužila pouhé 2,5 hvězdičky. Máslová pomazánka, coby dobrota ze zakysané smetany, podmáslí a sušeného mléka, je na tom o chlup lépe.
Ve zmíněném žebříčku získala tři hvězdičky podobně jako Karlovarský suchar, coby specifický dietní chléb, který se připravuje z těsta s přídavkem vřídelní vody z Karlových Varů. Jeho chuť, vůně a konzistence ne každému sedne, což jasně vyplývá i ze zmíněného žebříčku. Na ty největší „nechuťárny“ ale naše pokrmy rozhodně nemají!
Přečtěte si také: Tohle jsou nejhorší česká piva podle pivařů: Jedno prý smrdí jako natrávené jídlo, druhé je cítit po odlakovači
Je libo ovčí hlava nebo snad „severské tapas“?
První příčky obsadily speciality, které turisté hojně častují slovy jako „nechutné“ nebo „zvrácené“. Zda mají pravdu, si netroufáme ověřit. Tak, či onak, první místo „urval“ pokrm jménem Svið, což je vařená a následně opečená ovčí hlava, která se podává se šťouchaným tuřínem, bramborovou kaší nebo rebarborovým želé.
Pomyslnou druhou příčku obsadil pokrm zvaný Blodpalt. Ten se tradičně konzumuje na severu Švédska a v Laponsku. Jde o „knedlíky“ vyrobené z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve. Dříve se do nich přidávala zejména sobí krev, dneska jde o krev vepřovou i hovězí.
Na třetím místě se umístil islandský Thorramatur. V tomhle případě nejde o samostatný pokrm, nýbrž jakousi obdobu severského tapas, coby výběru islandských specialit podávaných během měsíce Þorri (od poloviny ledna do poloviny února). Na talíř vám naservírují například fermentované ryby nebo naložené masné výrobky. K tomu dostanete kousek chleba a másla.
Mohlo by vás zajímat: Přesolené, připálené a příliš pálivé jídlo: Jak si poradit s přešlapy v kuchyni? Pomůže i korek!
Krvavá palačinka a výstraha pro zetě!
V žebříčku se objevují i další podivnosti. Nechybí třeba nasekaní úhoři v rosolu (Velká Británie), krvavá palačinka Blodplättar (Švédsko), Ramen burger (USA) nebo tradiční pokrm z hmyzu zvaný Hon mhai. Ochutnat ho můžete v Thajsku podobně jako jídlo zvané Son-in-Law Eggs.
Ačkoliv jde o thajský pokrm, který v sobě kombinuje smažená vařená vejce s pikantně-sladko-kyselou tamarindovou omáčkou, některé zdroje hovoří o jeho humorném původu.
Podle jedné z verzí jistá tchyně servírovala tento pokrm jako varování pro svého zetě, co se stane, pokud nebude dobře pečovat o její dceru. Jak zmíněný zeť dopadl, o tom už se zdroje nezmiňují…
Použité zdroje:
- https://www.tasteatlas.com/worst-rated-dishes-in-the-world
- https://www.reddit.com/r/coolguides/comments/1i0th45/a_cool_guide_to_the_worst_rated_dishes_in_the_the/?rdt=53631
- https://www.seriouseats.com/thai-son-in-law-eggs-fried-hard-boiled-eggs-in-tamarind-sauce