Jste zde

Jak na dokonalé těstoviny: Nešetřete se solí a zapomeňte na olej!

těstoviny s bazalkou Zdroj: www.bigstockphoto.com
Uvařit těstoviny se může zdát velmi jednoduché, ale opak je pravdou. Při přípravě těstovin se mnoho z nás dopouští chyb, které mají velký vliv na chuť i konzistenci těstovin. Tak schválně, které z nich děláte? 

6. 12. 2020

Jak připravit těstoviny

Těstoviny jsou nejen celosvětově známé, ale také všemi oblíbené. Dají se dobře použít jako předkrm, příloha nebo také jako hlavní chod. Jsou rychlé, snadné na přípravu, skvěle zasytí a při správné přípravě i chutné a plné živin. Jenže mnoho z nás se dopouští při jejich přípravě zbytečných chyb, které mají vliv na jejich kvalitu. Pojďte si s námi uvařit těstoviny jako skutečný Ital! 

bigstock-pasta-alluovo-tagliatelle-pas-342863530.jpg

sušené těstoviny
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Obr. Kvalitní těstoviny, které uvaříte v dostatečném množství vroucí a osolené vody, jsou nejen chutné, ale i lépe stravitelné. 

Těstoviny vařte ve velké hrnci a v dostatečném množství vody 

Věděli jste, že na každých 100 gramů těstovin potřebuje 1 litr vody? Těstoviny musí mít v hrnci dostatek místa, aby se nejen rovnoměrně a rychle uvařily, ale hlavně, aby se neslepily. V hrnci musí mít dostatek místa na to, aby mohly volně plavat.

bigstock-penne-rigate-raw-pasta-is-a-sh-387350581.jpg

penne
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Kvalitní těstoviny, které uvaříte v dostatečném množství vroucí a osolené vody, jsou nejen chutné, ale i lépe stravitelné. 

Těstoviny sypte až do vroucí vody

Při vaření těstovin nespěchejte. Voda v hrnci musí opravdu klokotat, aby se těstoviny nepřichytily na dně hrnce a neslepily se. Při sypání těstovin do hrnce mějte sporák nastaven na nejvyšší stupeň, aby voda začala opět co nejrychleji vřít. Důležité je také použít pokličku

Nešetřete se solí 

Při vaření těstovin se neobávejte většího množství soli. Voda by měla být opravdu slaná, aby příjemně ovlivnila chuť těstovin. Doporučené množství je 10 gramů soli na 100 gramů těstovin
Důležité však je, přidat sůl až do vroucí vody těsně před vložením těstovin. Dřívější, nebo naopak pozdější přidání soli, nemá dobrý vliv na konzistenci těstovin. 

Olej do vody k těstovinám nepatří

Olej, který přidáte do vody, nezabrání tomu, aby se těstoviny slepily k sobě. Po scezení stejně skončí v odpadu a chuť těstovin nijak neovlivní. O (ne)lepivosti těstovin rozhoduje zejména jejich kvalita, dostatečné množství vroucí vody a pravidelné míchání, aby se těstoviny nepřichytily ke dnu. 

bigstock-hands-of-the-chef-mix-the-past-379849633.jpg

těstoviny s omáčkou
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Těstoviny nikdy nenechte dlouho čekat, aby se neslepily a neoschly! Ihned po scezení je přidejte k teplé omáčce. 

Ochutnávejte

Těstoviny nikdy nenechte vařit déle, než je doporučená doba, která je uvedena na obalu těstovin. My však doporučujeme těstoviny ke konci ochutnávat a vařit je ještě o 2-3 minuty méně. Po slití nebo v omáčce totiž ještě tzv. dojdou. 

Správně uvařené těstoviny jsou al dente neboli na skus. To znamená, že při skousnutí byste měli cítit lehký odpor a uvnitř těstoviny byste měli vidět bílé místo. 

Těstoviny neproplachujte

Těstoviny ihned po uvaření slijte a neproplachujte je! Propláchnutí pod čistou vodou jim škodí. Nejenže těstoviny ztratí chuť, ale také je zbavíte části škrobu, který zajišťuje, že omáčka na těstoviny lépe přilne.