Jste zde

Vypěstujte si italské maggi: Smil je bylinka, která ochutí polévku a pomůže s nachlazením

otýpka smilu Zdroj: Shutterstock
Vypěstujte si na své zahrádce smil italský! Výrazně vonící bylinku se spoustou léčivých účinků a širokým uplatněním v kuchyni.

8. 6. 2025

Smil italský, jinak také italské maggi, je méně známá bylinka původem z Turecka, kterou lze bez problémů pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Svou chutí připomíná kari koření, příjemně voní a obsahuje spoustu látek, které pomohou s celou řadou zdravotních problémů.

Skvěle funguje také jako přírodní repelent proti molům i komárům a navíc ozdobí i vaši zahrádku. 

Krásný i bez květů

Smil italský patří mezi velmi dekorativní rostliny. Dorůst může až do výšky 60 cm a při správné péči vytváří krásný kompaktní keřík, který svým tvarem a zajímavou šedostříbrnou barvou upoutá pozornost i během zimních měsíců.

Od července do září kvete krásně žlutými květy, které mimochodem po usušení neztrácejí barvu ani tvar, a zejména po dešti vydává velmi výrazné aroma, které připomíná maggi. 

shutterstock_2499716051.jpg

květy smilu
Zdroj: 
Shutterstock
Sušené květy smilu neztrácejí barvu ani tvar a vydrží dlouho krásné. Perfektně se tak hodí do nejrůznějších suchých aranžmá. 

Čaj ze smilu vám pomůže usnout

V lidovém léčitelství je smil ceněný pro své antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Přispívá k detoxikaci, snižuje krevní tlak a podporuje normální činnost jater, ledvin i žlučníku.

Pomáhá při zánětech dýchacích i močových cest, při nespavosti i při nachlazení. Při zevním použití zmírňuje bolest hlavy a pomáhá s léčbou nejrůznějších kožních problémů. Pomůže vyléčit popraskané rty a přispívá k redukci vrásek. 

shutterstock_2219197177.jpg

olej ze smilu
Zdroj: 
Shutterstock
Olej, který se vyrábí z květů smilu italského, má výrazné omlazující účinky a patří mezi nejdražší esenciální oleje. 

Při vaření můžete použít čerstvý i sušený smil

V kuchyni se smil velmi často používá k dochucení polévek, k přípravě marinád a při grilování masa. Výborně se také hodí k přípravě nejrůznějších orientálních pokrmů a dochucení rýže, brambor a těstovin. S jeho množstvím buďte však velmi opatrní! Podobně jako pelyněk nebo šalvěj je velmi hořký. 

Tip: Pro lepší spánek nasypte sušený smil do malého látkového sáčku a umístěte ho pod polštář. 

Se zálivkou to rozhodně nepřehánějte! 

Smil můžete pěstovat na skalce, suché zídce, v záhoně i v truhlíku na balkoně či terase. Stejně jako jiné středomořské bylinky miluje slunce i teplo a vystačí si s minimem vody i prostoru v méně výživné půdě. Pro jeho pěstování je proto ideální dobře prokypřený, hlinitopísčitý substrát a slunné, popřípadě mírně stinné stanoviště. 

shutterstock_2494822549.jpg

smil na skalce
Zdroj: 
Shutterstock
Pěstování smilu není nikterak náročné. Dobře snáší sucho i půdy chudé na živiny. Dlouhodobé přemokření vám však neodpustí!

Rostlina nepotřebuje pravidelnou zálivku a na rozdíl od ostatních druhů je smil italský plně mrazuvzdorný a zimu v našich podmínkách většinou přečká bez problémů. 

Zdroje:

  • http://rostliny-prozdravi.cz
  • https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/byliny-smil-pisecny-pisecna-protez-detoxikace-jatra-zlucnik-ledviny.A190904_175144_hobby-zahrada_mce
  • https://hnojik.cz/smil/
  • https://www.denik.cz/zahrada/smil-italsky-pestovani.html
  • https://medium.seznam.cz/clanek/veronika-jelinkova-smil-italsky-uzasna-bylinka-svoji-vuni-pripomina-kari-nebo-maggi-a-dokaze-krasne-provonet-mistnost-81081
  • https://www.levandule-online.cz/sazenice-bylinek/smil-italsky-helichrysum-italicum--maggi-koreni/